Sözcü gazetesi Ankara Haber Müdürü Emin Özgönül ile yaptığı röportajda, İYİ Partili Çömez, bu rakamın Cumhurbaşkanı'nın "Giderlerse gitsinler" şeklindeki açıklamasının ardından artış gösterdiğini ve bu eğilimin devam edeceğini belirtti.

Çömez, Türkiye'deki hastanelerde yaşanan randevu sıkıntıları ve diğer problemlerin, bu kadar çok sayıda hekimin sistemi terk etmesiyle doğrudan ilişkili olduğunu ifade etti.

Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Gözü Yurt Dışında

Çömez, sağlık çalışanlarına yönelik saygısız tutum ve yetersiz özlük haklarına dikkat çekerek, bu sorunların devam etmesi halinde hekim göçünün süreceğini vurguladı. Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin büyük bir kısmının hayalinin yurt dışında çalışmak olduğunu söyledi.

Etkin Önlemler Alınmadı

Avrupa'da doktorlara ve sağlık görevlilerine yönelik sözlü ya da fiziksel şiddetin olmadığını belirten Çömez, İngiltere'de 11 yıl boyunca genel cerrahi ve acil ünitesinde çalıştığı süre zarfında böyle bir duruma şahit olmadığını aktardı. Türkiye'de ise sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların sıkça yaşandığını ve bu konuda defalarca uyarı yapılmasına rağmen etkin önlemlerin alınmadığını dile getirdi.

ABD ve AB'de Çalışma Şartları

Çömez, Türk hekimlerinin Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) çalışabilmek için önce dil sınavını geçmeleri, ardından yazılı ve sözlü tıbbi sınavlardan başarıyla geçmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, AB ve ABD standartlarına uygun bir üniversiteden mezun olma şartının da arandığını ifade etti. Bu şartları sağlayan Türk hekimlerinin yurt dışında kolaylıkla iş bulabildiğini ve rahat şartlarda çalışabildiğini söyledi. İngiltere'de hekimlerin tecrübe ve uzmanlık alanlarına göre değişen ücretler aldığını, cerrahların daha yüksek ücretler kazandığını ekledi. Kendisinin İngiltere'de yıllık 120 bin Sterlin kazandığını ve vergiler düşüldükten sonra eline ayda yaklaşık 7 bin Sterlin (yaklaşık 294 bin TL) geçtiğini belirtti. Almanya'da ise bir hekimin en az 4 bin Euro (yaklaşık 140 bin TL) maaş aldığını ifade etti.

4 Milyon Çocuğa Kim Bakacak?

Çömez, eğitim hastanelerinde çocuk sağlığı ve hastalıkları branşını tercih eden genç doktor sayısının azlığına dikkat çekti. İstanbul'da 4 milyon çocuğun bulunduğunu ve bu branşa ilgi göstermeyen genç doktorların azlığının ciddi bir sorun olduğunu vurguladı.