Politika

İYİ Parti'de Mansur Yavaş hareketliliği

İzmir milletvekili Ümit Özlale’nin istifasıyla İYİ Parti’den ayrılan bağımsız vekillerin geleceği siyaset kulislerinde tartışıldığı bildirildi.

Abone Ol

İzmir milletvekili Ümit Özlale’nin istifasıyla İYİ Parti’den ayrılan bağımsız vekillerin geleceği siyaset kulislerinde tartışıldı. 31 Mart öncesi istifa eden Yüksel Arslan ve partiden ihraç edilen Ümit Dikbayır’ın İYİ Parti’ye geri döneceği konuşuldu. İki ismin dönüşü için 25 Ekim, partinin kuruluş yıldönümü, işaret ediliyor. Mansur Yavaş’ın eski özel kalem müdürü Arslan ve Akşener’le davalık olan Dikbayır’ın dönüşü, Yavaş’ın İYİ Parti’deki gücünü artırabileceği yorumlarına neden oldu.

Ümit Özlale’nin istifası sonrası İYİ Parti’de “Giden gitsin, kalan kalsın” yorumu yapıldı. 14 Mayıs 2023 seçimlerinden sonra TBMM’de 44 vekille temsil edilen İYİ Parti’nin sandalye sayısı Özlale’nin istifasıyla 30’a düştü. Partiden ayrılanların AKP veya CHP’ye geçeceği beklentisi sürüyor.

Bağımsız vekillerin İYİ Parti’ye geri dönüşü ve Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için çalışmaları gündemde. Yüksel Arslan’ın İYİ Parti’ye dönüşü için 25 Ekim işaret ediliyor. Arslan, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP adayı Yavaş’a destek vermek için partisinden istifa etmişti. Arslan’ın dönüşüyle Yavaş’ın İYİ Parti’deki gücünün artacağı konuşuluyor.

Ümit Dikbayır’ın İYİ Parti’ye dönüşü de tartışılıyor. Dikbayır’ın dönüşü, mevcut genel başkan Müsavat Dervişoğlu’nun Akşener’e meydan okuması olarak yorumlanıyor. Dikbayır’ın dönüşüyle Akşener’e yakın vekillerin istifa edebileceği öngörülüyor.

14 Mayıs 2023 seçimleri öncesinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını ‘dayatma’ olarak görüp İYİ Parti’den istifa eden Yavuz Ağıralioğlu ise yeni parti kurma çalışmalarını sürdürüyor. Partisinin kuruluşunu 29 Ekim’de ilan edecek. Ağıralioğlu’nun partisinin teşkilat başkanlığını eski İYİ Partili vekil Ayhan Erel yapacak. Ağıralioğlu’nun partisi için “milliyetçi muhafazakar ve merkez parti” tanımlaması yapılıyor. Koray Aydın’ın Ağıralioğlu’nun partisine katılacağı iddiaları ise yalanlandı.