HIV enfeksiyonu, erken teşhis ve düzenli tedavi ile kontrol altına alınabilir. Medipol Bahçelievler Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yelda Öğütmen, HIV'in çoğunlukla cinsel yolla bulaşan ve bağışıklık sistemini zayıflatarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir virüs olduğunu belirtiyor. Erken teşhis ile tedavi sürecinin kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Öğütmen, HIV pozitif bireylerin tedaviye zamanında başlamalarının virüsün kontrol altına alınmasında hayati bir rol oynadığını ifade etti.
Dr. Öğütmen, HIV'in en çok cinsel yolla bulaştığını, bunun yanı sıra kan yoluyla, anneden bebeğe gebelik veya doğum sırasında da bulaşabileceğini söyledi. Korunmasız cinsel ilişkilerin, kan ürünleriyle temasın ve doğum sırasında bulaşmanın yüksek risk taşıdığını aktaran uzman, uygun önlemler alındığında anneden bebeğe bulaşmanın engellenebileceğini de belirtti.
HIV'in uzun yıllar boyunca belirti vermeden ilerleyebileceği konusunda uyarıda bulunan Dr. Öğütmen, riskli davranışlarda bulunan bireylerin düzenli olarak tarama yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Erken teşhis, hem bireyin sağlığını korumak hem de virüsün yayılmasını önlemek için kritik bir aşama.
Son yıllarda HIV tedavisinde geliştirilen ilaçlarla hastaların bağışıklık sisteminin toparlanarak normal bir yaşam sürdürebildiğini dile getiren Dr. Öğütmen, Dünya Sağlık Örgütü'nün HIV tedavisini düzenli alan bireyleri kronik hastalar kategorisine aldığını belirtti. Ancak tedavinin başarılı olabilmesi için erken teşhis ve ilaçların düzenli kullanımı şart. Tedavi edilmediği takdirde, bağışıklık sisteminin ciddi şekilde zarar göreceğini ve AIDS adı verilen sendromun ortaya çıkabileceğini ekledi.