Spor

FIFA Dünya Kupası 2022 Teknolojileri

Spor dünyası teknoloji tarafından köklü bir değişime uğruyor fakat bu dönüşüm sadece seyirci deneyimi ile kısıtlı değil.

Abone Ol

Teknolojik değişiklikler, sporcuların daha daha verimli antrenman yapmalarını ve daha etkin bir şekilde rekabet etmelerini sağlıyor. Antrenmanlarda sanal gerçeklikten yeni ekipmanların 3D baskılarına, diyet ve egzersizleri takip eden uygulamalara kadar teknoloji spor dünyasının birçok alanında değişiklikler neden oluyor.

21 Kasım’da başlayacak olan 2022 FIFA Dünya Kupası’nda yenilikçi spor teknolojilerine şahit olacağız. Wi-Fi ve mobil şarj istasyonlarına sahip stadyumlardan turnuva tarihinde ilk kez kullanılacak teknolojik futbol topu Al Rihla’ya; holografik selfielerden otomatik soyunma odalarına ve hatta naklen televizyon yayınlarında Artırılmış Gerçeklik tekrarlarına kadar futbolu izleme ve etkileşim kurma şeklimizin çok hızlı bir şekilde geliştiğini göreceğiz.

2022 FIFA Dünya Kupası Nerede Yayınlanacak?

TRT 1 ve TRT Spor kanallarından naklen yayınlanacak olan 2022 Dünya Kupası’nın dünya genelinde 5 milyar kişi tarafından izlenmesi bekleniyor. ExpressVPN’in Türkiye’de Çevrimiçi Canlı Spor İzleme trendlerine göre, Türkiye’de en çok çevrimiçi izlenen spor dalı futbol. Türkiye milli takımı bu sene FIFA Dünya Kupasında yer almasa da futbolseverlerin bu turnuvayı kaçırmayacağı kesin.

FIFA Dünya Kupası’nda Sanal Gerçeklik

Sanal gerçeklik (VR), kullanıcıları yapay ve bilgisayar tarafından oluşturulan bir ortamda buluşturan sürükleyici bir teknolojidir. Tüm demografik özelliklerden insanlarla etkileşim kurmanın etkili ve teknolojik bir yolu olan VR şimdiye kadar çeşitli endüstrilerde kullanılmıştır. Taraftar deneyimlerini geliştirmek ve katılımı artırmak için spor dünyasında da VR teknolojisi uygulanıyor. VR, insanların fiziken stadyumda gibi hissetmelerini ve başka türlü deneyimlemelerinin mümkün olmadığı bir çevre sağlar.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda da taraftarlar için özelleştirilmiş deneyimler yaratmak için sanal gerçeklik kullanılacak. Qatar 2022, Youtube’un Taraftarlar maçı farklı açılardan VR oynatıcıları ile izleyebilecek.

Ayrıca, Katar’da stadyumlarda futbol starları ile VR sayesinde selfieler çekilebilecek. VR ile online olarak deve bile sürülecek.

FIFA Dünya Kupası Resmi Topu Al Rihla

Yolculuk anlamına gelen Al Rihla, 2022 Dünya Kupası’nın resmi topu. Adidas ve FIFA işbirliğiyle geliştirilen akıllı top, turnuva tarihinde hiçbir topta olmayan hareket sensör teknolojisine sahip.

Al Rihla topunda kullanılacak olan hareket sensöründen elde edilen veriler FIFA’nın yeni yarı-otomatik ofsayt teknolojisi için kullanılacak.

Yarı-otomatik Ofsayt Teknolojisi

Yardımcı hakemlerin turnuva sırasında daha hızlı, doğru ve tekrarlanabilir ofsayt kararları almalarını sağlayacak yarı-otomatik ofsayt teknolojisi için stadyumda 12 kamera kullanılacak. Bu 12 kamera hem Al Rihla’yı hem de futbolcuların hareketlerini takip edecek. Futbolcuların hareketleri vücutları üzerine sanal olarak yerleştirilen 29 veri noktası ile takip edilecek. Hem Al Rihla hem de futbolculardan gelen veriler birlikte analiz edilecek. Bu şekilde uzun süren Video Yardımcı Hakem görüntü tekrarlamalarına gerek kalmayacak. Ofsayt kararları daha hızlı ve doğru şekilde alınacak.

Canlı Etkinlikler için Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik (AR), bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüleri gerçek dünyada gösteren bir teknolojidir. Örneğin, Pokemon Go, AR teknolojisinin kullanıldığı bir uygulamadır. AR teknolojisi spor dünyasında istatistikleri, animasyonlar ve diğer görsel unsurları sağlayarak izleme deneyimini geliştirmek için kullanılıyor. 2022 Dünya Kupası’nda AR teknolojisi şehir ve stadyumlar hakkında daha çok bilgi sağlamak için kullanılacak. Bir AR uygulaması aracılığıyla turnuva ziyaretçileri şehir ve turnuvanın gerçekleşeceği stadyumlar hakkında ücretsiz bir şekilde bilgi alabilecek.

FIFA Dünya Kupası en büyük spor etkinliklerinden biri fakat bu turnuvaya ev sahipliği yapmak da büyük efor ve planlama gerektiriyor. Katar, spor dünyasının en prestijli etkinliklerinden biri için mümkün olan her teknolojiyi saha dışında da kullanmaya özen gösteriyor.