IRNA haber ajansının bildirdiğine göre, Türk İHA'sı Akıncı'nın belirlediği koordinatlarda (38.7677778, 46.6925000) herhangi bir helikopter enkazına rastlanmadı. İran Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopterinin düştüğü yerin Türk İHA'sı Akıncı tarafından değil, İran'ın kendi İHA'ları tarafından tespit edildiğini duyurdu.

Genelkurmay Başkanlığı, Akıncı'nın İran'daki arama-kurtarma faaliyetlerine katılımı hakkında bir açıklama yayınladı. IRNA'nın aktardığına göre açıklamada, "Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyetin helikopter kazası sonrası, olumsuz hava koşulları, bölgenin coğrafi karmaşıklığı ve dağlık yapısı nedeniyle, SAR radarı donanımlı İran İHA'larının Hint Okyanusu'nun kuzeyindeki görevleri nedeniyle, helikopter enkazının yerinin tespiti için kara yoluyla arama operasyonu başlatılmasını zorunlu kıldı" denildi.

Genelkurmay, dost ülkelerin yardım tekliflerini duyurduktan sonra, Türkiye'nin teklifini kabul ettiğini belirtti. Ancak, Türkiye'nin gece görüşlü ve termal kameralı İHA göndermesine rağmen, bulut altındaki noktaları tespit ve kontrol etme ekipmanının eksikliği nedeniyle, İHA'nın helikopterin düştüğü yeri doğru bir şekilde tespit edemediği ve Türkiye'ye geri döndüğü ifade edildi.

Helikopter kazasının tam yerinin, pazartesi günü erken saatlerde, Hint Okyanusu'nun kuzeyindeki görevinden çağrılan İran İHA'ları tarafından tespit edildiği vurgulandı. IRNA'nın haberine göre, Türk İHA'sının belirttiği koordinatlar Tevil köyü yakınlarında olup, burada yapılan incelemelerde helikopter izine rastlanmadı.

İran İHA'larının pazartesi sabahı yaptığı hava izlemesi sonucunda, helikopter enkazının Uzi köyünün kuzeybatısında olduğu tespit edildi. Haberde, Türk İHA'sının belirlediği nokta ile İran İHA'sının tespit ettiği ana kaza noktası arasında yaklaşık 7 kilometrelik bir mesafe olduğu belirtildi.

Sosyal medyada, İranlı kullanıcıların çoğunluğu, enkazın Akıncı tarafından bulunduğuna dair haberlere tepki göstererek, İranlı yetkililerin açıklamalarının dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Bazı kullanıcılar ise, Türkiye'nin teknolojik alanda İran'ın önünde olduğunu ve bu yardımın takdir edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Akıncı'nın İran'daki arama-kurtarma operasyonuna katılımı hakkında ilk kez yorum yaparak, TSK'nın İran'da dünya çapında dikkat çeken bir kurtarma operasyonu gerçekleştirdiğini ve "Akıncı'nın 9 bin 700 fit altına inerek, vadiler arasında manevra yaparak uçmak zorunda kaldığını" söyledi.