Öncelikle “Hamile yogası nedir?” bunu incelememiz gerekir. Hamile yogası bedenin, zihinsel ve ruhsal olarak, anne olmaya ve doğuma hazırlayan çalışmalara deniyor. Bir diğer adı ise “Prenatal Yoga” dır. Yalnızca normal doğuma hazırlanan kadınlar için değil, hamile olan tüm kadınlar için fayda sağlıyor.
Hamilelik dönemini rahat geçirmek, bulantı, kramp ve gerginlikleri hafifletmek, yoga duruşu çalışmalarıyla beli ve omurgayı desteklemek, bedeni doğuma ve sonrasına hazırlamak üzere bir yoga uzmanı eşliğinde yapılır. Bireysel tavsiye edilmez.
Hamile yogası ABD’de 80’li yıllardan beri var olan, araştırılmış ve bilimselliğe dayanan bir yoga türüdür.
Peki hamile yogasının faydaları nelerdir?
-Hamile yogası anne adayının fiziksel ve ruhsal sağlığını sağlamasında, nefes alış verişlerinde destek olur.
- İster normal doğum ister sezaryen doğum yani doğum şekli ne olursa olsun doğum anında gerginliği azaltır. Normal doğumun daha kolay ve hızlı olmasına yardımcı olur.
-Bedenin hareketli olmasını sağlar, dolaşıma katkıda bulunarak bebeğin gelişimine katkı sağlar.
-Anne adayının, gebelikle her geçen gün değişen beden yapısına adapte olmasını sağlar.
-Bel ve sırt ağrılarına karşı bedeni hazırlar, mevcut ağrıların giderilmesine katkı sağlar.
-Bedenin alt kısmında oluşabilecek ödemleri ve varisleri önlemede etkilidir.
-Dengeyi geliştirir, denge kaybına bağlı düşmeleri önlemeye yardımcı olur.
-Hamilelik döneminde ortaya çıkan duygu – durum dalgalanmalarında denge görevini görür.
-Doğum korkusunu gidermeye katkı sağlar.
-Nefes egzersizleri normal doğumda kadının en büyük yardımcısı olur. Annenin doğuma aktif katılımını sağlayarak, kendine olan güvenini artırır ve anneye doyum sağlar.
Peki kimler hamile yogası yapabilir?
Hamile yogasını 12. gebelik haftasını tamamlamış ve doktorundan izin almış her hamile yapabilir. Prenatal yoga için daha önceden yoga yapmış olması gerekmez annenin. Hamilelik öncesi aktif spor yapan hamileler yine doktor onayı olmak koşulu ile ilk haftalardan itibaren hamile yogası yapabilir.
Hamile yogası çalışmalarının sadece normal doğum yapacaklar için uygun olduğuna dair yanlış bir inanç vardır. Oysa bu çalışmalar sadece doğum ile değil, tüm gebelik süreci ile ilişkilidir. Sezaryen doğum yapacak anne adayları da hamile yogası yapabilir. Haftada 2 gün, 60 dakikalık dilimler şekline hamile yogası yapılması öneriliyor.
Lütfen doktorunuza danışmadan, onay almadan ve bir eğitmen tarafından gösterilmediği sürece hamile yogasını bireysel olarak yapmayınız.
(Kaynak: NTV Gazete)