Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) ve Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), 2024 yılı temettü bedellerini açıkladı. OYAK, her ay polis maaşından daha fazla kar payı verirken, POLSAN'da yatırılan miktarlar polisleri tatmin etmedi.

OYAK ve POLSAN’da 1 milyon lira birikimi bulunan personelin aylık kar payı şu şekilde oluştu:

•  POLSAN: 16 bin TL

•  OYAK: 58 bin TL

Açıklanan rakamlarla OYAK, polis maaşlarından daha fazla kar payı vermiş oldu. Bir önceki yıl, Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 115 bin emniyet mensubunun ortak olduğu POLSAN'da, polis ve bekçilerin yıllık temettülerinin hesaplara yansıtıldığını bildirerek üyelik çağrısında bulunmuştu. Soylu döneminde POLSAN, 1 milyon liraya 35 bin lira verirken, şimdi ise 1 milyon liraya 16 bin lira verildi. POLSAN’daki bu düşüş polisleri üzerken, askerler ise OYAK’ın verdiği temettüden memnun.

Tavuk dönere yeni standart! Artık böyle satılacak Tavuk dönere yeni standart! Artık böyle satılacak

2022 yılında 1 milyona 35 bin TL, 2024 yılında ise 1 milyon liraya 16 bin TL temettü verildi. Soylu, 115 bin emniyet mensubunun ortak olduğu POLSAN'da, polis ve bekçilerin yıllık temettülerinin hesaplara yansıtıldığını bildirerek, şunları kaydetmişti:

"Ortaklara yansıtılan yıllık temettü, geçen yıla göre ortalama 3,5 kat arttı. Örneğin, 2022 yılında 9 bin 100 lira temettüsü olan 25 yıllık bir ortağın 2023 yılındaki temettüsü 34 bin 300 lira oldu. POLSAN'ın 2022 yılında toplam karı yüzde 377 artışla, 2 milyar 451 milyon lira olarak gerçekleşti. POLSAN'a bu yıl ortak olan bir emniyet mensubumuz, 25 yıl sonra emekli olduğunda bugünkü reel değerlerle 1,5 ila 2 milyon lira emekli ikramiyesi alabilecek. Değerli polis ve bekçi kardeşlerim, güçlü gelecek vadeden POLSAN'a üye olun, bu gelecekten mahrum kalmayın."

POLSAN Nedir?

1952 yılında kurulan Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN), ortaklarından aldığı aidatları kârlı ve istikrarlı yatırımlar ile değerlendirerek, ortaklarına emeklilik yardımı, vefat yardımı ve maluliyet yardımı sağlayan, sahip olduğu mevzuat hükümlerine göre fayda esaslı hizmetler sunmayı amaçlayan mesleki emeklilik kurumudur. Köklü geçmişi ve uzmanlığıyla ortaklarına güven aşılayan POLSAN’ın tarihi II. Meşrutiyet Dönemi’ne kadar uzanır. Sandık, 15 Şubat 1329 Rumi (1913) yılında çıkarılan "Polis ile Polis İdare Memurları Tasarruf Sandığı Nizamnamesi" ile resmen kurulmuştur. 1951 yılında ise 3201 Sayılı Emniyet Teşkilat Kanunu’nun 90’ıncı maddesine dayanılarak çıkarılan Polis Bakım ve Yardım Sandığı Tüzüğü ile 1913 tarihli Nizamname yürürlükten kaldırılmış, Polis ile Polis İdare Memurları Tasarruf Sandığı aktif ve pasifleriyle Polis Bakım ve Yardım Sandığı’na devredilmiştir. 28 Aralık 2018 tarihinde kabul edilen yasa ile bu tarihten itibaren göreve başlayan tüm emniyet mensupları, POLSAN’ın daimi ortağı sayılmaktadır.

OYAK Nedir?

OYAK, gelişmiş ekonomilerde örneklerine sık rastlanan, üyelerine emeklilik, ölüm ve maluliyet alanlarında ek yardımlar sağlamak üzere kurulmuş, tamamlayıcı bir mesleki emeklilik fonudur. ABD, Kanada, Hollanda gibi ülkelerdeki başarılı mesleki emeklilik fonları ile kıyaslandığında, üyelerine sunduğu katkı ve hizmetler bakımından bu ülkelerle aynı seviyede yer almaktadır. OYAK, Türkiye’de en çok üye sayısına sahip olması ve üyelerine sağladığı katkı ve hizmetler ile Türkiye’deki diğer tamamlayıcı mesleki emeklilik fonlarının gelişimi için örnek teşkil etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bağımsız olarak üyelerine ek katkı sağlamaktadır. Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), 3 Ocak 1961 tarih ve 205 sayılı kanun ile kurulmuş, özel hukuk hükümlerine bağlı, TSK mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonudur. OYAK'ın yönetiminde sivil devlet memurlarıyla birlikte muvazzaf askerler de bulunmaktadır. Temsilciler Meclisi yönetiminde ise hizmet veren dört general bulunmaktadır. 1961 Anayasası’nın öngördüğü sosyal güvenlik sistemi içinde, üyelerine ana sosyal güvenlik kurumlarından (Emekli Sandığı, SSK) ayrı güvenceler sağlamaktadır. Kurum, Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı'nın kontrolündedir.

Kaynak: OdaTV