İşitme kaybı yaşayan kişiler genellikle kalabalık ve gürültülü ortamlarda sesleri ayırt etmekte güçlük çekerler, TV izlerken ya da müzik dinlerken yüksek sesi fark edemezler, konuşurken sık sık karşı tarafa cümleleri tekrar ettirirler. Bu durum kişilerin iletişim kurmalarını güçleştirerek gündelik yaşamlarını sekteye uğratmaktadır. Uzun süren işitme kayıpları beraberinde konuşma kaynına da neden olmaktadır. Hastaları hem fiziksel, hem psikolojik olarak etkileyerek sosyal yaşamdan izole bir hayat sürmelerine neden olur.

İşitme cihazları duyma kaybı yaşayan kişiler için sesi iyileştirerek duyulabilir hale getirmek için tasarlanmış cihazlardır. Bu cihazlar, sesleri yükselterek kişinin sesleri daha iyi duymasını ve konuşulanları daha iyi anlamasını sağlar. Duyma kaybı yaşayan kişilerin sosyal yaşama sağlıklı bir şekilde karışabilmelerine olanak tanır.

İşitme Cihazları Nasıl Çalışır?

Bu cihazlar dışarıdan gelen sesleri yükselterek kulağa giden titreşim sayılarını artırırlar. Duyma sinirlerine giden titreşim sayısının artması, beyne giden sinyali de artırdığından duyma yetisini olumlu yönde etkiler. Temel olarak mikrofon, yükseltici ve hopörlerden oluşan küçük makinelerdir. Ancak teknolojinin gelişmesi ile günümüzde bu küçük makineler ileri teknoloji ile donatılarak ses yükseltme işlevinin yanında gürütülü ortamlarda sesi ayırt etme ve iyileştirme gibi yazılımları da bünyesinde barındırmaya başlamıştır. İşitme cihazları kişilerin duyma kaybı derecelerine göre KBB bölümlerinde yapılan muayeneler ve testler sonucu tavsiye edilmektedir. Kişinin kendi duyma kaybı ve kulak yapısına özel olarak ayarlandığı için kişiye özeldir, başkaları tarafından kullanılması mümkün değildir. Ayrıca işitme cihazları işitme kaybını iyileştirmediği gibi ilerletmez de, yalnızca sesleri işitilmesini kolaylaştırır.

Yüzyılın ilk çeyreğine kadar göz hastalıkları hakkında korkutan istatistik! Yüzyılın ilk çeyreğine kadar göz hastalıkları hakkında korkutan istatistik!

Nasıl Kullanılır?

İşitme cihazları, kullanım talimatlarına ve doktor tavsiyelerine göre kullanılmaları gereken oldukça hassas cihazlardır. Bir kulaklık gibi kulağa takılıp çıkartılabildiği için kullanımı oldukça kolaydır. Ancak hastaların en çok zorlandığı konu cihazlara alışmaktır. Cihazın kullanılmaya başlandığı ilk haftalar alışma süreci olarak evde geçirilmelidir. Bunun nedeni hastaların belirli bir ortam olarak evdeki sesleri ve aile bireylerinin seslerini algılayıp ayırt etmelerini sağlamaktır. Alışma sürecinden sonra yavaş yavaş kontrollü şekilde sosyal yaşama karışılması gerekir. Yine bu süreçte çok kalabalık ve gürültülü ortamlardan uzak durulmalıdır. Hastalar birkaç hafta sonra istedikleri her ortama girmekte özgürdür. Cihaz kullanımındaki bir diğer önemli konu da su ile temas ve kulak temizliğidir.

Kimler Kullanabilir?

İşitme kaybı sorunlarının ilaçla ya da ameliyat ile düzelme ihtimali olmayan hastalarda kullanılabildiği gibi ameliyat riski yüksek hastalarda da kullanılmaktadır. Ayrıca iç kulak sorunlarına bağlı olarak yaşanan işitme kayıplarında ve orta kulak sorunlarında önerilir. İşitme cihazları duyma kaybının tümüyle yitirildiği hastalarda fayda sağlamamaktadır. Çünkü, işitme ve işittiğini ayırt etme birbirinden farklı durumlardır. Ayırt etme becerisini yitiren kişilerde, kulak sesleri işitse de beyin bu sesleri işitmez. Bu nedenle işitme cihazları kullanılırken en önemli amaç hastanın işittiğini ayırt etme becerisinin korunmasıdır.