Güney Kore medya kuruluşu Chosun Biz'in 4 Ekim 2024 tarihli makalesine göre, Ermenistan Savunma Bakanı Suren Papikyan, Eylül 2024'te Hyundai Rotem tarafından geliştirilen K2 Black Panther ana muharebe tanklarının edinilme olasılığını araştırmak için Güney Kore'yi ziyaret etti. Bu ziyaret, Papikyan'ın Güney Kore Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Yapay Zekanın Sorumlu Askeri Kullanımı (REAIM) Konulu 2024 Yüksek Düzeyli Toplantısına katılmasına da imkan tanıdı.

Erm6

Ermeni Askeri Portalı'nın bildirdiğine göre, Papikyan bu ziyareti Güney Kore silah tedarik görüşmelerini başlatmak amacıyla kullanmış, özellikle K2 tankına ilgi göstermiştir. Ayrıca, Ermeni güvenlik konularında temaslarda bulunmak üzere 6 Eylül'de Güney Kore'ye giden Ermeni Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan'ın da toplantılar düzenlediği belirtiliyor.

İsrail bir Hizbullah komutanını daha öldürdüğünü iddia etti İsrail bir Hizbullah komutanını daha öldürdüğünü iddia etti

Güney Kore Ordusu tarafından kullanılan K2 ana muharebe tankı, yarı aktif pnömatik süspansiyon sistemi gibi gelişmiş teknolojilerle donatılmıştır. Ermenistan'ın topraklarının yaklaşık %86'sının dağlık olduğu düşünüldüğünde, bu özellik, muharebede birliklerin hareketliliğini artırarak stratejik bir avantaj sağlayabilir. Tank, araziye göre süspansiyonu otomatik olarak ayarlayan bir sensörle donatılmıştır.

Erm4

Mevcut durumda, Ermenistan'ın zırhlı filosu, Sovyet döneminden miras alınmış ve modernize edilmiş yaklaşık 109 ana muharebe tankından oluşmaktadır. Ancak, 2020'den bu yana yaşanan çatışmalarda kayıplar nedeniyle bu rakamların ihtiyatlı olabileceği belirtiliyor. K2'nin satın alınması, Ermenistan'ın Azerbaycan ile yaşadığı sürekli gerginlikleri ele almak için modern ekipman edinmesine olanak tanıyacaktır.

Erm2

Polonya, K2 tankını kullanmaya başlayan Avrupa'daki ilk ülkelerden biridir ve Ağustos 2022'de 180 K2 tankı için bir sözleşme imzalamıştır. Romanya da askeri modernizasyon programı kapsamında bu tankı satın almayı düşünmektedir. K2, çeşitli mühimmatları ateşleyebilen bir 120 mm topla donatılmış olup, gelişmiş koruma sistemleri ve aktif savunma özellikleri ile dikkat çekmektedir.

Erm3

Ermenistan, 2023 için 1,28 milyar ABD doları olan savunma bütçesini %46 artırarak 2024'te yaklaşık 1,4 milyar dolara çıkarmayı planlamaktadır. Tarihsel olarak askeri teçhizat için Rusya'ya bağımlı olan Ermenistan, Rusya'nın 2021'de kararlaştırılan teslimatları yerine getirememesi nedeniyle tedarikçilerini çeşitlendiriyor. Hindistan ile önemli silah alım sözleşmeleri imzalayan Ermenistan, Batı savunma standartlarına geçiş yaparak askeri eğitim yöntemlerini ve komuta kontrol yapılarını güncellemeye çalışıyor.

Editör: Habererk Com