Antalya'nın Serik ilçesi açıklarında, nesli azalan türler arasında yer alan ve halk arasında 'insan yüzlü' olarak bilinen sapan balığı, amatör bir balıkçının oltasına takıldı. Balıkçı, büyük ve nadir bulunan bu balığı görünce şaşırdı ve zarar vermeden denize geri bıraktı.

Sapan balığı, halk arasında görünümü nedeniyle 'insan yüzlü' olarak adlandırılıyor. Bu tür, av baskısı ve yavrulama sayısındaki düşüş nedeniyle popülasyonu azalan balıklar arasında yer alıyor. Akdeniz'de rastlanan sapan balığı, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Listesi'nde 'nesli azalan tür' olarak sınıflandırılmış durumda. Avlanması yasak olan bu balık, Antalya'da balıkçıların oltasına takıldı.

Serik ilçesi açıklarında, canlı yem olarak taktığı barbunu 35 metre derinliğe bırakan amatör balıkçı, oltasında büyük bir balık yakaladı. Balıkçının şaşkınlığına neden olan sapan balığını, tekne kaptanı saptı ve türün nesli tehlikedeki balıklar arasında yer aldığını belirtti. Balıkçı, sapan balığıyla fotoğraf çektirdikten sonra, balığı zarar vermeden denize saldı.

Narin Güran cinayetinde 18 dakikalık sır perdesi aralandı Narin Güran cinayetinde 18 dakikalık sır perdesi aralandı

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, sapan balığının nesli tehlikedeki türler arasında yer aldığını vurguladı. Prof. Dr. Gökoğlu, "Sapan balığı, kemane balığı olarak da bilinir ve dipten beslenen bir türdür. Avlanması yasaktır ve popülasyonu kritik seviyededir. Bu balık, kıkırdaklı balık türlerinden olup zararsızdır ve az sayıda yavru verir. Yumurta anne karnında gelişir ve doğum şeklinde üreme gerçekleşir. Bu türlerin korunması önemlidir. Balıkçılarımıza, nesli tehlikedeki türleri yakaladıklarında zarar vermeden denize bırakmaları çağrısında bulunuyorum" dedi.

Editör: Habererk Com