Öznur mesajında “Cumhuriyet tarihinin en başarılı Gümrük ve Tekel Bakanı olarak tarihe geçen, görev süresi boyunca rüşvetle, yolsuzlukla, hırsızlıkla kaçakçılıkla, çetelerle, mafyayla verdiği destansı mücadele ile bilinen, büyük siyaset ve devlet adamı Gün Sazak, kapitalist, enternasyonal’e bağlı, küresel mafya’nın taşeronu olan Dev-Sol tarafından şehit edilmiştir” dedi. Gün Sazak suikastının arkasında, Bilderberg Group/NATO merkezli Gladyo ve küresel mafya olduğunu mesajında ifade etti.

Hakkı Öznur’un şehit GÜN SAZAK ile ilgili yayınladığı mesajın tam metni:

“BİZİ VURABİLİRLER AMA DAVAMIZIN ZAFER YÜRÜYÜŞÜNÜ DURDURAMAZLAR”

Yakın politik tarihimize bakıldığında birçok suikastları, provokasyonları açık olarak görürüz. Tek amaçları, Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak olan kapitalist, enternasyonal/Gladyo, 12 Eylül öncesi, ülkemizi iç savaşa sürüklemek istiyordu. Hedef kaotik bir ortam, çözümse Amerikancı/NATO’ya bağlı askeri bir darbeydi.

ABD/NATO ile ilişkili, Gladyo ile bağlantılı, devletin kılcal damalarına kadar girmiş ajanlar, kriptolar ve uzantıları, ihtilal şartlarını olgunlaştırmak için sansasyonel cinayetler, bombalı katliamlar ve kitlesel provokasyonlar meydana getirmişlerdir. Abdi İpekçi suikastı, Gün Sazak’ın şehit edilmesi, MHP Genel Merkezi baskını ve daha yüzlerce vb. olayları sıralayabiliriz.

Gümrük ve Tekel Bakanlığı döneminde, gümrüklere disiplin getiren, iltimasa da karşı çıkan, sigara, uyuşturucu, silah kaçakçılarına göz açtırmayan, mafyanın belini kuran, iç ve dış mihrakların oyunlarını bozan Gün Sazak, küresel mafya tarafından hedef alınmıştı. Sıkı denetimlerle, Türkiye üzerinde mafya tipi taşeron kaçakçı şebekelerinin hortumlarını kesti. İşte bu yüzden 27 Mayıs 1980'de küresel mafya, kaçakçı şebekeleri; Gladyo ile de ilişkisi olan taşeron örgüt Dev-Sol'u kullandı.

Ömrünü, aziz Türk milletine vakfetmiş büyük siyaset devlet adamı, efsanevi bakan MHP Genel Başkan yardımcısı Gün Sazak, kapitalist Enternasyonal-Bilderberg Group tarafından taşeron olarak kullanılan, Gladyo ile de bağlantılı Dev-Sol adlı karanlık örgüt tarafından 27 Mayıs 1980 günü Ankara’da şehit edildi.

Gün Sazak’ın şehadetinin üzerinden 41 yıl ( 14976 gün) geçmiştir. Muhsin Yazıcıoğlu’nun şehadetinin üzerinden 12 yıl ( 4447 gün) geçmiştir. İki büyük Türk milliyetçisinin, Ülkücünün şehadetlerine yol açan ‘menfur suikastlar’, küresel tertiptir. İki suikastin arkasında küresel emperyalizm ve yerli işbirlikçiler vardır.

Yakın politik tarihimizde yer alan ‘iki suikast’, Türkiye ve Türk milleti açısından son derece önemlidir. Bütün Türklüğü yakından ilgilendirmektedir. Aziz Türk milletinin iki büyük evladı, Türkiye düşmanları, Türklük düşmanları tarafından şehit edilmiştir. Milletin adamları olan Gün Sazak da Muhsin Yazıcıoğlu da duruşları, inançları, tavırları Ülkücü kimlikleri ile kapitalist enternasyonalin, küresel emperyalizmin ve yerli işbirlikçilerinin hedefi olmuşlardı.

Her ikisi de siyasi yaşamları boyunca, Türkiye düşmanlarıyla, Türk- İslam düşmanlarıyla, iç ve dış mihraklarla kapitalist enternasyonal’le ,mafya’yla, çetelerle, bölücülerle mücadele etmişlerdir. Her ikisi de milli ve yerliydi, milletin adamlarıydı.

Gün Sazak, bakanlığı döneminde, tarihi icraatlarıyla küresel mafyanın ve devlet içindeki işbirlikçilerinin belini kırmış, “Her şeyi göze aldım, mafyanın belini kıracağım, rüşvete yolsuzluğa son vereceğim, hırsızlık şebekelerini dağıtacağım.” sözüyle devletten ve milletten yana yiğit tavrıyla, kapitalist enternasyonale bağlı olan, küresel mafyanın ve uzantılarını hedefi olmuştu. Onun döneminde, gümrüklerde âdeta kangren hâline gelmiş bulunan yolsuzluk ve rüşvet önlenmiş, kaçakçılığın kökü kazınmıştır.

Muhsin Yazıcıoğlu ise ABD’nin YDD düzenine, Çekiç Güç’e, BOP, BİP vb. küresel emperyalist projelere karşı çıkmış, her türlü bölücülükle, vesayetçilikle, darbecilerle, cuntalarla, çetelerle, NATO merkezli Gladyo ile, devletin içine sızmış, kılcal damarlarına kadar girmiş, her türlü kriptolarla, beşinci kol çevrelerle, siyasi yaşamı boyunca mücadele etmişti.

27 Mayıs, Türk siyasi hayatına iki önemli hadiseyle geçti. Birincisi, DP iktidarı bir askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı. İkincisi ise Gün Sazak, 27 Mayıs 1980 günü Ankara’daki evinin kapısında, terör örgütü Dev-Sol’un militanları tarafından kurşunlanarak şehit edilmişti.

Şehadet mertebesine ulaşmadan evvel, Anadolu’nun dört bir yanında bir gül bahçesine girercesine toprağa düşen şehit Ülkücülerin cenaze törenlerinde “herkesin acaba bir gün bize de sıra gelecek mi” diye birbirine baktığı bir dönemde; “Bizi vurabilirler, ama davamızı zafer yürüyüşünü durduramazlar.” diyordu ülküdaşlarına.

Anadolu insanının bütün hasletlerini üzerinde taşıyan bir karakter örneği olarak, tam bir milli sentezdi. Toprakla haşır neşir olmuş Anadolu insanının ağırlığını, seciyesini, ahlakını üzerinde taşıyan bir abide şahsiyetti.

1971 yılının Şubat ayında Sazak, resmen MHP’ye üye oldu. Sazak’ın partiye girişi, başta MHP lideri Türkeş olmak üzere, milliyetçi, ülkücü camiada sevinçle karşılanmıştı. Partideki çalışmaları, teşkilatlarla olan diyalogları, onu 1971 yılında yapılan 10. MHP Olağan Kurultayı’nda GİK üyeliğine seçtirecekti.

Daha sonra dostu, büyük insan, MHP’de siyaset yapmasında etkisi olan Dündar Taşer’in, 12 Haziran 1972 tarihinde elim bir olay sonucu vefat etmesiyle, Taşer’den boşalan MHP Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilecekti.

9-10 Haziran 1973 günü, Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda büyük bir coşku içinde gerçekleştirilen MHP 11. Büyük Kurultayı’ndan sonra Gün Sazak bu defa Genel Başkan Yardımcılığı’na getirilir. 14 Ekim 1973 seçimlerinde Eskişehir’den milletvekili adayı olur ama o zamanın şartları içerisinde seçilemez.

Gün Sazak, 5 Haziran 1977 genel seçimlerinde Eskişehir’den milletvekili adayı oldu. İstese rahat kazanabileceği bir yerden aday olabilirdi. Hatta Türkeş kendisine; “Hangi yerden istersen seni oradan aday göstereyim.” teklifinde bulunmuştu. Fakat o büyük bir tevazu, dava adamına yakışır bir hareketle kendisine yapılan bu teklifi nazikçe reddetmişti. “Eğer aday olacaksam ancak memleketim olan Eskişehir’de, o da teşkilatlar ve tabandaki gönüldaşlarım layık görürlerse olurum.” diyordu.

Gün Sazak makam, mevki, ikbal, koltuk peşinde koşan bir siyaset adamı değildi. Onun için en önemli ilke ve esas, ülkesinin mutluluğu, milletinin selameti için hiçbir menfaat ve beklentide bulunmaksızın hizmet etmekti. Bu seçimlerde MHP seçim beyannamesinin hazırlanmasında en büyük katkıyı sağlayanların başındaydı. Seçimlerde partiye otobüs alınmasında yine maddi yükü o çekmişti. MHP seçim otobüsü, onun sayesinde Anadolu yollarına çıkmıştı.

GÜN SAZAK BAKAN OLDU, KÜRESEL MAFYA TEDİRGİN OLDU

Gün Sazak, 21 Temmuz 1977 tarihinde kurulan AP, MSP, MHP koalisyon hükümetinde parlamento dışından Gümrük ve Tekel Bakanı oldu. Bakanlık dönemi, Türk tarihinde kaçakçılığa karşı en şiddetli mücadelenin yürütüldüğü bir dönem olarak hatırlanır. Sazak, üstün çalışma şevki ve azmi ile başarılı bir bakanlık döneminde herkesin takdirini kazandı.

5 Haziran 1977 seçimlerini müteakiben kurulan 2. Milliyetçi Cephe olarak adlandırılan AP, MSP ve MHP koalisyon hükümetinde, MHP’ye 5 bakanlık ayrılır. Gün Sazak ile aynı dönemde MHP Genel Başkan Yardımcısı olan Sadi Somuncuoğlu, Siyasi Partiler Kanunu’nda siyasi parti genel başkanlarına bakanları belirleme yetkisi tanınmasına rağmen, bu bakanlıklar için MHP Genel İdare Kurulu’na seçim yapıldığını ve o günlerin en netameli bakanlığı olan Gümrük ve Tekel Bakanlığı’nda milletvekili olmadığı halde Gün Sazak’ın seçimle getirildiğini anlatıyor.

Sazak, her MHP’li bakan gibi, çok ciddi bir görevle karşı karşıya olduğunun bilincindeydi. Bütün gözler onların üzerinde olacaktı. Bir tarafta ülkede devam eden terör, diğer yanda ülkenin içinde bulunduğu ekonomik bunalım, MHP’li bakanları büyük bir yükün altına sokmuş oluyordu.

Sazak’ın da göreve geldiği Gümrük ve Tekel Bakanlığı, çok önemli bir kurumdu. Denetimsizlik sorunu vardı. Gümrüklerde her türlü kaçakçılık serbestçe yapılıyordu. Rüşvet ve suiistimal, almış başını gidiyordu. Sigaranın karaborsa olduğu, çay ve tuzun dahi bulunmadığı yıllardı. Devletin içerisinde çöreklenmiş menfaat grupları da mafyacılarla birlikte çıkar iş birliği yaparak, kurumu zaafa uğratmışlardır.

Gün Sazak eleman alırken aradığı ölçü şu olur; hırsız olmamak, liyakatli olmak ve parti teşkilatına değil bakanlık teşkilatına bağlı olmak. Gümrük kapılarında, dürüstlüğünden emin olduğu sembolik sayıda Ülkücüyü, gümrük kontrolörü olarak göreve alır. Bunlar bir kapıda da kalmayıp bütün kapıları dolaşırlar.

Sazak, görevlendirdiği insanlara tam yetki vermiş, icraatlarına karışmamıştı. Bakanın dürüstlükteki direnci bütün kuruma yansımış ve çürük elmalar ihbar edilmeye başlanmıştı. Gümrüklerde tırların girişi zorlaşırken, hacıların gümrükte beyanlarının esas kabul edilip giriş-çıkışlarına kolaylık sağlanmış ve ilk defa ticari plakalı otomobil ve minibüslerin hacca gidişine izin verilmişti.

BAKANLIĞA SIZMIŞ İLLEGAL YAPILARI, ÇETELERİ TEMİZLEDİ. KÜRESEL MAFYA’NIN HEDEFİ OLDU

Gün Sazak’ın bakanlık görevine gelmesiyle birlikte, mafyaya karşı ciddi bir mücadele başlatıldı. Yeraltı dünyasının uluslararası bağlantılarına, ülkemizdeki uzantılarına büyük darbe indirildi. Ülkeyi kan gölüne çeviren, gümrük kapılarından sınır boylarına kadar uzanan her türlü silahları tırlarla, kamyonlarla ülkeye sokan komünist, sol terör yuvalarının eline geçmesini sağlayan bütün kanunsuz hareketler, unsurlar bertaraf edildi.

Kısacası hem küresel mafyaya hem de kızıl terör örgütlerine darbe indirildi. Gerek yeraltı dünyası gerekse onların uluslararası bağlantıları, sermaye çevreleri artık istedikleri gibi serbestçe hareket edemeyeceklerdi. Beş aylık bir icraat döneminde mafyanın beli kırılmıştı.

Gün Sazak, bakanlığa girmesiyle birlikte bütün sınır kapılarını tek tek gezerek incelemelerde bulunuyordu. Bir gün Başkanlık Divanı toplantısında yaptığı teftişlerle ilgili “ABD’nin gümrük kapıları bizim gibi olsa 3 ayda batar.” diyordu. Sazak şunları söylüyordu:

“Kaçakçılık sisteminin, tamamen devlet memurlarının himayesi altında olduğu ortaya çıkmıştır. Bu memurların arkasında ummadığımız insanlar var. Uğraşmamız gereken adamlar çok güçlü. Benim icraatlarım karşısında pek çok insanı size göndererek şefaatçi olmanızı isteyebilirler. Eğer partiden teşkilatlardan yahut milletvekillerinden müdahale göreceksem ben bu işe girmem.”

Divan üyelerinden kendisi gibi bakan olan arkadaş Sadi Somuncuoğlu, bu konuşma üzerine MHP Başkanlık Divanı’nda Gün Sazak’ın icraatlarına hiçbir suretle karışılmayacağını, bilakis sonuna kadar destekleneceği yönünde yazılı karar altına alındığını anlatıyor.

Gün Sazak, hiçbir baskı, tehdit ve şantaja aldırmadan gerçek bir devlet adamı gibi çalışmalarını sürdürdü. Özellikle vermiş olduğu kararlı mücadeleyle, kaçakçı dükkanları kapanmaya, yabancı sigaraların piyasadan çekilmeye, yerli üretimde de müesseselerin daha kaliteli bir hale getirilmesi, göze çarpan çok önemli icraatlarından birkaçıydı.

Gün Sazak, vermiş olduğu mücadele ile milletlerarası kaçakçılığın da oyununu bozmuştu. Uzak Doğu’dan, Orta Doğu’dan Batı’ya giden ve gelen kaçakçılık yolunun kavşağındaki Türkiye’de gümrükleri tutarak kaçakçıların yolunu tıkadı. Böylece hem beynelmilel kaçakçılığın ve hem de komünizmin hedefi haline geldi.

SİGARA, SİLAH VE UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARI RAHATSIZ OLDU

Gün Sazak, kimseye haber vermeden gümrük kapılarını teftişe çıkardı. Daha önce hiçbir bakanın yapmadığını yapan Gün Sazak’ın gümrük kapılarını ani baskınları, gümrük kapılarını her türlü gayrimeşru işlerin döndüğü yer haline gelmesine sebep olan işgüzarların, müptezellerin, hırsızların rüyalarını kaçırmıştı. Rahatsız olmuşlardı.

Sazak, ani baskınlarla hırsızlara ve onların arkasındaki mafyaya gözdağı vermişti. Artık rahat hareket edemiyorlardı.

O dönem yılda ortalama 3,5 milyar dolarlık sigara kaçakçılığı yapıldığı tespit edilmişti. Amerikan sigaraları, Türkiye’ye kaçak olarak giriyordu. Gün Sazak, sigara kaçakçılığına büyük darbe vurdu. Gümrüklerin yüzde 80’ini kontrol altına almıştı. Bakanlık görevi 3 ay daha devam etseydi tam kontrolü sağlardı.

MAFYAYLA, ÇETELERLE MÜCADELE EDEN ‘KONTROLÖRLER KURULU’ TARİHİ BİR HİZMET YAPMIŞTIR

Gümrüklerdeki rüşvet ve kaçakçılık olaylarıyla ancak Ülkücü kadrolar mücadele edebilirdi. Rüşveti, yolsuzlukları ancak Ülkücü irade bitirebilirdi. Mafyayla, çetelerle, hırsızlarla ancak Ülkücüler mücadele edebilirdi. Ve öyle de olmuştu.

Ülkücülerden kurulu olan ‘Kontrolörler Kurulu’ kısa zamanda çok büyük işler yaptılar. Bakanlığın kötü şöhreti olan rüşvet ve kaçakçılığın kökü kazıldı, mafyanın beli kırıldı.

Namuslu bir adamın güvendiği, inanmış kadro ‘Kontrolörler Kurulu’, MHP’de eğitimcilik yapan kadrolardan oluşturulmuştu. Bu kurulun üyeleri, bakanlıkta göreve başlarken ciddi bir eğitimden geçirildiler. Gün Sazak bakanlıktan ayrılınca bu kurul üyeleri de görevlerini bıraktılar. ‘Hergün Gazetesi muhabirleri’ adı altında asıl görevlerine, MHP Ülkücü kuruluşlar eğitimciliği işlerine devam ettiler.

GÜN SAZAK’IN İCRAATLARINDAN RAHATSIZ OLAN EGEMEN GÜÇLER, 2. MC HÜKÜMETİNİ DÜŞÜRDÜLER

Gün Sazak’ın bakanlığıyla birlikte yapılan sıkı denetimlerle, gümrük kapılarında milletlerarası kaçakçılığa darbe vurulur. Bulgaristan’da kilometrelerce uzanan tır kuyrukları görülür. Bu durum silah, sigara, uyuşturucu, işçi kaçıran bütün şebekelerin Türkiye’deki ortaklarını harekete geçirir. Bu arada Tekel ve Çaykur’da üretim, ilk beş ayda %30 artar. Çay, sigara ve tuz karaborsası kırılır.

Sazak döneminde zor durumda kalan kaçakçılar, hükümetin düşürülmesi için bir fon oluşturarak AP’den CHP’ye 12 milletvekilinin transferini sağlarlar ve Demirel’in başbakan olduğu koalisyon hükümeti düşer.

Hükümetin düşmesi ve Sazak ekibinin görevden uzaklaştırılması ile beraber Bulgaristan’da beklemekte olan tırlar girişe başlar ve her bir tır için 600.000 TL rüşvet ödenir.

Gün Sazak’ın devlet adamı olarak gösterdiği büyük başarıyı, siyasi hasımları bile takdir etmişti. Onun Gümrük ve Tekel Bakanlığı dönemi sadece “mataracı tipleriyle değil”, bütün cumhuriyet tarihindeki yönetimle mukayese edilse bile, siyaset ve idare tarihimize altın harflerle geçecektir.

Gün Sazak, Türkiye’nin bunalımlarının çok ağırlaştığı günlerde vazifeler yüklenmişti. Milliyetçi hareketin hukuken ve kalben ikinci adamı olmuştu. Dürüstlüğü, cesareti, imanı, engin insan sevgisi, fikir haysiyetine bağlılığı, dirayeti ve herkese güven telkin eden karakteriyle Gün Sazak, ‘Ülkücü insan tipinin yaşayan bir numunesiydi’. Sazak’ın icraatları, kısa bir sürede hissedildi. Komünist grupların dışında sağdaki liberallerden, soldaki sosyal demokratlara kadar MHP’ye sıcak bakmayan birçok siyasi çevreler bile Gün Sazak’tan övgüyle bahsedeceklerdi.

Kaçakçılığın kökü kazındı. Kazındı, ama kaçakçılar pes etmedi; kurdukları "havuza" yüklü para koydular. Ardından, tarihe "Güneş Motel Vakası" adıyla geçen pazarlıklardan sonra, AP'den 12 milletvekili istifa edip CHP'ye geçti. Böylece 5,5 ay görevde kalan MC hükümeti düştü.

TBMM’de 31 Aralık 1977 günü yapılan güven oylaması sonucu koalisyon hükümeti düştü ve meşhur “Güneş Motel Rezaleti” ile satın alınıp bakanlık verilen menfaat şebekesinin katılımı ile Bülent Ecevit başkanlığında yeni bir hükümet kurulup, 5 Ocak 1978’de görevi devraldı. Ecevit Başbakan oldu, AP'den gelenlerin 11'ine bakanlık verdi. Tuncay Mataracı, Gümrük Tekel Bakanı oldu. Kaçakçılar, işe kaldıkları yerden yeniden başladılar.

ABDİ İPEKÇİ BİLE GÜN SAZAK’IN BAKANLIĞINI TAKDİR EDİYORDU

1 Şubat 1979 tarihinde öldürülen Milliyet gazetesi başyazarı, CHP yanlısı, sosyal demokrat dünya görüşüne sahip olan deneyimli gazeteci Abdi İpekçi bile, ölümünden evvel Gün Sazak’la ilgili onun icraatlarını ve çalışmalarını takdir eden yazılar yazmıştı.

İpekçi, 2. MC hükümetinin yıkılıp yerine CHP’nin hükümet olmasıyla gerçekleşen iktidar değişiminde, ‘Güneş Motel’ hadiseleriyle AP’den istifa edip CHP’ye geçen 11 milletvekilinden biri olan, Gün Sazak’tan boşalan Gümrük ve Tekel Bakanlığı’na getirilen Tuncay Mataracı ile ilgili hem CHP’yi hem de Mataracı’yı yerden yere vuran sert yazılar yazacaktı. İpekçi, Tuncay Mataracı ile ilgili olarak onun bakanlığa gelmesiyle birlikte kaçakçılığın tekrar hız kazandığını, rüşvetin, suiistimalin ve yolsuzlukların zirveye çıktığını belirterek, bu işe “dur” denilmesini ve çare bulunmasını istiyordu.

İpekçi, Tuncay Mataracı dönemiyle, Sazak dönemi arasında hem mafyaya karşı verilen mücadele hem de bakanlığın işlevi açısından büyük farklar olduğunu görüyordu. 12 Ekim 1978 tarihli Milliyet gazetesinde yayınlanan ‘Kaçakçılık’ adlı makalesinde bu konuya değinerek, şunları söylüyordu: “Sazak’ın döneminde kaçakçılığın azaldığını, yeni hükümet döneminde ise her türlü kaçak malların yurda sokulduğunu görmekteyiz.”

İpekçi, gümrüklerdeki kaçakçılık olaylarıyla ilgili zaman zaman Sazak’la görüşüp bilgisine başvurarak, ondan aldığı doküman ve belgelerle hem Mataracı’yı hem de desteklediği CHP’yi köşeye sıkıştırıyordu.

1993 yılının 24 Ocak’ında faili meçhul bir bombalı saldırı sonucu öldürülen Cumhuriyet gazetesi yazarı Uğur Mumcu; “İpekçi, kaçakçılık konusunda açıkça MHP’li Gün Sazak’ı desteklemektedir. Oysa siyasal görüşleri Gün Sazak’ınkiyle taban tabana zıttır. Fakat İpekçi, Mataracı’nın kaçakçılık konusundaki tutumunu saptamış ve bu yüzden siyasal görüşüne katılmadığı Sazak’ı desteklemeyi uygun görmüştür.” diyerek, İpekçi’nin Sazak’la ilgili düşüncelerini doğruluyordu.

5 Ocak 1978 bakanlığı sona eren Gün Sazak’ın icraatları herkesçe başarılı bulunur. 12 Ocak 1978 tarihli Milliyet, “Başarılı olmuş bakan” ifadesini yazarken, 28 Mayıs 1980 tarihli Hürriyet “Sazak, başkent siyasal çevrelerine göre, bakanlık görevlerinde başarılı oldu.” diyordu. 1978 bütçe müzakerelerinde CHP’nin sol kanadından İzmir milletvekili Süleyman Genç, “Ben inceledim, cumhuriyet kurulduktan bu yana gümrüklerdeki soygunu fikri ve felsefesi benimle yüzde yüz ters olan Gün Sazak önlemiştir.” diye konuşur.

KAÇAKÇILAR İTİRAF EDİYOR: “GÜN SAZAK, MAFYAYI ETKİSİZ HALE GETİRDİ”

Yine Gün Sazak’ın mafyaya karşı yürütmüş olduğu mücadelede en önemli belgelerden bir diğeri de Sazak’ın şehadetinden bir yıl sonra Yüce Divan’da yargılanan ve “yolsuzluk ve rüşvet” iddiasıyla mahkum edilen Mataracı’yla ilgili dosyada, Süleyman Necati Topuz adlı kaçakçının verdiği ifadelerdir.

Süleyman Necati Topuz adlı kaçakçı, 1981 yılında tutuklu bulunduğu Almanya’da ‘Mataracı dosyasıyla’ ilgili olarak, Nürnberg Başkonsolosluğu vasıtasıyla alınan ifadesinde:

“Türkiye’de çok güçlü bir ‘mafya’ teşkilatı vardır. Bu mafya teşkilatı, Türk politik hayatında etkili bir rol oynamaktadır. Birçok politikacılar, şahsi menfaat veya politik kariyer temin etmek için bu mafya teşkilatı ile iş birliği yapmaktadırlar. Ben ‘Uğurlu’ ailesi ile birlikte ve onların hesabına kaçakçılık işlerinde çalışmakta iken, 1978 Şubat ayı ortalarında İstanbul’a gitmiştim. Son altı ayda Gün Sazak’ın Gümrük ve Tekel Bakanı olması dolayısıyla Türk mafyası istediği görevlileri istediği mevkilere getirmekte güçlük çekmekte idi. Bu sebepten kaçakçılık işleri bir hayli bozuktu. Birkaç namuslu kişinin Gün Sazak tarafından göreve getirilmesi dolayısıyla mafya ile çalışan diğer Gümrük Bakanlığı mensupları etkisiz hale gelmiştir.” demiştir.

Gün Sazak’ın bakanlığının sona erdiği 5 Şubat 1978'den 24 Aralık 1979’a kadar Bülent Ecevit başbakanlığında Gümrük ve Tekel Bakanlığı yapan Tuncay Mataracı döneminde, gümrük kapıları Gün Sazak öncesi döneme çevrildi.

Abdi İpekçi de aynı mahiyette yazdı. 12 Eylül İhtilalinden sonra, yakalanan kaçakçılar, Askeri savcılıkta verdikleri ifadelerinde, yukarıda yazılanları, bütün ayrıntılarıyla itiraf ettiler.

SOL GAZETELER, GÜN SAZAK ALEYHİNE YAYINLAR YAPTILAR

MHP ve ülkücü kuruluşların lider kadrolarını, mensuplarını hedef gösteren Aydınlık ve Cumhuriyet gibi gazeteler, Gün Sazak’ı da kızıl teröre hedef göstermişti. Aydınlık, Cumhuriyet vb. gazetelerde Gün Sazak’la ilgili aleyhte yoğun kampanyalar yapıldı.

Aydınlık gazetesinin 7 Nisan 1979 ve 9 Nisan 1979 tarihli yayınında baş sayfada, manşetten verilen haberde, Sazak’la ilgili akıl ve izan dışı suçlamalar yapılıyordu. Cumhuriyet gazetesinin 12 Nisan 1979 tarihli sayısında ise Uğur Mumcu; “Gün Sazak’ın yıkılması demek, liberal kapitalizmin yıkılması demektir.” şeklinde ifadeler kullanarak, birçok MHP’li Ülkücü gibi, Gün Sazak’ı da hedef gösteriyordu.

KAPİTALİST ENTERNASYONALİN TAŞERONU DEV-SOL TARAFINDAN ANKARA’DA ŞEHİT EDİLDİ

Ülkücülere yönelik pek çok saldırının, il ve ilçe başkanlarının, Ülkücü öğretmenlerle gençlerin şehit edilmelerinin yanında Gün Sazak bir taraftan Solcu terör örgütlerinin, bir taraftan iş hayatını batırmak için ihalelerini iptal eden, dışlayan iktidarın, diğer taraftan da kanser illetinin tehdidi altındaydı.

Gün Sazak, 27 Mayıs 1980 Salı akşamı, evinin önünde, Dev-Sol lideri Dursun Karataş’ın emriyle, bu örgütün militanları tarafından düzenlenen haince saldırı sonucu şehit edildi. Sazak’ın şehadet haberi, başta MHP olmak üzere bütün ülkede bomba etkisi yarattı. Her gün, yurdun dört bir yanında birçok mensuplarını al bayrağa sarılı tabutlarla, tekbir sesleriyle toprağa veren Milliyetçi hareket camiası, MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak’ın şehadet haberiyle adeta yıkılmışlardı. Düşman, MHP’yi tam on ikiden vurmuştu. Artık komünist terörün vurduğu; öğrenci-memur, işçi-köylü, esnaf, ocaklı, partili yöneticilerin yanına, şehitler kervanına bu sefer de en üst düzeyde partide görev yapan, bakanlık görevinde de bulunmuş, mümtaz bir şahsiyet olan Gün Sazak da katılacaktı.

Türk milleti Sazak’a ağlıyordu. Ülkenin her yanında, şehadet haberinin duyulmasıyla birlikte il, ilçe ve belde teşkilatlarında bayraklar yarıya indirilip, siyah bayrak çekiliyordu.

MHP Başkanlık Divanı da acele toplanarak “gerekirse sine-i millete döneriz” kararını kamuoyuna açıklayacaktı. Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere Adana, Bursa, Antep, Trabzon, Konya, Kayseri, Maraş, Tokat, Çorum, Yozgat, Eskişehir, Elazığ, Erzurum, Sivas, Çankırı, Kütahya, Manisa, Amasya gibi illerde, Gün Sazak’ın toprağa verileceği güne kadar binlerce Ülkücünün katıldığı kitlesel gösteriler yapıldı. Ülkenin çeşitli yerlerinde büyük camilerde ruhuna Kur’an-ı Kerim okundu. Okullarda boykotlar yapıldı, forumlar düzenlendi, kızıl terörü lanetleyen yüz binlerce bildiri dağıtıldı.

MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, 28 Mayıs 1980 Perşembe günü, MHP İstanbul İl Merkezi’nde Gün Sazak’ın şehit edilmesi ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:

“Gün Sazak, Türk milletinin düşmanları, komünist ve bölücü cinayet çeteleri tarafından şehit edilmiştir. Türkiye’de bir iç savaş başlatmak isteyenlerin oyununu sabırla ve itidalle bozmalıyız. MHP’lileri, Türk milliyetçilerini, Ülkücüleri uyarıyorum: Komünist ve bölücülerin oyunlarını bozmalıyız.”

ŞEHİT SAZAK’IN CENAZE TÖRENİNE YÜZ BİNLER KATILDI

MHP Genel Merkezi önünde, Şehit Gün Sazak için bir tören düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen on binlerce Ülkücü, Bahçelievler’deki MHP Genel Merkezi önünde toplanmıştı. Parti genel merkezine bina boyunda hazırlanmış ve alt ucundan “Şehitler Ölmez” yazısının yerleştirildiği Şehit Gün Sazak’ın bir portresi asılmıştı.

Kalabalığın sayısı yüz binlerle ifade ediliyordu. Bahçelievler 3. Cadde tamamen dolmuş, kalabalık Beşevler bölgesine taşmıştı. Ülkücüler, genç yaşlı hep bir ağızdan tekbir getiriyorlar, “Allahu Ekber!” nidası bir gök gürültüsünü andırıyordu. Parti genel merkezi önünde şehit Gün Sazak’ın tabutunun yerleştirileceği bir bölüm hazırlanmıştı. Saat 10.20’de Karşıyaka Mezarlığı morgunda bulunan Şehit Gün Sazak’ın cenazesi, bir grup MHP Genel İdare Kurulu üyesi tarafından parti genel merkezine getirilmişti.

Beşevler’de cenaze arabasından indirilerek, Ülkücülerin omuzları üzerinde taşınmaya başlandı. Şehit Gün Sazak’ın tabutu, binlerce Ülkücünün elleri üzerinden kayarak, gittikçe yükselen tekbir sesleri arasında parti genel merkezi önüne getirildi. Şehit Gün Sazak’ın bayrağa sarılı tabutunun önünde resmini taşıyan bir Ülkücü genç ve genç kız yürüdü.

KANIMIZ AKSA DA ZAFER İSLAM’IN

Konuşmalardan sonra Bahçelievler’den Hacı Bayram’a, Ülkücüye yakışır vakar ile yürüyüşe geçildi. Daha sonra Gün Sazak’ın tabutu eller üzerinde kaldırılarak Hacı Bayram Camisi’ne doğru yürüyüşe geçildi. Yüz binler tekbirler getirerek, büyük bir düzen ve disiplin içinde, ülkücülüğün vakarı ile Beşevler, Tandoğan, Ulaştırma Bakanlığı önü, Ulus yoluyla Hacı Bayram Camisi’ne geldiler. Cuma namazı kılınıp cenaze namazına başlandığında Hacı Bayram’a gelenler hala devam ediyordu.

Cenaze namazının kılınmasından sonra yüz binlerce Türk milliyetçisi, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı ve Ülkücü hareketin önderlerinden Gün Sazak’ın tabutunu Eskişehir’e göndermek üzere arabaya kadar taşıdılar. Hacı Bayram’da sıkılan yumruklar göğe yükseliyor, yürekten tekbirler yeri sarsıyordu. Türk milliyetçiliği fikrinin lideri Türkeş’in sıkılı yumruğu bütün Türk-İslam Ülkücülerine yeni ufukları gösteriyordu. Şehitler ölmezdi.

Şehitler ölmez!

ÜLKÜCÜ YOLUMUZ, ŞEHİTLERİN YOLUDUR

Tarih, Gün Sazak’tan muhakkak bahsedecektir. Gün Sazak dürüstlüğüyle, liyakatıyla hizmetleriyle büyük bir devlet adamıdır. Şehit Gün Sazak sadece kaçakçılığa, mafyaya, çetelere karşı verdiği mücadeleyle veya tekelde verimliliği en yüksek seviyeye çıkaran bakan olarak değil, siyasi hayatımızın ihanetler tarafından zehirlendiği, kan ve barutla boğulmak istendiği bir bunalım devresinde Türk milliyetçiliğinin aklı selime, itidale ve geniş görüşlülüğe sahip en değerli temsilcilerinden biri olarak anılacaktır. Ülkücüler, bir bunalım çağında, aklını kaybetmeyen tek kadronun önde gelen isimlerinden biri olarak onu rahmet ve şükranla yad edecektir.

Şehit Gün Sazak, imanın, karakterin, ahlakın timsaliydi. Kâmil mânâsıyla bir ideal insanı olan bir ahlak, karakter, iman adamı Gün Sazak, büyük Türk milletine hizmet yolunda, şehitlik mertebesine ulaşarak, sonsuzluğun sahibine kavuşmuştur.

Ülkücüler olarak, Sazakların yolunda yürümeye, devam edeceğiz. Dost, güvenilir, inanan, müsamahalı ve kendisini şahsına değil, davasına adamış ve davasıyla bütünleştiği için de davası kadar şereflenmiş insan-ı kamil Gün Sazak; unutulmadı, unutulmayacaktır.

Ülkücü hareket olarak büyük dava adamı, bir iman, karakter, dürüstlük ve ahlak abidesi Türkmen beyi Gün Sazak’ı unutmayacağız. Gün Sazak’ı, Nizam-ı Alem mücadelemizde yaşatacağız.