İstanbul'da özellikle kıyı bölgelerinde denizdeki renk değişimi dikkat çekti. Vatandaşlar bu değişimin nedenini merak ederken, sorunun cevabı sosyal medyada arandı.

Marmara Denizi'ndeki renk değişiminin nedeni "plankton patlaması" olarak açıklanırken, bu değişime yönelik fotoğrafların sosyal medyada paylaşılması üzerine bu doğa olaayı araştırılmaya başlandı.

PLANKTON VE PLANKTON PATLAMASI NEDİR?

Planktonlar, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan, ancak çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardır. Fitoplanktonlar ve zooplanktonlar olarak iki alt sınıfı vardır. Fitoplanktonlar güneş ışığını, karbondioksidi ve suyu kullanarak fotosentez yaparken, zooplanktonlar fitoplanktonlarla beslenir. Fitoplanktonlar ve zooplanktonlar azot gibi bazı mineralleri çoğalmak için kullanır.

Denizlerdeki plankton sayısı yılın belirli zamanlarında ışık ve mineral miktarlarına bağlı olarak artabilir. Ancak, planktonlar son günlerde normal zamanların dışında da denizlerde aşırı çoğlmaya başladı.

Biyolojik bir canlı olan planktonlar, toksit salgıladığı için diğer canlılara zarar verse de uzmanlar, mavi ve yeşil ağırlıklı plankton gruplarının yan yana gelmesinin risk oluşturmadığını belirtiyor. Beyaz renkteki plantonlar ise deniz kirliliğine neden olabiliyor.