Kiralara getirilen yüzde 25 sınırına rağmen emlakçıların kira oyunu emlak borsası oluşturdu. Daha önce ikinci el otomobilde yaşanan bu fırsatçılığın emlak alanında da görülmesi özellikle üniversitelerin kayıt döneminde ev arayan öğrenci ve velilerini çaresiz bırakıyor. 

Evini kiraya vermek isteyen ev sahibi dairesi için online platformlara kiralık ilanı veriyor. İlanı gören emlakçılar ise ev sahiplerini arayarak, bölgedeki evlerin kirasının daha yüksek olduğu yönünde ev sahibini ikna ederek, evi daha yüksek fiyattan kiraya veriyor. Bölgedeki bütün emlakçılar ortak hareket ettiği için bu fiyat referans fiyat oluyor. Bu nedenle bütün evler emlakçının keyfi belirlediği fiyattan kiraya verilmeye başlanıyor.

Emlakçılar kiracıları da "Bölgede fiyatlar böyle, yapacağımız bir şey yok. Ev sahibi bu fiyatın altına verme diyor" diyerek kandırıyor. İstanbul'un birçok bölgesinde benzer durum yaşanıyor.

KAZANAN EMLAKÇI OLUYOR

Ev sahiplerinin ilanlarını siteden çektirip, kira fiyatını artırarak evi yeniden ilana çıkaran emlakçılar, bu yolla ceplerini de dolduruyor. Kanunen bir aylık kira bedeli artı KDV oranında komisyon alması gereken emlakçılar buna da uymuyor.

Birçok emlakçı kiracılardan iki aylık kira bedeli istiyor. Yani ne kadar çok ev sahibini yüksek kira bedeline ikna ederse o kadar komisyon kazanıyor.

EVİ HEMEN KİRALANMAYAN EV SAHİBİ DE MAĞDUR OLUYOR

Emlakçıların bu oyunu hem kiracıları hem de ev sahiplerini mağdur ediyor. Çünkü daha düşük bir kira fiyatıyla hızlı bir şekilde evini kiraya verebilecek olan ev sahibi belirlenen oran için bazen 1-2 ay bile beklemek durumunda kalabiliyor. Ev bulmak zorunda olan kiracılar da yüksek kiraları kabul ediyor. Ancak birkaç ay sonrasında ödeme güçlüğü yaşadığı için kiralar ya aksıyor ya da hiç ödenmiyor.

CİMER'E ŞİKAYET EDİN UYARISI

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de fırsatçıların olabileceğini söyledi. Bu tür davranışlara şiddetle karşı olduklarını belirten Akdoğan, denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini kaydetti. Akdoğan, "Konut arzında yaşanan sorunu fırsatçılığa döken emlakçılar var. Bu meslek etiğine aykırı. Tasvip etmemiz mümkün değil" dedi. Ev sahiplerine ulaşıp fiyat artışı yönünde baskı yapan emlakçılarla geçen diyalogların bir şekilde kayıt altına alınması gerektiğini anlatan Akdoğan, "Vatandaşlar da bu fırsatçılığa geçit vermesin. Benim önerim bu görüşmeleri whatsApp üzerinden yapsınlar. Ardından da ellerindeki yazışmalarla hem Ticaret Bakanlığı'na hem de CİMER'e şikâyette bulunsunlar" ifadelerini kullandı.