Antalya kıyılarında gemilerin neden olduğu kirliliğin önlenmesi için hazırlanan ‘Elektronik Gemi Denetim Sistemi’ sayesinde denizler 7/24 kameralarla kontrol edilmekte.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmada gemilerden kaynaklı kirlilik tespit edilirse caydırıcı cezai işlemler uygulanabiliyor. Yerli ve yabancı çok sayıda turistin ağırlandığı 231 Mavi Bayraklı plajın deniz taşıtları sebebiyle oluşan kirlilikten korunması ve suyun berraklığını kaybetmemesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğünce çalışmalarına devam ediyor.
Bu kapsamda, Antalya’nın kıyılarında gemilerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi kapsamında 22 noktaya yakınlaştırma, termal ve radar özelliğine sahip özel kameralar yerleştirildi.
Antalya’nın Beşgöz Deresi ve Göynük Çayı arasındaki 36 kilometrelik deniz sahasında, kıyıdan 3 kilometrelik alan günün her saati kameralarla takip edilmekte.
Kaydedilen görüntüler anlık olarak Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğünde kurulan “Elektronik Gemi Denetim Sistemi” merkezine aktarılıyor ve kayıtları kontrol eden ekipler, gemilerden kaynaklı su kirliliğin tespit edilirse bölgeye sürat botlarıyla görevli personel sevk ediyor, atığını boşalttığı belirlenen gemilere caydırıcı cezai işlem uygulanıyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, henüz dünyada yaygın olmayan Elektronik Gemi Denetim Sistemi uygulamasını Antalya’da hayata geçirdiklerini duyurdu. Konyaaltı Sahili bölgesinde konumlandırılmış 22 noktadaki kameraların yüksek çözünürlüklü ve görüntüyü yakınlaştırma özelliğine sahip olduğunu da belirtti.
Valilik, Antalya Liman Başkanlığı ve Antalya Sahil Güvenlikle Komutanlığıyla ortak çalışmalar sürdürdüklerini belirten Atasoy, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız bize izin verdi ve sistemin kurulması için hiçbir sorun yaşamadık. Antalya’ya milyonlarca turist temiz denizlerimiz için geliyor, turistlerin yüzde 80’ninden fazlası plajlarımızı kullanmak için geliyor. Dolayısıyla temiz denizleri sağlamamız hayati önem taşıyor.” sözlerini kullandı.
Atasoy, ifadelerine şöyle devam etti;
“Ekiplerimiz kısa sürede geminin boşaltma yaptığı noktaya intikal ediyorlar ve tutanakla ceza uygulanıyor, bir yandan da numuneler alınıyor. Kesilen cezalar idari para cezaları çok büyük olduğu için bunlar adli makamlara itiraz olarak yansıyabiliyor. Alınan numuneler bu süreçte bizim için delil niteliği taşıyor.
Şu ana kadar bu sistem sayesinde 17 gemiye 11 milyon 253 bin lira ceza kesildi, bizim derdimiz ceza uygulamak değil, gerçekten caydırıcı olmak ve denizlerimizin korunmasını sağlamak. Kesilen cezaların hepsini çevre yatırımlarına kullanıyoruz. Yani çevreyi kirletenler dolaylı yoldan çevrenin korunmasını sağlamış oluyor.”