İsmail Haniye, cumhurbaşkanlığının yemin törenine katıldığı Tahran'da öldürüldü.Gazze'yi yöneten örgütten yapılan açıklamada, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğradığı belirtildi. Heniye'nin ölümünden İsrail'i sorumlu tutan örgüt, açıklamasında, " Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğradı" ifadelerine yer verdi.

Çağrı cihazları bombaya nasıl dönüştü? Çağrı cihazları bombaya nasıl dönüştü?

Haniye ve korumalarından birinin, kaldıkları binanın vurulması sonucu hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, Haniye'nin Salı günü İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian'ın yemin törenine katılmak üzere Tahran'da olduğu ifade edildi.
Hamas Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İslami Direniş Hareketi Hamas, büyük Filistin halkımız, Arap ve İslam milleti ve dünyanın tüm özgür halkları için yas tutuyor: Kardeş, lider, şehit, hareketin başı olan ve Siyonistlerin Tahran'daki evine düzenlediği hain saldırıda öldürülen Mücahit İsmail Haniye'yi anıyoruz" dedi .

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) da Haniye'nin öldürüldüğünü duyurdu.

"Bu sabah erken saatlerde, İsmail Haniye'nin Tahran'daki ikametgahı vuruldu ve kendisi ve korumalarından biri şehit oldu. Nedeni araştırılıyor ve yakında açıklanacak," dedi IRGC, saldırının araştırıldığını da sözlerine ekledi.
Medyada yer alan haberlere göre, Hamas lideri, Salı günü saat 22:30'da  kaldığı Tahran'ın kuzeyindeki özel bir gazi konutuna "havadan güdümlü bir merminin" isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti.

İsrail, Haniye'nin ölümü konusunda sessiz kaldı ve medya, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun ofisinin kabine bakanlarına yorum yapmamaları talimatını verdiğini bildirdi. Ancak aşırı sağcı Miras Bakanı Amichai Eliyahu, Hamas liderinin ölümünü sosyal medya platformu X'te kutladı.
İbranice olarak yazdığı mektupta, "Öldürmek dünyayı biraz daha iyi hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

Editör: Habererk Com