Araç sahipleri için önemli bir gelişme yaşandı: 1 Temmuz tarihinden itibaren, her araçta bulunması gereken yeni bir sistem zorunlu hale geliyor. Bu sistem, uçaklardaki kara kutulara benzer bir teknolojiyi içeriyor ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde Temmuz ayından itibaren kullanımı mecburi olacak.

Bu arabalar artık satılamayacak. 7 Temmuz'da başlıyor Bu arabalar artık satılamayacak. 7 Temmuz'da başlıyor

Kara Kutu Zorunluluğu

2024 yılının Temmuz ayından itibaren, AB ülkelerinde satılan yeni araçlarda kara kutu sistemi bulundurmak zorunlu olacak. Bu uygulama zamanla tüm araçlara yayılacak ve kaza anında aracın tüm verilerini kaydedecek.

Düzenlemenin Kapsamı

Bu düzenleme, AB'de M1 kategorisindeki sekiz koltuklu otomobiller, pick-up kamyonetler ve vanlar gibi 3 bin 500 kilogramın altındaki N1 sınıfı araçları kapsayacak.

27 Ülkede Uygulanacak

EDR (Olay Veri Kaydedici) sistemi, AB'nin 27 ülkesinde uygulanacak ve Türkiye'de de uygulanması bekleniyor. Bu sistem, araçların hava yastığı sistemine entegre edilecek ve sürücüler tarafından kapatılamayacak. Kaza anında hava yastığı ve emniyet kemeri sensörleri devreye girdiğinde, EDR sistemi otomatik olarak aktif olacak ve kaza verilerini kaydedecek.

Sistemin Fonksiyonları

EDR sistemi, kötü niyetli etkinlikleri tespit etmek ve analiz etmek için kullanılacak ve şu verileri depolayacak:
•  Hız

•  Fren durumu

•  Araç pozisyonu

•  Titreşim

•  Gömülü güvenlik sistemleri verileri

Acil Durumlarda EDR

Acil bir durumda, EDR sistemi aracın eCall sistemini aktive ederek otomatik yardım çağrısında bulunacak. Kaydedilen veriler, yüksek güvenlikle saklanacak ve yalnızca acil durumlarda yetkililer tarafından erişilebilecek.

ABD'de de Uygulanacak

AB'nin ardından ABD de benzer bir sistem üzerinde çalışıyor. ABD'de daha önce 2012 yılında kara kutuların zorunlu hale getirilmesi gündeme gelmiş, ancak bu teklif 2019'da geri çekilmişti. Şimdi, ABD'de 2022 yılında yeni bir teklif üzerinde çalışılıyor ve bu sistemin yakın zamanda zorunlu hale getirilmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber merkezi