Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından 27 Avrupa ülkesi Rusya'ya bir dizi ekonomik yaptırım ve ambargo uygulamaya başlamıştı. Rusya Devlet lideri Putin'in en büyük kozu olan doğalgaz vanalarını kapatarak karşılık vermesi ve Rus Rublesi'nin dolar karşısında değer kazanmasının ardından Avrupa'da da ekonomik durgunluk başladı. Bu gelişmeler karşısında Hollanda devleti, Rusya’ya uygulanan 91 yaptırımdan çekildi.

Rusya'nın AB ülkelerinin yaptırım kararına karşılık doğal gaz vanalarını kapatmasının ardından Çin’in de Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatını durdurdu. Böylece Avrupa’ya giden toplam doğal gaz miktarı yüzde 45 azaldı. Avrupa genelinde doğal gaz ve elektrik fiyatları yüzde 500’den fazla zamlanırken, enflasyon ortalaması da yüzde 10’u geçti. Rus rublesi değer kazandı, Euro dolar karşısında eridi.

Bu ekonomik durgunluğa daha fazla dayanamayan Hollanda devleti, Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan çekilen ilk AB ülkesi oldu. Hollanda, Rusya’ya uygulanan 91 yaptırımdan çekildiğini duyurdu.

Hollanda, Rus bayraklı 34 gemiye uygulanan yaptırımı kaldırarak bu gemilerin limanlarına yanaşmalarına izin verdi. Dondurulan 13 Rus malvarlığı geri iade edilirken, 25 Hollanda şirketine, Rus gaz devi Gazprom'dan doğal gaz ve enerji anlaşması yapması için izin verildi. 

Toplam 150 Rus vatandaşı ile şirket, belediye, kurum ve eğitim kuruluşlarına uygulanan yaptırımlar kaldırılırken, 13 sivil toplum kuruluşu üzerindeki yaptırımlar da da Rusya ve AB arasında diyalog kurulmasına yardımcı olmak amacıyla kaldırılarak, yasal izinleri verildi.  Bir Hollanda şirketine, Rus şirketlerinden ve devletinden ödeme alabilmesi için izin verildi.

HOLLANDA YAPTIRIMIN 'TEHLİKELİ DURUM' GEREKÇESİYLE KALDIRILDIĞINI AÇIKLADI

Hollanda Dışişleri ve Ekonomi Bakanlıkları, “Hassas bilgiler olduğu ve söz konusu kişiler için tehlikeli bir durum arz edebileceği” gerekçesi ile, yaptırımların kaldırıldığı ve yaptırım muafiyeti verilen hiçbir Hollandalı ve Rus gerçek ve tüzel kişiliğin adının açıklanmayacağını belirtti.

Hollanda kaynakları, ekonomik durgunluktan kurtulma amacıyla Rusya ve Hollanda arasında ilişkilerin güçlendirilmesi için başka adımlar da atılabileceğini ifade etti.

24 Şubat'ta başlayan Rusya - Ukrayna Savaşı'ndan sonra 27 Avrupa Birliği ülkesi, ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya, Rusya'ya bir dizi ekonomik yaptırım ve ambargo uygulamıştı.