HAMZEHŞĒX

Abone Ol

Bu başlıkta nereden çıktı? Nedir Hamzehşēx? İn midir, cin midir, isim midir, cisim midir?

Akil bir adama sormuşlar, “sizce en iyi yönetim biçimi nedir?”

Adam cevap vermiş, “Krallıktır.”

“Aman üstat nasıl olur?” denince, “Evet ancak tek şartla eğer kral ben isem.”

*

TV dizilerinden, “Uyanış Büyük Selçuklu” benim de favorilerimdendir. Tarihi dizilerden öğrenenlerden olmamakla birlikte her bölümünde üzülür, kendimi dizinin içinde bulurum. Sultan Alparslan’ın yurdu Malazgirt gelir aklıma, Malazgirt’in yanı başındaki memleketim Bulanık düşer yadıma…

İhanetler, casuslar, baş hainin baş yakın olması, burar insanı… Dizinin bir kısmı tarihi gerçeklerden uzak olsa da can yakar. Örneğin, yiğit Sencer ve sultan Melikşah dizi boyunca birlikte cenk ediyor. Oysa baba Melikşah öldüğünde oğul Sencer 6 yaşındaydı.

*

Biz Türkler, çok devlet kurmakla övünürüz lakin bunun bir o kadar da devlet yıktığımız anlamını unuturuz. Hazindir ki çoğu iç çekişme ve ihtiras kaynaklıdır. Anadolu coğrafyasında kurulan son Türk devleti Türkiye’nin ilelebet yaşaması niyazımızdır.

İmparatorluklar ve devamı devletlerde her milletten, dinden insanlar, her dilden beldeler olagelmiştir. Mesela bunlardan, Osmanlının sadık millet görüp değer verdiği Ermeniler “Tebaa-i Sadıka’dan Hain-i Devlet’e” devşirilince yurtlarını terk etmek zorunda kalmışlardır. Hamzaşêx demeye zorladıkları da bu köylerdendir.

*

İnsanlar övülmek istiyor… Bırakın eleştiriyi, iyi niyetli yorumlardan bile rahatsızlık duyulabiliyor. Günümüzde en etkin iletişim kanallarından internet sitelerinde faaliyetler yayınlanır ve alınan desteklerle, yapılan yorumlarla manevi tatmin yaşanır ve daha iyi için enerji toplanır.

Bu minvalde; imkanlarının ötesinde çalışmalar yapan, sosyal projeler üreten bir hemşeri sitesinde bir taziye ilanı gördüm. Art niyet aramadan, kopyala-yapıştır hatasına düşüldüğüne veya Google’daki kasıtlı bilginin azizliğine uğranıldığına inandığım ilana aşağıdaki yorumu yaptım.

“Sayın Dernek Yönetimi,

Yaptığınız bilgilendirme, özellikle taziye duyuruları ve hizmetleriniz için kutluyor ve şahsen teşekkür ediyorum. Ancak köy isimlerinin bazen eski veya yeni ismi yerine başka şekilde yazılmasının amaç ve nedeni anlaşılamamaktadır. Açıklarsanız öğrenmiş oluruz. (ÖRNEĞİN: Sarıpınar veya Hamzaşeyh yerine HAMZEHŞĒX denmesi gibi, ki bu ilk değildir.) Eğer Ermeniler zamanındaki, 1920'ler öncesi isme vurgu yapılmak isteniyorsa(!) hatırlatmak isterim ki o da doğru yazılmamıştır.

Dikkate alınacağını umuyorum. Hemşerilerimizden göçenlere rahmet, hastalara şifa, hayattakilere sağlık ve saadetler dilerim.”

Ne oldu dersiniz? Teşekkür beklemem, ihtiyacım da eyvallahım da olmaz. Bundan rahatsız olunmuş ki beyanımı silmişler. Bu köyün ismi Sarıpınar, öncesi Hamzaşeyh, Ermeni ve PKK’lıların söylemiyle ise Hamzaşêx / Hamzehşêx… İnanıyorum ki vatanperver bildiklerimiz aceleyle düştükleri hatadan ders çıkarırlar.

Es-selam olsun, ves-selam olsun, has-kelam olsun sözün özünü düşünenlere…