Gündem

Kadıköy Rıhtımı'na cami

Abone Ol

İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda 'yeşil alanı ve spor alanı' olarak belirlenen, Çevre Bakanlığı tarafından 2015'te yapılan değişiklikle 'cami alanı' olan Kadıköy Rıhtım'da Başbakanlık, Diyanet ve İstanbul Müftülüğü talebi doğrultusunda yapılacak 'Kadıköy Ulu Cami' projesine onay çıktı.

Kadıköy Rıhtım'da, Başbakanlık, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İstanbul Müftülüğü'nün talebi doğrultusunda yapılacak, 20 bin kişi kapasiteli ‘Kadıköy Ulu Cami Projesi'ne koruma kurulundan onay çıktı: Projenin ayrıntıları şöyle: İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu'nun 9 Kasım 2017 tarihli kararı doğrultusunda, projenin uygulanacağı yaklaşık 30 bin metrekarelik tescilsiz dolgu alanında, cami, şadırvan ve hizmet birimleri için 11 bin 232 metrekare taban oturumlu ve toplamda 33 bin 559 metrekarelik inşaat alanı oluşturuldu. Peyzaj ve çevre düzenlemesi olarak 19 bin 730 metrekarelik alan ayrıldı. Projede, 3 bodrum katlı ve yaklaşık 1200 araç kapasiteli yeraltı otoparkı da var.

BAKANLIK RAPOR YAZDI Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre 15 Eylül 2009'da onaylanan ve imarda İstanbul'un anayasası olarak kabul edilen 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda, "Kentsel ve Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı"nı, Çevre Bakanlığı tarafından 2 Kasım 2015 tarihinde onaylanan imar planı değişikliğiyle "cami alanı"na alındı. Bakanlığın raporunda gerekçe olarak, İstanbul'un Anadolu yakasında, planlama alanı ve yakın çevresinde, ‘Selatin Cami' veya ‘Ulu Cami' mahiyetinde cami olmadığı belirtilip, "Büyük cemaatlerle cuma namazlarının, bayram namazlarının veya kalabalık cenaze namazlarının kılınacağı bir ‘Ulu Cami' inşa edilebilecek nitelikte uygun bir yerin planlanması gerektiği tespit edilmiştir" denildi.

BELEDİYE PLANA İTİRAZ ETTİ Kadıköy Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2 Kasım 2015'te onaylandığı plana itiraz edip dava açtı. Gerekçe olarak da, 8 Ekim 2012'de onaylanan "Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı"nda, arazinin büyük bölümü "İSKİ Hizmet Alanı" ve Kentsel Sit Alanı komşuluğunda, "Etkileme Geçiş Sahası" olarak görüldüğü ve aynı zamanda İSKİ'nin ileri biyolojik arıtma tesisi yapmayı planladığı rezerv alanı olduğunu gösterdi. İptal ve yürütmenin durdurulması için açılan dava henüz sonuçlanmadı

İBB RUHSATI DÜZENLEYİP İNŞAAT YAPABİLİR Eğer 5000'lik plana açtıkları dava sonucu, yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa, İBB yapı ruhsatını düzenleyip inşaata başlayabileceğini söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu, kararın siyasi olduğunu öne sürdü.

Başkan Nuhoğlu şöyle konuştu: "2 yıllık süreçte bu bölgede 33 bin 559 metrekarelik bir inşaat yapısına dönüştü. İmar planında ibadet yeri olarak görünen bir alan değilken, il müftüsünün aklına dolgu alanına cami nereden geldi. Bu süreçte Kadıköy halkı bilgilendirilmedi. Bilirkişi raporları bizden yana."

"Kurul kararı iptali için açılan davada, 3. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Çevre Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün itirazıyla yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Ama dava devam ediyor. İhtiyaç olup olmadığı kararını Kadıköylülerin vermesi gerekiyor. Bu kadar geniş yapıya ihtiyaç olup olmadığı tartışılmalı. Kıyı kanununa göre, yapılaşma alanın yüzde üçünü geçemez, yükseklik 5.5 metreyi aşamaz. Bu kadar hızlı bir şekilde niye ihtiyaç duyuldu? Çevresinde 9 tane ibadet yeri var."