Kongo'nun başkenti Kinşasa'daki Makala Merkez Hapishanesi'nde yaşanan kaçış girişimi, en az 129 kişinin ölümüne neden oldu. Yetkililer, çoğu kişinin izdihamda hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pazartesi sabahı hapishaneden kaçmaya çalışan 24 mahkum, güvenlik görevlileri tarafından "uyarı" silahlarıyla vurularak öldürüldü. Kongo İçişleri Bakanı Jacquemin Shabani, sosyal medya üzerinden olayın detaylarını paylaştı. Ayrıca, 59 kişinin yaralandığını ve bazı kadınların tecavüze uğradığını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre, 1.500 kişilik kapasiteye sahip olan Makala Merkez Hapishanesi'nde şu anda 12.000'den fazla mahkum bulunuyor. Hapishane, daha önce de çeşitli kaçışlara ve olaylara ev sahipliği yapmıştı.

Pis

Olay sırasında hapishanede silah sesleri gece yarısından sabaha kadar sürdü. Yetkililer, başlangıçta yalnızca iki ölümün doğrulandığını, ancak bu rakamın hak savunucuları tarafından reddedildiğini bildirdi.

Kerkük'te IŞİD operasyonu! Kerkük'te IŞİD operasyonu!

Hapishaneden sızan görüntülerde, yerde yatan cesetler ve ölü gibi görünen mahkumlar görülüyor. Ayrıca, kaçış girişiminden sonra cezaevine giden yol güvenlik şeridiyle kapatıldı ve yetkililer olayla ilgili soruşturma başlattı.

Adalet Bakanı Constant Mutamba, saldırıyı "önceden planlanmış bir sabotaj eylemi" olarak tanımladı ve bu tür eylemlere sert bir yanıt verileceğini duyurdu. Ayrıca, hapishanedeki aşırı kalabalığı azaltmak için yeni bir cezaevi inşa edileceği bildirildi.

Editör: Habererk Com