HABERERK/ÖZEL HABER

Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.TUSAŞ Türk Uçak Sanayi Anonim Ortaklığı ve bundan yaklaşık 10 yıl sonra 1984 yılında Amerikan F-16 uçaklarının ülkemizde üretilmesi için kurulan TAİ şirketlerinin 2005 yılında birleşmesiyle nihai kurulumunu tamamlamladı. 2005 yılında TUSAŞ şirketin yurtdışı hisselerini satın aldı ve yüzde 100 yerli ve milli bir şirkete dönüştü. 5 ana grup üzerinde faaliyet gösteren TUSAŞ;uçak, helikopter, insansız hava aracı, uzay sistemleri ve yapısal sistemler olarak faaliyet göstermektedir. Uçak grubunda ilk yerli ve milli ürün olan Hürkuş var. Hürkuş hali hazırda seri üretimi devam eden bir uçak ve yurtdışına da ihracatlarımız Nijer ve Çad ülkesine gerçekleşti ve diğer ülkelerle de anlaşmalarımız sürmeye devam ediyor. Kamuflajlı versiyonu ise Hürkuş’un silahlı versiyonu. Aynı zamanda Hürkuş silahlı olarak da verilebiliyor.

TUSAŞ'ın yaptığı ;

Helikopter

  • Gökbey
  • ATAK
  • T70

Uçak

  • Hürkuş
  • Hürkuş-C
  • T38 ARı
  • Erciyes
  • Barış Kartalı
  • Meltem II

İHA

  • Anka
  • Aksungur
  • Şimşek
  • Turna

Uzay Sistemleri

  • Göktürk 1,2,3,Y
  • TÜRSAT 6A

projeleri göze çarpıyor. Bunların yanında Milli Muharip Uçak Projesi ise vizyon projelerden bir tanesi.TUSAŞ'ın resmi sitesinden yapılan açıklamada Milli Muharip Uçak için; ''Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın envanterinden 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Geliştirilmesi Projesi’nde şirketimiz ana yüklenici konumundadır.'' açıklamalarına yer verilmiştir.

TUSAŞ ANKA

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii mühendisleri tarafından tasarlanan ve birçok yerli alt yüklenici firmanın da görev aldığı Türk İnsansız Hava Aracı “ANKA”nın montajı ve üretimi tamamlanarak, 16 Temmuz 2010 tarihinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerinde düzenlenen törenle hangardan çıkmıştır. Hangardan çıktıktan sonra motoru da çalıştırılan ANKA, kendi kategorisinde dünyanın en iyi operatif sistemi olmayı hedeflemektedir.

30 Aralık 2010 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştiren ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi için Ekim 2013'de 10 uçaklık seri üretim sözleşmesi (ANKA-S) imzalanmıştır. ANKA-S Projesi’nde çalışmalar başarı ile tamamlanmıştır.anka-yerli-muhimmatlarla-ilk-atisini-gerceklestirdi_53474

AKSUNGUR

Yüksek Faydalı Yük Kapasiteli İHA Kesintisiz Çok Rollü İstihbarat, Gözetleme, Keşif ve Taarruz Görevleri için ANKA-AKSUNGUR İHA Sistemi; gündüz/gece İstihbarat, Gözetleme, Keşif ve Taarruz Görevleri’ni EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri ve çeşitli havadan yere silahlarla icra eden Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı bir İnsansız Hava Aracı Sistemidir. AKSUNGUR 25000 ft’e kadar uzun süreli operasyonlara imkan veren iki adet çift turboşarjlı dizel motoruna sahiptir.aksungur-o2,1953

HÜRKUŞ

TUSAŞ tarafından tasarlanan ve geliştirilen, temel eğitim ve hafif kara saldırı uçağı olan iki kişilik, alçak kanatlı, tek motorlu turboprop bir uçaktır. Adı Birinci Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı gazisi, ilk Türk uçak üreticisi Vecihi Hürkuş'tan esinlenerek verilmiştir.10,563

GÖKBEY

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülmekte olan Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatılmıştır.

En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, milli imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanmakta ve üretilmektedir.G5,497

ATAK

T129 ATAK Helikopteri Türk Silahlı Kuvvetleri'nin taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye'ye özgü milli kabiliyetler kullanılarak geliştirilmiştir.

T129 ATAK Helikopteri ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştirmiş, test ve kalifikasyon süreçlerinin ardından ilk teslimat 22 Nisan 2014 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına yapılmıştır. Şubat 2021 itibarı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne toplam 60 helikopter teslimatı gerçekleştirilmiştir.BG12-1001_(14662033896)

GÖKTÜRK 1

GÖKTÜRK-1 Projesi kapsamında uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesinin yanı sıra ülkemizin, gelecekteki gözlem ve haberleşme uydularının yurtiçinde üretilmesine yönelik kritik bir altyapı olan Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi kurulmuştur.16_gokturk-1200x789

Başarının merkezinde 2 isim var

TUSAŞ bugüne kadar gerçekleştirdiği ve gelecekte yapacağı projelerle adından sıkça söz ettireceğe benziyor.Bugün yakalanan başarının merkezinde 2 isim göe çarpıyor:Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Rafet BOZDOĞAN ve Genel Müdür Prof.Dr. Temel KOTİL.

Rafet Bozdoğan kimdir?

1986 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Metalurji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. İngiltere’nin Birmingham Üniversitesi’nde Uçak Yapı ve Malzemeleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. 1992 yılında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne Yardımcı Doçent olarak atandı. 1993 yılında Uçak İnşaatı Ana Bilim Dalında Doçentlik unvanını kazandı. 1992-1996 yılları arasında İTÜ ve Hava Harp Okulu’nda öğretim üyeliği yaptı. 1996-2010 yılları arasında çeşitli şirket, kurum ve kuruluşlarda farklı görevlerde üst düzey yöneticilik yaptı.

Temel Kotil kimdir?

1959 yılında doğan Kotil, İstanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Uçak Mühendisliği bölümünden 1983 yılında mezun olmuş, 1986'da ABD'nin Ann Arbor kentindeki Michigan Üniversitesi'nin "uçak Mühendisliği bölümünde yüksek lisansını, 1987'de de aynı üniversitede Makine Mühendisliği dalında ikinci yüksek lisansını, 1991'de de yine Michigan Üniversitesinde Makine Mühendisliği bölümünde doktorasını tamamlamıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2003 yılında THY'deki kariyerine Teknik Genel Müdür Yardımcısı olarak başlayan Kotil, 2005 yılında THY Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyeliğine atanmıştır. 2005 2011 yılları arasında THY Teknik A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüş, 2010 2012 yılları arasında Sun Express Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır.

2015-2016 yılları arasında TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Kotil, 21 Ekim 2016 tarihinden bu yana TUSAŞ Genel Müdürü, 8 Haziran 2021 tarihi itibari ile ise TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.