Esrar tüketimi Gürcistan'da yasal olmasıyla, uzmanlar esrarın zararlarını, bir insana ne kadar zarar verdiğini, daha sert uyuşturucular için zemin hazırladığı üzerinde bilgilendirme yapmaya devam ediyorlar. Önceden yasak olan Esrar şu anda yani kanun dışında esrar içtiği için yakalanmayacak veya cezaya çarptırılmayacaklar.
Yakın tarihli bir araştırmaya göre, uzun süreli marihuana içimi zekada ciddi düşüşe yol açıyor: sigara içmeyenlerle karşılaştırıldığında, esrar kullanıcılarının IQ'su 13-38 puan daha düşük.Sürekli esrar kullanıcıları, uzun süre kullanımdan sonra, kişi esrar içmeyi bıraktığında biliş ve hafıza iyileşmez.
Son zamanlarda, esrarın suç olmaktan çıkarılması Gürcistan'da hararetle tartışılan bir konu haline geldi. Görüşler keskin bir şekilde kutuplaşmış durumda: Bazıları barışçıl gösteriler yoluyla mevzuatın serbestleştirilmesini talep ederken, diğerleri ahlaki yönden bahsediyor ve halk sağlığı hakkında endişeleniyor. Parlamento üyesi Goga Khachidze, esrarın suç olmaktan çıkarılmasına ilişkin bir yasa tasarısı geliştirdi ve bu yasa, Başbakan Irakli Gharibashvili tarafından şiddetle kınandı.
Esrar kullanımı, yasallaştırma savunucularının sıklıkla kabul ettiğinden çok daha ciddi sağlık riskleri taşır. Açıkçası, zekada 38 puanlık bir azalma küçük bir şey değil. Yine de bu, esrar içmenin kanunen cezalandırılması gerektiği anlamına mı geliyor? İnsanları bilgilendirmek mi gerekiyor?
Kişinin kendi vücuduna hakim olması
Esrarın yasallaştırılması çok temel bir soru getiriyor:
İnsanların kendilerine zarar verme hakkı olmalı mı? Aslında, bir kişinin kendi bedeni üzerinde sınırsız mülkiyete sahip olduğu ilkesine tam olarak katılan bir toplum bulamazsınız. Ayrıca, çoğu toplumun kendine zarar vermeye karşı çok katı yasaları vardır. Bir yandan insanların alkol içme, tütün içme, sağlıksız beslenme alışkanlıkları edinme ve tehlikeli hobiler edinme hakları varken, diğer yandan devletler insanları intihardan, paralarını kumarda çarçur etmekten korumaya çalışıyor. ve belirli ilaç türlerinin kullanılması, kişi kendi bedeninin sahibi olduğu fikrine katılmasa bile bu tutarsızlıklar ciddi hukuki sorunlara yol açmaktadır. Gürcistan gibi bir ülkede, sıradan sigara içmek bile küçük bir suç sayılmazken, esrar kullanıcılarının yıllarca hapiste kalması ne kadar mantıklı? toplum üzerindeki etkisi, esrarın birçok yönden eroin veya kokain gibi sert uyuşturuculardan çok tütüne benzediğini gördüğümüzde yasal tutarsızlıklar daha da rahatsız edici oluyor. Bazı uzmanlar tütünden daha az tehlikeli olduğunu düşünüyor.
örneğin, esrar normal sigaralardan daha az bağımlılık yapar (karşılaştırma için, Harvard Tıp Okulu'ndan Wes Boyd'un makalesine bakın) "Esrarın bırakılmasının psikolojik etkileri genellikle orta düzeydedir"
Esrar tavan arasında, serada ve hatta pencere kenarındaki saksıda yetiştirilebilir. Yasadışı olsa bile çok ucuz, eroin veya kokain gibi sert uyuşturucular ise yüksek derecede bağımlılık yapıcı, çok pahalı ve yıkıcı. toplumu etkiler. Bu uyuşturucuların yüksek fiyatları, kullanıcıları uyuşturucu bağımlılıklarını finanse etmek için her türlü yasa dışı faaliyette bulunmaya teşvik edebilir. Bu arka plana karşı, esrar üretimiyle ilgili suçlar neredeyse hiç kaydedilmiyor.
Bununla birlikte, esrar içmek başkaları üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Tıbbi portal WebMD'ye göre, esrar içmenin ani etkileri duyularda değişiklikler (örneğin, insanlar daha parlak renkler görür), kalp atış hızında artış, iştahta artış, vücut hareketinde azalma ve bazen sinirlilik, paranoya gibi rahatsız edici semptomlardır. "bilinç bulanıklığı, konfüzyon."
Artan iştah, azalan vücut hareketi ve bazen sinirlilik, paranoya ve "dağınık düşünme" gibi rahatsız edici semptomlar. Bu nedenle, esrar içen ve araba kullanan bir kişi, başkaları için ciddi bir tehlikedir. Aynısı alkol için de geçerlidir, ancak bu durumda polis, test yalnızca karakolda yapılabileceğinden, bir kişinin esrar içip içmediğini hızlı bir şekilde belirleyemez.
Esrar kullanımının uzun vadeli etkileri arasında yalnızca artan kanser riski, doğurganlık sorunları ve tütünle ilişkili yüksek kalp krizi riski değil, aynı zamanda şizofreni ve depresyon gibi zihinsel bozukluklar da yer alır. esas olarak bu tütün ve esrar içmeyi ayırt etme, Sigara içmenin neden olduğu sağlık sorunları tıbbi maliyetleri artırmaz çünkü sigara içenler nispeten erken ölme eğilimindedir. Burada ruhsal sorunlar gerçekten ek maliyetlere neden oluyor.
Ancak, Hollanda Krallığı gibi, bu maliyetler esrar kullanımına ilişkin vergilerle karşılanabilir. Üstelik uzmanlar, bu akıl hastalıklarına aslında esrarın neden olduğuna inanmıyorlar, onların görüşüne göre, bu sadece zaten var olan hastalıkların tezahürünü teşvik ediyor. Alkol de dahil olmak üzere yasal olan diğer birçok uyuşturucunun aksine, esrardan aşırı dozda ölüm bildirilmemiştir. Kriminalize etmenin bedeli,bir insanı sadece esrar içtiği için hapse atmak mantıklı mı? Gürcistan da dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde cezaevleri "suçun beşiği" durumundadır. Hapishanelerde diğer mahkumlarla birlikte yaşama ve hapsedilmeyle birlikte gelen damgalama, özünde masum olan çok sayıda insanı "suçlu" haline getirdi. Pek çok insanın gelecekteki yaşamları ve kariyerleri, genç yaşlarında işlenen küçük bir suç nedeniyle mahvoldu. İkinci soru, yasağın kullanıcı sayısını azaltmak olan asıl amacını ne ölçüde yerine getirdiğidir. Esrarın yalnızca birkaç eyalette suç olmaktan çıkarıldığı Avustralya'da yürütülen yakın tarihli bir araştırma, suç olmaktan çıkarmanın bir sonucu olarak esrar içenlerin sayısında istatistiksel olarak anlamlı bir artış bulmadı. Bununla birlikte, liberal mevzuata sahip eyaletlerde tüketicilerin dağılımının daha genç insanlara doğru kaydığı görülüyor ki bu açıkça bir sorun. Suç olmaktan çıkarmaya karşı büyük ölçüde reddedilen bir argüman, sözde "Kapı Teorisi". Bu teoriye göre esrar, "uyuşturucu bağımlılığına giden yol"un yalnızca ilk adımıdır ve sonunda daha sert uyuşturucuların kullanımına yol açar. Yine de, Pek çok raporda belirtildiği gibi, "Esrarın bağımlılık yapıcı etkileri açısından bir sıçrama tahtası görevi gördüğüne dair hiçbir kanıt yoktur" (Joy ve diğerleri, Esrar ve Tıp - Bilimsel Temeli Değerlendirmek, Ulusal Akademi Yayınları, Washington, 1999).
Esrarın hükümet için bir vergi geliri kaynağı olabileceğini de düşünmeliyiz. Yıllardır özel ruhsatlara sahip denetim altındaki kafelerde esrar kullanımına izin veren Hollanda Krallığı, Avrupa ülkelerinden esrar içmek için Hollanda'ya gelen birçok turisti çekmeyi başardı. AvrupalıÜlke ayrıca politikayı serbestleştirdi, bu tür turizm azaldı. Türklere, Azerilere ve kendi ülkelerindeki kumarhanelerde oynamalarına izin verilmeyen herkese kumar sunan Gürcistan, esrar kullanımının yasak olduğu ülkelerden (çoğunlukla genç) turistleri çekebilir. Şu anda tüccarların cebine giren esrar için ödenen para, hükümete gelir kaynağı olabilir.
Son yıllardaki küresel eğilim, esrar kullanımının suç olmaktan çıkarılmasıdır. Gürcistan, Fransa ve Yunanistan gibi hala sigara içmenin, bulundurmanın ve üretmenin yasa dışı olduğu ülkeler var. Bununla birlikte, Hollanda Krallığı, İspanya, bazı Amerika eyaletleri ve Avustralya gibi diğer birçok ülkede tüketim bu noktada fiilen suç olmaktan çıkarılmıştır. Kural olarak, Yetiştirme ve satış hala yasa dışıdır, ancak Uruguay ve muhtemelen Kuzey Kore gibi esrarın tamamen yasallaştırıldığı birkaç ülke vardır. Tüketim, bulundurma, üretim ve satış Gürcistan'da yasa dışıdır. Art arda belli miktarda esrar tüketmek ve bulundurmak 14 yıla kadar hapis cezasına yol açıyor! Gürcü toplumu tam yasallaştırmaya hazır olmasa da, insanları hapiste tutmanın büyük kamu maliyetleriyle ilişkili olduğu gerçeğinin ışığında, yasal sonuçları hafifletmeyi ciddi olarak düşünmeliyiz. Son olarak, rasyonel bir hükümet, esrar kullanımının en katı kriterler altında bile küçük bir suçtan başka bir şey olmadığını kabul etmelidir.