Arka arkaya gelen zamlar, MTV, ÖTV ve KDV artışları ile ekonomi içinden çıkılmaz bir hale gelirken, gelinen tabloyu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, yorumladı. Ulusoy, “Yüksek enflasyonla yaşamayı yıllarca tecrübe edecek bir dönemdeyiz” dedi.
Prof. Dr.Ulusoy, iktidarın kamu bütçesini vergi artışı ve zamlarla yönettiğini vurgulayarak, önümüzdeki süreçte fiyat artışlarının devam edeceğini söyledi. Artan fiyatlara karşın maaşlarda daha düşük artışlar görüleceğini ifade eden Ulusoy, fakirliğin başlayacağını savundu.
Milli gelirin de yanlış hesaplandığını ifade eden Ulusoy, enflasyonun düşürülmesi konusunda herhangi bir adım atılmadığını, ne mikro ne de makro ölçekte tedbirler alınmadığını kaydetti.
"TOPARLANMAK YILLAR SÜRECEK"
Yapısal reformlar için bekleme lüksümüz olmadığını belirten Ulusoy, şunları söyledi:
“Ortada bir plan ve program olmadığı gibi bunu planlayacak insan sermayesi ve siyasi irade de yok. Varsa yoksa vergi artışı ve zamla beslenen bir kamu bütçesi. Durgunluğun olduğu yüksek enflasyonla yaşamayı yıllarca tecrübe edecek bir dönemdeyiz. Yabancı yatırımcının gelmediği, AB'de düşen talepten dolayı zayıflayacak ihracat ve bozulan kamu dengesi ile toparlanmak yıllar sürecektir.
Fiyat verilerinin yanlış sunulmasının ekonomiye çok büyük etkisi olur. Buna bağlı olarak, ilk önce maaşlar daha düşük artışlara tabii olacağından fakirlik başlar. İkincisi, tüm göstergelerin reel değerinin hesaplanmasında kullanılan fiyat endeksleri ilgili değerleri olduğundan çok daha yüksek gösterir. Milli gelir hesabı tam da bunun açık örneği. Raf fiyatları ve harcama miktarı ile belirlenen nominal milli gelir eninde sonunda fiyatlar genel endeksi ile deflate edilerek reel bazda elde edilir. Yani enflasyonun temel dayanağı olan fiyat serilerine bölünen gerçek harcama gücü sonunda çok yüksek bir veri olarak karşımıza çıkar.”
ARJANTİN ÖRNEĞİ
Arjantin'de daha önce yaşanan yanlış enflasyon hesaplamaları nedeniyle görülen davalar zincirlerini hatırlatarak Türkiye'deki birçok yabancı firmanın çalışanlarının maaş ve ek göstergelerini ENAG enflasyonuna göre hesapladığını dile getiren Prof. Dr. Ulusoy, “Özellikle kamu ihale yasasıyla belirlenen özel sektör hak edişlerine konu olan davalarda ENAG bir gösterge olarak kullanılmaktadır. Önümüzdeki dönemlerde Arjantin benzeri bir davalar zinciri ile karşılaşmanın olası olduğu düşüncesindeyim. Hatırlayın, orada da 2010'larda aynı durumu yaşamış Arjantin halkı fakirleşmiş, firma ve finansal kuruluşlar yanlış açıklanan enflasyon verilerinden dolayı zarar görmüşlerdi” ifadelerini kullandı.