Muğla’nın Fethiye, Yatağan ve Menteşe ilçelerinde, ormanlık alanlarda ve önemli doğa bölgelerinde 6 yeni mermer ocağı projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci 2024 yılının başında başladı. Bu projeler, çevreye ve doğal kaynaklara zarar verebilecekleri için eleştiriliyor.
Yatağan ilçesinin Çukuröz Mahallesi’nde, Afes Mermer Madencilik Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından 2 farklı alanda 2-B Grubu Maden (Mermer) Ocağı projesi için 4 Ocak’ta ÇED süreci başlatıldı. Bu alanlar, 22,61 ve 19,54 hektar büyüklüğünde ve tamamen ormanlık arazidir. Proje için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 10 yıllık bir işletme ruhsatı alındı. Ancak, orman izinleri alınmadan faaliyete geçilmeyeceği belirtildi.
Menteşe ilçesinin İkizce Mahallesi’nde, Kommersan Mermer Maden İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından 2 farklı alanda 2-B Grubu Maden (Mermer) Ocağı projesi için yine 4 Ocak’ta ÇED süreci başlatıldı. Bu alanlar, 10,22 ve 10,61 hektar büyüklüğünde ve Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Orman Alanı” olarak gösterilmektedir.
Yatağan ilçesinin Kozağaç ve Köklük Mahalleleri, Belenbaşı ve Karaaltı Mevkiinde, Ermaş Mad. Tur. San. Tic. A.Ş. tarafından 167,89 hektarlık bir alanda 2-B Grup (Mermer) Maden Ocağı Kapasite Artışı projesi için 5 Ocak’ta ÇED süreci başlatıldı. Bu proje alanı da ormanlık ve önemli doğa alanı sınırları içerisindedir.
Fethiye ilçesinin Karadere Mahallesi’nde, Afes Mermer Madencilik Sanayi Ticaret Limited Şirketi tarafından 24,34 hektarlık bir alanda 2-B Grubu Maden (Mermer) Ocağı projesi için 5 Ocak’ta ÇED süreci başlatıldı. Bu alan da tamamen ormanlık arazidir ve orman izinleri alınmadan faaliyete geçilmeyeceği ifade edilmiştir.