Emeklilik hayali kuran ya da emeklilik için gün sayanları bir tehlike bekliyor olabilir. SGK'nın dolandırıcılığı önlemek amacıyla getirdiği sistemde kullanılan 3 harf, maaşların iptaline bile neden olabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) maaş bordrosundaki bilgilerin arka planında pek bilinmeyen bazı önemli detaylar olduğu ortaya çıktı. SGK, sahte sigorta bildirimlerini ve dolandırıcılığı önlemek amacıyla denetimlerini sıklaştırırken, işyerlerine ödenen prim günlerinin doğruluğunu belirlemek için de hizmet belgesinde 'Ş, K ve S' gibi harflerle kodlamalar atıyor. Emeklilik için gereken prim gün sayısı ve yaş gibi şartları yerine getirenlerin ise bu harflere dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bu harf kodları emekli maaşlarının iptaline, hatta maaşların faiziyle geri ödenmesine neden olabiliyor.

BU HARFLER SİZDE DE VAR MI HEMEN KONTROL EDİN

Hizmet dökümünüze baktığınızda sigorta prim listenizde bazı harfler görüyor olabilirsiniz. Peki bu harflerin emekliliğinizi ya da sigortanızı iptal ettirmemesi için ne yapılmalı?

Hizmet dökümünde bulunan 'Ş' harfi, sizi sigortalı bildiren iş yerinin şüpheli iş yeri kapsamında olduğu ve iş yeri hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamına geliyor.

Bir işyerine 'Ş-Şüpheli' kodu konduktan sonra, söz konusu iş yeri hakkında denetim süreci başlatılıyor ve bu iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığının tespiti amacıyla denetim yapılıyor.

Denetim sonuçlanıncaya kadar iş yerinin 'Ş-Şüpheli' olan kodu değiştirilmiyor ve denetimin sonucuna göre, sahte sigortalı bildirimi yapıldığının tespiti halinde 'Ş' kodu, 'S-Sahte iş yeri' olarak değiştiriliyor ve bu iş yerinden yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor.

EMEKLİ AYLIKLARI İPTAL EDİLİYOR

Denetimden geçen işyerinde herhangi bir sorun olmaması durumunda ise 'Ş' kodu tamamen kaldırılarak, bu iş yerinden yapılan hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor.

Denetimlerin süresi farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle denetim sonuçlanmadan da iş yerinden bildirilen sigortalılar, yani hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunan sigortalılar emeklilik talebinde bulunabiliyor, emeklilik sonucunda aylıkları da bağlanıyor.

Denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olması nedeniyle iptal edilmesi halinde ise emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesiliyor ve ödenen aylıklar geri talep ediliyor.

Uzmanlar, bu nedenle çalışanların hizmet dökümlerindeki S (sahte), Ş (şüpheli) ve K (kontrollü) şeklinde kodlamaları kontrol etmelerinin önemli olduğunu vurguladı.