Kahvenin, sabahlarımıza hızlı bir başlangıç ​​yapmak ya da toplantılar sırasında bizi dinç  tutmaktan çok daha  iyi olduğu ortaya çıktı. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma, kahvenin sağlık açısından birçok potansiyel fayda sağladığını öne sürüyor.

Kahve sağlığa ne gibi faydalar sağlar?

Araştırmacılar, verimin sağlık artışı sonuçlarının miktarından kahvenin hangi bileşenlerinin sorumlu olduğunu her zaman olarak bilmese de, kahve içmenin aşağıdakileri yapabileceğine dair bilgiler vardır:

1. Genel sağlığın iyileşmesi

Skandallar bitmiyor: Ünlü döner firmasının etinden bakın ne çıktı? Skandallar bitmiyor: Ünlü döner firmasının etinden bakın ne çıktı?

2017 yılında BMJ'de yayınlanan, kahve üzerine yapılan yaklaşık 220 dağıtım analizi , kahve içenlerin, kahve içmeyen kişilere göre genel sağlık durunlarının daha iyi olduğu ortaya çıktı.

Analiz, çalışma süresi boyunca kahve içenlerin kahve içmeyenlere göre herhangi bir nedenden erken ölme olasılığının %17 daha az, kalp hastalığından ölme olasılığının %19 daha az olduğunu ve kansere yakalanma olasılığının %18 daha düşük olduğunu buldu.

2. Tip 2 diyabete karşı koruyun

Harvard araştırmacıları tarafından Diabetologica dergisinde yayınlanan 2014 tarihli bir araştırma, 16 ila 20 yıl boyunca yaklaşık 124.000 kişiyi izledi.

Dört yıllık bir süre boyunca kahve tüketimini günde bir fincandan fazla artıranların Tip 2 diyabete yakalanma riski %11 daha düşüktü, Kahve içimlerini günde bir bardak azaltanların hastalığa yakalanma riski %17 daha yüksekti.

Bunun nedeni, kahvedeki iltihabı azaltan antioksidanlar olabilir (iltihap, Tip 2 diyabet riskinize katkıda bulunur).

Zaten Tip 2 diyabet hastasıysanız kahve dahil kafeinli ürünlerden kaçınmalısınız. Kafeinin bu hastalığa sahip kişilerde hem kan şekerini hem de insülin düzeylerini yükselttiği gösterilmiştir.

3. Parkinson hastalığı semptomlarını kontrol edin

Bir dizi çalışma, kafein tüketmenin Parkinson hastalığına yakalanma riskinizi azaltabileceğini ileri sürdü  ve 2012'de Amerikan Nöroloji Akademisi dergisinde yayınlanan araştırma, günlük kafein dozunun iki sekiz onsluk fincanda bulunana eşdeğer olduğunu gösterdi. sade kahve, halihazırda bu hastalığa sahip olan kişilerin istemsiz hareketlerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. (Aynı miktarda kafein alabilmek için yaklaşık sekiz fincan demlenmiş siyah çay içmeniz gerekir.)

4. Demansın ilerlemesini yavaşlatın

2012 yılında Alzheimer Hastalığı Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada Florida araştırmacıları, Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere ciddi demansın habercisi olabilecek hafif bilişsel bozuklukları olan yaşlı yetişkinlerde kandaki kafein düzeylerini test etti .

Araştırmacılar denekleri iki ila dört yıl sonra yeniden değerlendirdiğinde, kan düzeyleri yaklaşık üç fincan kahveye eşdeğer miktarda kafein içerenlerin, çok az kafein tüketen veya hiç tüketmeyenlere göre tam gelişmiş demansa ilerleme ihtimalinin çok daha düşük olduğunu gördü.

5. Karaciğeri koruyun

Saygın dergilerde yayınlanan çeşitli araştırmalar, kahve içmenin karaciğer üzerinde yararlı etkileri olduğunu ortaya koymuştur; bunlar arasında karaciğer sirozundan ölüm riskinin azaltılması , zararlı karaciğer enzim seviyelerinin azaltılması ve hepatit C hastalarında karaciğer yara izinin sınırlandırılması da bulunmaktadır .

6. Kalp sağlığını geliştirin

Amerikan Kalp Derneği'nin Circulation: Heart Failure dergisinde 2021'de yayınlanan bir araştırmaya göre , günde bir veya daha fazla fincan sade, kafeinli kahve içmek, kişinin uzun vadeli kalp yetmezliği riskinde önemli bir azalmayla ilişkilendirildi.

Çalışma, üç iyi bilinen kalp hastalığı çalışmasının orijinal verilerine baktı: Framingham Kalp Çalışması, Topluluklarda Ateroskleroz Riski Çalışması ve Kardiyovasküler Sağlık Çalışması.

Kalp hastalığı riskinizi azaltmak için kahve reçete etmenizi destekleyen yeterli kanıt olmasa da, bu son açıklama, kahvenin aslında kalp sağlığına iyi geldiği yönündeki önceki bulguları güçlendiriyor gibi görünüyor.

2013 yılında Epidemiyoloji ve Önleme dergisi, kahve tüketimi ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki ilişkiyi analiz eden çalışmaların bir incelemesini yayınladı. 36 farklı araştırmadan elde edilen veriler, günde üç ila beş fincan kahve içen kişilerin, hiç kahve içmeyen veya günde beş fincandan fazla içmeyenlere göre kalp hastalığı riskinin daha düşük olduğunu gösterdi.

Nedeni açık olmasa da bir olasılık, kahvenin kan damarlarının kan akışı ve kan basıncı üzerindeki kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olmasıdır.

7. Melanom riskini azaltın

Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi'nde 2015 yılında yayınlanan bir araştırma, 10 yıl boyunca 447.000'den fazla kişinin kahve içme alışkanlıklarını inceledi. Araştırmacılar, her gün dört veya daha fazla fincan kafeinli kahve içenlerin melanom geliştirme riskinin , kafeinsiz kahve içen veya hiç kahve içmeyen kişilere göre %20 daha düşük olduğunu buldu.

8. Daha düşük ölüm riski

Sabah kahveniz ölüm riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Annals of Internal Medicine'de 2022 yılında yapılan bir araştırma, şekersiz ve şekerle tatlandırılmış kahvenin orta düzeyde tüketiminin ölüm riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi. Araştırma, şekerli kahve de dahil olmak üzere günde 1,5 ila 3,5 fincan kahve içenlerin, çalışma sırasında herhangi bir nedenden dolayı ölüm riskinin %30 daha az olduğunu gösteriyor.

Ölçülü kahvenin tadını çıkarın

Sonuç olarak? Uzmanlar  günde bir veya iki fincan kahvenin tadını çıkarın, ancak bunu diğer sağlıklı davranışların yerine kullanmayın diyor. "Reflü gibi bir rahatsızlığınız olmadığı sürece makul miktarda kahve içmeye devam etmenizde bir sakınca yoktur" diyor.

Editör: Habererk Com