Politika

Erdoğan Birleşmiş Milletler hayalini açıkladı

Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için ABD'ye giden ve yeni dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM için hayalini açıkladı.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birleşmiş Milletler'de (BM) Türkiye olarak daimi üye olma gayretindeyiz ama şu ana kadar bir netice alamadık. Daimi üyelerin de bizleri daimi üye yapma gibi bir hesapları yok." dedi.

Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için ABD'ye giden ve yeni dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hz. Ali Camii'nde kıldığı Cuma namazı sonrası açıklamalarda bulundu.

Yunan botlarının Bodrum ve Datça'ya gelmesiyle ilgili olarak Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Başbakan bunları masaya yatıracağını ve sorunu çözeceğini bize ifade etti." dedi.

Erdoğan, "Her şeyden önce 'Dünya 5'ten büyüktür' derken bizim ısrarla üzerinde durduğumuz konu; 5 tane daimi üye ve bunun yanında 15 tane geçici üye var. Bu daimi üyeler, iki dudak arasında her kararı rahatlıkla verebiliyor. 15 geçici üyenin ise burada herhangi bir tesiri söz konusu değil. Bu 5 daimi üye şu an itibariyle dünyayı adeta yöneten, idare eden ülkeler konumunda. Dolayısıyla Japonya, Çin, bizler, Almanya gibi ülkelerin daimi üye olma teşebbüsü olsa da şu an itibariyle daimi üye olamadıkları için herhangi bir tesirleri de söz konusu değil. Türkiye olarak biz de daimi üye olma gayreti içindeyiz ama şu ana kadar bir netice alamadık. Daimi üyelerin de bizleri daimi üye yapma gibi bir hesapları yok. 15 geçici üyenin de bu noktada yapacağı bir şey yok." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı ile yaptığı görüşme hakkında sorulan soruya, "Önümüzdeki yılın başında Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı yapacağız. Şu anda büyükelçi konumunda bulunan Çağatay Bey, muhatap ile görüşmeleri sürdürüyor. Görüşmeler neticesinde önümüzdeki yılın başında büyük ihtimalle bir araya geleceğiz. Bu toplantıda, Ege'deki bazı sıkıntılar da dahil olmak üzere konuları masaya yatıracağız. Sayın Başbakan, bu sorunları masaya yatıracağını ve çözeceğini ifade etti." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüşmesine ilişkin olarak, "Paşinyan ile olan görüşmede öne çıkan konu, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sıkıntılardı. Bu konularda Paşinyan'ın olumlu yaklaşım içerisinde olduğunu gördüm. Temennimiz, bu yaklaşımı bir araya gelerek çözmeleridir. Azerbaycan'ın da aynı anlayış içerisinde olduğunu biliyorum ve bu iki ülke, bu yaklaşımı ortaya koyarak bu sorunu inşallah çözerler." ifadelerini kullandı.