Dünya

İran'ın Türk Cumhurbaşkanı: Ahlak polisi kadınları artık rahatsız etmeyecek

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ahlak polisinin kadınları başörtü zorunluluğu konusunda artık rahatsız etmeyeceğini söyledi.

Abone Ol

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ahlak polisinin kadınları başörtü zorunluluğu konusunda artık rahatsız etmeyeceğini ve bu konunun takipçisi olacağını belirtti. İran'da zorunlu başörtüsü kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin polis nezaretinde hayatını kaybetmesinin ardından 17 Eylül 2022'de olaylar patlak vermişti. Ülke tarihinin en uzun süren gösterilerinin üzerinden iki yıl geçerken, özellikle Tahran'da başörtüsü kurallarına uymayanların sayısının arttığı gözlemleniyor.

Gösterilerle birlikte zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesi veya kaldırılması tartışmaları alevlenirken, yeni seçilen Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Seçimi kazandıktan sonra ilk kez kameralar karşısına geçen Pezeşkiyan, bir kadın gazetecinin polis araçlarından kaçınmak için yolunu değiştirdiğini anlatması üzerine, polisin hala sokaklarda olup olmadığını sordu. Kadın gazeteci, "Evet, hala sokaktalar." dedi. Bunun üzerine Pezeşkiyan, ahlak polisinin kadınlara karışmaması gerektiğini belirterek, "Ahlak polisi (kadınlara) karışmamalı. Ben kadınları rahatsız etmemeleri için durumu takipte olacağım." dedi.

Seçimlerden önce İran'daki gidişattan memnun olmayan ve en yüksek perdeden sesini yükselten Pezeşkiyan, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolarda hükümetin tutumunu çok sert eleştirmişti. Pezeşkiyan, ahlak polisinin devriye gezmesine karşı çıkacağını söylemişti. Seçim vaatlerinden biri de ülkede devam eden internet kısıtlamalarını kaldırmaktı. Pezeşkiyan'ın ilk basın toplantısında bazı kadın gazetecilerin başörtülerini gevşek bağlamış olması, İran'ın yeni hükümetinin bu konuda bazı adımlar atacağı anlamına gelebilir.