Kamp tatilleri özgür ruhlu, spontane yaşamayı seven kişiler tarafından tercih edilir. Doğru zamanda ve doğru yerde yapılırsa güzelliklerle anılacak bir tecrübe olacağı gibi bilinçsizce yapılan bir kamp tatili en kötü anılarınız arasında yer alabilir. İlk kez kamp yapacaksanız eğer, kamp yerinizi, kampa ulaşım şeklinizi, kampta kullanacağınız çadırı, hava koşullarını, yemek konusunu, kampta gündüz ve gece giyilecek kıyafet seçiminizi, tuvalet ihtiyacınızı,... detaylıca düşünmeli ve kamp tatilinizi planlamaya başlamalısınız.

İlk Kamp Tatilinizi Planlarken Dikkat Etmeniz Gereken Adımlar;

1.Yaz Aylarında Kamp Yapın!

İlk defa kamp yapacaksanız ya da ilk kez çadırda uyuyacaksanız eğer, mevsim olarak yaz aylarını tercih etmekte yarar vardır. Riske atıp kış ya da bahar ayı tercih etmektense yaz aylarını tercih edip rahat etmek önemlidir. Kış ayı kamp alanı için kullanılan ekipmanlarda fazla olacağı için maddiyat olarak da cebi yakmayacaklar mevsim yaz mevsimidir.

2.Eve Yakın Bir Yerde Kamp Kurun!

Eve yakın kamp kurmak size kolaylık sağlayacaktır. Çadır kampının size uygun olmadığını düşündüğünüz takdirde rahatlıkla eve ulaşım sağlamanız kendinizi güvende hissetmenizi sağlar. Evinizin bahçesi varsa eğer, ilk çadır kampı için oldukça idealdir.

3.Deniz Seviyesine Yakın Konumlarda Kamp Alanı Seçin!

Dağ eteklerinde kamp yapmak yerine deniz seviyelerine yakın yerleri tercih etmek gerekir. Dağlar, akşam saatlerinde hava sıcaklıklarının düşmesi ile mevsim değişikliği yaşamanızı sağlayabilir.

4.Donanımlı Bir Kamp Alanı Tercih Edin!

İlk kamp yapacak olanların donanımlı kamp alanları tercih etmeleri kolaylık sağlayacaktır. Donanımlı kamp alanlarında lavabo, banyo, mutfak ve hatta çocuk oyun alanları bile bulunur. Ve kolaylıklar çadır kampına uyum sağlamanıza yardımcı olur bu ortam.

5. Kamping Alanına Mutlaka Önden ve Önceden Rezervasyon Yapın!

“Aracıma atlayayım ilk gördüğüm yerde çadırımı kurarım nasılsa.” düşüncesine uymamakta fayda vardır. Özellikle yüksek sezon olan yaz aylarında kamp alanları doludur. Ve gittiğinizde geri dönme ihtimaliniz oldukça fazladır.

6. Kamp Tatilinizi Kısa Tutun!

Çocukla ya da çocuksuz fark etmeksizin, ilk yapılacak olan kamp tatilinizi kısa tutmanız gerekir. 1 ya da 2 gecelik çadır tatili ilk deneyim için yeterlidir.

7.Deneme Kampı Yapın!

Evinizde, evinizin arka bahçesinde ya da balkonunuzda varsa uyku tulumunuz içinde 1 gecede olsa denemek amacıyla deneme kampı yapmanızı öneririz. Özellikle çocuklarla ilk defa kamp hayatına giriş yapacaksanız o zaman mutlaka önden böyle bir deneme yapmanız önerilir.

Peki Çadır Kurmak İçin İzin Gerekir mi?

Belediyeler 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve/ya 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında kendi sınırları içerisinde ne amaçla olursa kamp yapmayı, çadır kurmayı veya araç üzeri konaklamayı yasaklayabilir ya da izne tabi tutabilir. (4.Temmuz.2022)

sahilde çadır

Hadi yaz ayında bir kamp yapmayı planlayalım ve ona uygun olarak kamp malzemeleri listesi oluşturalım;

Kamp Malzemeleri Listesi

Barınma;

Çadır

Kilim, Sandalye

Mat, Kamp Matı

Uyku Tulumu

Battaniye

Yastık, Şişme Yastık

İp

Kafa Lambası

El Feneri

Yedek Piller

Extra Telefon Şarjı

Şarj Kablosu

Çakı / Bıçak

Kibrit

Çakmak

Kağıt (tutuşturucu amaçlı)

Beslenme / Yemek;

Çıra

Mangal

Tel Izgara

Kürdan

Örtü

Çatal, Kaşık, Bıçak

Kupa / bardak

Yemek Kabı

Termos

Soğuk Çanta

Ocak

Baharat

Yağ

Alüminyum folyo

Kağıt havlu

Islak mendil

Çöp poşeti

Tencere / Tava

Kahve

Çay

Kuruyemiş

Çekirdek

Marshmallow

Tatlı / Tuzlu atıştırmalıklar

Bolca Su

Konserve Yiyecekler

Çamaşırlar;

Pantolon / kemer

Şort

Ekstra T-Shirt

Ekstra çorap

Ekstra iç çamaşırı

Şapka

Bandana

Sweatshirt

Mayo

Havlu

Terlik

Deniz ayakkabısı

Bel Çantası

Kişisel Kamp Malzemeleri;

Sabun

Şampuan

Diş Fırçası

Deodorant

Tarak

Tuvalet kâğıdı

Cımbız (diken vs. batması durumunda kullanılması için)

Diğer Kamp Malzemeleri;

Kamera

Fotoğraf Makinası

Kitap / Dergi

İskambil Kağıdı

Masa oyunları

Kalem ve not defteri

Mum

Harita

Güneş gözlüğü

Hamak

İlk yardım çantası

Dürbün

Telsiz

Şemsiye

Makas

Temel İlk Yardım Kiti

Kişisel ilaçlarınız;

Ağrı Kesici (parasetamol grubu)

Böcek sokmalarına karşı ve alerji durumları için krem

Bandaj – burkulma ve incinmeler için

Yara bandı

Pamuk

Sinek kovucu spray

Kolonya – alkol etkisi ile dezenfekte etmek için

Güneş Kremi

Sıcak / Soğuk Akü

Kamp İçin Çadır Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle kolay taşınabilir olmalıdır. Çadırın hafif olması son derece önemlidir. Hava filtreli olmalıdır. Hava koşulları dikkate alınmalıdır. Çadırda konaklayacak kişi sayısı dikkate alınarak çadır seçimi yapılmalıdır. Çadır 2 kişilik ve 6 kişilik modelleri gibi çok sayıda seçenek arasından planlarınıza uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Çadır çeşitleri;

Çadır çeşitleri mevsimlere, üretim malzemelerine, özelliklerine, şekillerine göre değişiklik gösterir.

Özelliklerine göre sınıflandırılan çadırlardan bazıları ise şunlardır:

•Taşıma kamp çadırı

•Şişme kamp çadırı

•Araç üstü kamp çadırı

•Tek kişilik çadır

•İki odalı çadır

•Katlanır çadır

•Fresh&Black Çadırlar

Mevsimine göre Çadır Çeşitleri;

Mevsimlere göre çadır çeşitleri 3 mevsim, 4 mevsim ve 5 mevsim çadırlarıdır. Mevsimler, yağış durumu ve mevcut hava koşullarına uyum sağlamak için tasarlanan modellerdir. Havalandırma özellikli, ısı tutan, rüzgâra karşı dayanıklı, su geçirmez çadır gibi seçenekler kamp yaparken konforunuzu da düşünür.

Mevsim Çadır; her mevsim ortama uyum sağlayan bir çadır çeşididir. Örneğin; 4 mevsim çadır seçenekleri ağır kış koşullarında bile korunaklı bir ortam sağlar. Böylece nerede olursanız olun doğa olaylarından minimum düzeyde etkilenmenize yardımcı olur.

Kışlık Çadır; kış aylarındaki olumsuz hava koşullarına göre üretilen çadır türüdür. Kışlık kamp çadırı su ve rüzgara karşı dayanıklı kumaştan üretilir.

Otomatik Kamp Çadırı; özel sistem yapısı sayesinde iskeleti hazır olan kurulum çadırlardır. Çadırların esnek yapısı katlanmaya uygundur. Böylece taşıması oldukça pratiktir. Özellikle geç saatlerde kolay kurulumu ile büyük kolaylık sağlar. En temel özelliği kolay kurulumu ve kolay taşınmasıdır. Su geçirmez yapıdadır. Genellikle tünel biçiminde tasarlanır bu tarz çadırlar.

Kamp Çadırı Fiyatları Hakkında;

Kamp çadırı fiyatlarının belirlenmesi için çok sayıda kriter dikkate alınmalıdır.  Mesela çadırın su geçirmez olması gerekir, mevsimine uygun üretilmiş olmalı, havalandırması bulunmalı, kişi sayısına göre değişiklik göstereceği için kişi sayısı da önemlidir. Kendiniz için ideal olan kamp çadırını bulmadan önce bu bilgileri göz önünde bulundurmanız gerekir. Genellikle kamp çadırı fiyatları 550 TL ile 10,500 TL arasındadır.

Kamp Çadırı Seçiminde Kişi Sayısının Önemi;

Çadır tercihinizi kişi sayınıza göre çeşitlendirmeniz gerekir. Kişi sayısına göre çadır seçerken herkesin kendine özel 2,5 metrekare alana ihtiyacı vardır, bu minik detaya dikkat edilmelidir. Şimdi kişi sayısına göre çadır boyutlarına göz atalım;

-2 Kişilik Çadır Boyutları; eşler için en ideal çadır türüdür. 2 standart uyku matının içerisine sığacak kadar yere sahiptir. 2 kişilik kamp çadırı ölçü standartları 130 x 210 cm’dir.

-3 Kişilik Çadır Boyutları; standart ölçüleri 200 x 150 x 100 cm şeklindedir.

-4 Kişilik Çadır Boyutları; standart boyutları 210 cm yükseklik ve 240 cm genişliktir. Ortalama 60 cm genişlikteki matları kapsayan yerlerden oluşur.

-5 Kişilik Çadır Boyutları; 210 x 210 - 140 x 210 ölçülerine sahiptir. Çocuklu aileler için idealdir.

-6 Kişilik Çadır Boyutları; Kamp çadırı 6 kişilik geniş boyutları ile kalabalık aile ve arkadaş grupları için idealdir. 305 x 305 cm taban alanına ve 210 cm yüksekliğe sahiptir.

Çadır Nasıl Serin Tutulur?

Çadırı serin tutmak için ilk olarak ideal nokta belirlenmelidir. Sıcak günlerin güneş alan vakitlerinde çadırı indirmek de oldukça faydalıdır. Geniş çadırlarda havalandırma düzenli olarak her odada gerçekleştirilmelidir. Örneğin; 4 kişilik çadır modellerindeki odalardan birinin yetersiz havalandırması diğerlerini de etkiler.

Çadır Nasıl Sıcak Tutulur?

Serin ve ıslak ortamlarda çadırı sıcak tutmak için ilk olarak kamp alanı ısıtılmalıdır. Daha sonra 2 kişilik çadır ya da daha geniş modeller kuru alana yerleştirilmelidir. 2 odalı çadır gibi fazla bölmeye sahip ürünlerin konumu ideal şekilde olmalıdır. Ayrıca ısıyı içeride tutan çadır tercihi ve doğru ekipmanların rolü de oldukça büyüktür.

Çadır Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Her kullanım sonunda ılık su ve sünger gibi yumuşak bir malzemeyle çadır yüzeyi temizlenmelidir. Yetişkin, çocuk çadırı modellerinin kumaş yapısının zarar görmemesi oldukça önemlidir. Temizliğin ardından çadırların kurutulması gerekir. Kuruduktan sonra düzgün biçimde katlanmalı ve kılıfına yerleştirilerek korunmalıdır.

Çadır Kampı için Uyku Tulumu Nasıl Seçilmelidir?

Yaz kampları için min. 5 derece ısı yalıtımına sahip bir uyku tulumu; kış kampları için ise min. -5 derece ısı yalıtımına sahip bir uyku tulumu seçimi idealdir. Uyku tulumları ayrıca 3 mevsim ve extreme hava şartlarına göre seçeneklerle de satışa sunulur.