DHA’nın derlemiş olduğu habere göre, en sevilen meyvelerden biri olan karpuz çekirdeği ile tüketildiğinde çok daha faydalı oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Genç konu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dyt. Genç’e göre “Karpuz tohumları, genel cilt görünümünü iyileştirmeye yardımcı olan magnezyumla doludur. Cildin kuru ve kaşıntılı olduğu egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarında kullanılır. Karpuzun çekirdeğini çiğnemek veya doğrudan yutmak arasında bir fark yoktur. Her gün 1 avuç karpuz çekirdeği tüketilebilirsiniz.” dedi. Genç sözlerine şu şekilde devam etti: “Karpuz yüzde 91 su ve yüzde 7.5 karbonhidrat içermektedir. 100 gramında 30 kcal kalori yer almaktadır. Ayrıca besinin 1 porsiyon (orta) yani 150 gramlık miktarında 45 kalori karpuz bulunmaktadır.”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Genç Karpuzun Faydalarından Bahsetti:

Kolestrol ve kan basıncını düşürür.

Şeker hastaları ölçülü kullanmalıdır diye hatırlatan Genç, “Karpuz, su ve lif içeriği yüksek, faydalı bir meyvedir. Birçok farklı vitamin ve mineral içermektedir. Fakat şeker içeriğinin yüksek olmasından dolayı özellikle şeker hastaları diyetisyen ve doktor kontrolünde ölçülü miktarda tüketmelidir.” şeklinde konuştu.

Fazla karpuz tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir dedi ve hatırlattı Genç, “Karpuzu çok miktarda tüketmek ishal, şişkinlik, gaz ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Fazla karpuz tüketimi kan şekeri düzeylerinin yükselmesine sebep olmaktadır.”

Peki Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Sena Genç karpuz çekirdeğinin faydalarından da bahsetti:

“Cildi iyileştirir.” Diyen Genç şunları da ekledi: “Karpuz tohumları, genel cilt görünümünüzü iyileştirmeye yardımcı olan magnezyumla doludur. Cildinizin kuru ve kaşıntılı olduğu egzama ve diğer cilt rahatsızlıklarında kullanılır. Karpuz tohumları donuk ve kuru cildiniz için nemlendirici görevi görür. Tohumlarda bulunan çinko, protein sentezi, hücre bölünmesi ve onarım yeteneği nedeniyle yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.”

Saçı gürleştirir ve saç kalitesinin düzelmesi için gerekli olan demir, magnezyum, çinko ve bakır bakımından güçlüdür.

Kalbe iyi gelir: Karpuz çekirdekleri kalp sağlığı için önemli olan çinkoyu barındırdığı için önemli ve zengindir.

Varolan sinir sistemini düzenler: Beynimiz ve sinir sistemimiz için önemli olan B vitaminini bünyesinde barındırır ve bunamaya bile faydası vardır.

İçerisinde çok sayıda çinko olduğu için erkek üreme sistemi için önemli olan sperm kalitesini arttırır.

Metabolizmayı düzene sokar ve hızlandırır.

Dyt. Genç, herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, doktorunuz müsaade ettiği sürece günde 1-2 porsiyon karpuz tüketilebileceğini belirtti. Diyet yapan kişilerinde, diyetisyenlerinin belirttiği porsiyonlarda karpuz yiyebileceğine değindi.