Ağustos Ayında Enflasyon Yavaşladı: Yıllık Enflasyon %51,97 ile Son Bir Yılın En Düşük Seviyesinde

Türkiye’de yıllık tüketici enflasyonu, Ağustos ayında sıkı para politikası ve baz etkisinin katkısıyla %51,97’ye gerileyerek son bir yılın en düşük seviyesine ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, aylık enflasyon ise %2,47 olarak kaydedildi. Bu veriler, Temmuz ayında %61,78 olan yıllık enflasyonun, Ağustos ayında önemli ölçüde düştüğünü gösteriyor. Çekirdek enflasyon da %60,23'ten %51,56'ya geriledi.

Eğitimde Fiyat Artışı Zirvede

Eğitim sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, Ağustos ayında en fazla fiyat artışı eğitim harcamalarında görüldü. TÜİK verilerine göre, eğitim grubunda fiyatlar aylık %11,34 oranında artarken, yıllık bazda %120,81'e yükseldi. Doğalgaz zammının etkisiyle konut grubundaki fiyat artışı ise aylık %8,51 olarak gerçekleşti. Bu grubu %4,46 ile alkollü içecekler ve tütün takip etti. Yıllık enflasyonda ise konut grubundaki artış %101,49, lokanta ve otellerdeki artış ise %67,70 oldu.

Bakan duyurdu! Elektrik ve doğalgaz faturalarında yeni dönem Bakan duyurdu! Elektrik ve doğalgaz faturalarında yeni dönem

Üretici Fiyatlarında Düşüş Eğilimi Devam Ediyor

TÜİK verileri, üretici fiyatlarında da düşüş eğiliminin sürdüğünü gösterdi. Yıllık üretici fiyatları artışı Ağustos'ta %35,75 olarak gerçekleşti ve bu oran, son 40 ayın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Aylık olarak ise üretici fiyatlarındaki artış %1,68 oldu. Böylece, üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki fark 14. ayda da devam etti.

Uzman Görüşü: "Enflasyonda Bir Dönem Kapandı"

Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, Ağustos verileriyle birlikte enflasyonda bir dönemin kapandığını belirtti. Özkaya, baz etkisiyle enflasyonun yıllık olarak %50 seviyelerine çekilmesinin planlandığını, ancak hizmet enflasyonundaki katılığın devam ettiğini ve önümüzdeki aylarda özellikle konut fiyatlarında dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Öncü Göstergeler Ne Diyor?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türk-İş'in verileri de enflasyonun yavaşladığına işaret ediyor. İTO'nun Ağustos ayı verilerine göre, İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi aylık %1,73, yıllık ise %61,57 oranında arttı. Türk-İş'in açlık ve yoksulluk araştırmasında ise yıllık gıda enflasyonu %57,99 ile Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Editör: Habererk Com