Genç erkeklerde ereksiyon uzunluğu ve sıklığının kalp sağlığının önemli bir göstergesi olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Halim Hattat, "Cinsel sağlık, fiziksel sağlığınızın önemli bir göstergesidir. Özellikle genç erkeklerde performans sorunları, gelecekteki sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Erkekler, gecede üç ila beş ereksiyon yaşayabilirler ve araştırmalar, düzenli olarak 'sabah ereksiyonu' ile uyanmanın iyi bir dolaşım ve sağlıklı bir kalbin işareti olduğunu göstermektedir" dedi.

Yaşlandıkça, özellikle 50 yaşından sonra ereksiyonların azalmasının normal olduğunu belirten Hattat Klinik Androloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, "Ancak geçen yıl Belçika'da yapılan bir araştırma, düzenli olarak erekte uyanan erkeklerin takip eden üç ila beş yıl içinde kalp krizi veya felç geçirme riskinin yüzde 22 daha az olduğunu ortaya koydu" diye konuştu.

"Cinsel aktivite sırasında sertleşme sorunu, özellikle testosteron hormonunun sağlıklı seviyelerine sahip genç ve orta yaşlı erkekler için bir sağlık sorununun belirtisi olabilir" diyen Prof. Dr. Hattat, "Bu sorunlar psikolojik sorunlar veya aşırı pornografi tüketimi gibi nedenlerden kaynaklanmıyorsa, ciddi damar veya nörolojik sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Genç erkeklerde sertleşme sorunu, kalp krizlerinin güçlü bir öngörücüsü olabilir. Bu sorunu yaşayan erkeklerde genellikle ilk kalp krizi, sertleşme sorunlarının başlangıcından üç ila beş yıl sonra ortaya çıkar. Sertleşme sorununun şiddeti, kalp krizi riskini ve kalp tıkanıklığının derecesini de öngörebilir" ifadelerini kullandı.

Bu durumun nedenlerini açıklayan Prof. Dr. Hattat, "Bu, erektil sorunların ateroskleroz adı verilen, vücuttaki arterlerin daralmasına yol açan bir durumdan kaynaklanabileceği gerçeğiyle ilgilidir. Ateroskleroz, kalp sorunları ve felç riskini artırır. İlginçtir ki, ateroskleroz belirtileri genellikle ilk olarak peniste görülür çünkü penisteki kan damarları kalptekilerden daha dardır. Bu nedenle sertleşme sorunu, kalp krizi ve felcin erken bir işareti olabilir. Ateroskleroz, vücuttaki farklı bölgelerdeki arterlerde daralma yaratır ve bu nedenle önce sertleşme sorunu, ardından kalp krizi ve felç ortaya çıkabilir. Son olarak, femoral arterler gibi büyük kan damarlarını tıkadığında yürüme güçlüğü gibi sorunlar da görülebilir" dedi.

Prof. Dr. Hattat, erektil sağlığı geliştirmek için önerilerde bulunarak, "Kalp için iyi olan her şey penis için de iyidir ve bunun tersi de geçerlidir. Sigarayı bırakmak, daha fazla meyve ve sebze tüketmek, stresi azaltmak, kilo kontrolü yapmak ve düzenli egzersiz yapmak gibi adımlar önemlidir. Eğer egzersiz bir ilaç olsaydı, çok değerli bir ilaç olurdu. Herkes en az 150 dakika orta ila yüksek yoğunlukta egzersiz yapmayı hedeflemelidir ve lif açısından zengin gıdaları, özellikle mercimek, mantar, fındık ve tohumları diyetlerine eklemelidir. Bu besinler, arterlerde biriken kolesterolü temizlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca fazla kiloları olan kişiler, kilo vermekle hem ereksiyon hem de kalp sağlığı açısından fayda sağlayabilirler" şeklinde konuştu. (DHA)