Ama bu işe başlamak için bazı konularda bilgili olmanız gerekmektedir ve en önemlisi nasıl başlamanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmanız, ileri zamanlarda başarılı bir iş adamı olmanıza neden olacaktır.

Genel olarak uzmanların tavsiyesi kaz yavruları yetiştiriciliği ile başlamaktan yanadır. Ve bunun için bir adet kaliteli kuluçka makinesi ve sağlıklı kuluçkalık yumurtalar ile başlamanız tavsiye edilir.

Kaz yumurtaları bildiğiniz gibi diğer kuşlardan daha büyük olmaktadır ve bu yüzden ticari amaçla kurulan bir çiftlik için, Ticari kuluçka makinesi kullanmanız gerekmektedir. Makine kapasitesi çiftliğin kapasitesine bağlı olmaktadır. Ve bu yüzden önce kaç adet kaz ile başlayacağınıza karar vermeniz gerekli olmaktadır.

Ama bu yazıda asıl konumuz yumurtadan yeni çıkan kaz yavrularının bakımı ve beslenmesi ile ilgili olmaktadır. Çünkü çiftliğin geleceği bu yavruların sağlığına bağlı olmaktadır. Ve bir kaz çiftliğinin başarılı ve verimli olması için kaz çiftliği yönetmeliği ile ilgili bilgi ve deneyim kazanmak gerekmektedir.

Bir kaz çiftliğinde kar oranını tahmin etmek için kazların büyüme hızı ve yem tüketimini kontrol etmeniz gerekmektedir. Ayrıca uygulanan aşılar ve çalışanlar ise bu konuya dahil olmaktadır.

Çünkü kaz çiftliğinde en önemli masraf yem masrafları olmaktadır. Ve bildiğiniz gibi kazlar büyüdükçe yem tüketimleri ise artmaktadır. Ama yetiştiricilik yöntemi ise bu konuda etkili olmaktadır. Ve salma olarak kaz yetiştiriciliği yapanların yem masrafları endüstriyel çiftliklerden daha düşük olmaktadır. Ama her birisinin bazı avantaj ve dezavantajları vardır.

Bu yazıda kazlar için uygulanan yem rasyonu ve karışımı ile alakalı gereken bilgiler paylaşılmaktadır. Ve sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyorum.

Yavru kaz yetiştiriciliği:

Brooding bilimsel olarak yavru kümes hayvanlarının yönetmeliğine söylenir. Ve yavruların yumurtadan çıktığı andan itibaren uygulanır. Broodling yavru kaz yetiştiriciliğinde ilk 3 hafta için geçerli olmaktadır.

Kaz yavrusu bakımında en önemli faktör kümes sıcaklığı olmaktadır. Ve kuluçka makinesinden yeni çıkan yavruların kesinlikle ısı şokuna maruz kalmamaları gerekmektedir. Ve bu yüzden civcivlerin yumurtadan çıkmasına 1-2 gün kalan, kümeste standart seviyede sıcaklığın temin edilmesi gerekmektedir.

Unutmayın kaz yetiştiriciliği özelliklede yavruların bakımı dikkat gerektiren bir iş olmaktadır. Ve kuşların aç veya susuz kalması ve bunlara kolay erişimi çiftliğin verimli olmasına neden olacaktır.

Kümes hayvanları yetiştiriciliği için farklı salonlar kullanılmaktadır. Ve kaz için ise en önemli faktör kümes altlığının kuru olmasıdır. Ve salonda kesinlikle, haşereler ve kemirgenlerin bulunmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu canlılar hastalık taşıyıcıları olabilir ve tüm kümesinizin hastalığa yakalanmasına ve hatta iflas etmenize neden olabilirler.

Soğuk iklimi olan bölgelerde civcivler için kullanılan ısıtıcıların mesafesi ve derecesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Ve havanın soğuk olması nedeni ile sıcaklığın diğer bölgelerden biraz fazla olması tavsiye edilmektedir.

Kaz yavrularının sağlıklı büyümesi için ısıtıcı olarak kızılötesi ampul kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu ampuller civcivlerin vücutlarında kan dolaşımını hızlandırır ve bu yüzden tüketilen yemin metabolizması nedeni ile yavruların daha kısa sürede büyümesine olanak sağlamaktadır.

Enerji kaynağı, elektrik, petrol, kömür, doğal gaz, propan veya diğer organik yakıtlar olabilir ve genellikle kızılötesi ampul veya seramik ısıtıcı ampul, ısı kaynağının bulunduğu yerde olabilir. kızılötesi ampul veya seramik ısıtıcı ampul implante edilir. Isı koruması sadece üreme döneminin ilk 2-3 gün için gereklidir. civcivlerin çiftliğin köşelerinde birikmesini önlemek için erken yetiştirme için yuvarlak bir yer hazırlanması tavsiye edilir.

Elektrik kesintilerinin yüksek olduğu bölgelerde kaz yetiştiriciliği için alternatif bir enerji kaynağı düşünülmelidir, ancak Kanada'da yapılan araştırmalar kaz civcivlerinin üreme mevsimi boyunca sıcaklık düşüşlerine karşı dirençli olduğunu ve sadece istiflemeden boğulmalarına neden olduğunu göstermektedir.

Kaz civcivleri salona girdiğinde, sıcaklık, kızılötesi ampul veya seramik ısıtıcı ampul kaynağının altındaki kaz civcivlerinin başının üstünde 37-36 santigrat derece olmalıdır. Bu derece birinci hafta sonunda 33-32 °C'ye, ikinci hafta sonunda ise 26-23 °C'ye düşürülebilir. Üçüncü haftadan sonra ortam sıcaklığı 20 °C'nin altına düşmedikçe kızılötesi ampul veya seramik ısıtıcı ampul kullanımına gerek yoktur.

Sıcaklığın düşürülmesi veya yükseltilmesi için civcivlerin davranışlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer civcivler ısıtıcılardan uzaklaşmaya çaılığırlar ise sıcaklık yüksek olmaktadır ve eğer ısıtıcıların altına toplanırsalar, sıcaklık düşük olmaktadır. Ve tabii ki en iyi yöntem yaklaşık 20 ila 30 cm yerden yüksekte bir termometre kullanmanız olmaktadır.

Kaz yavrularının hızlı büyümesi nedeni ile mutlaka yeterli alana sahip olmaları gerekmektedir. Ve bu yüzden bu konuya dikkat etmek gerekmektedir. Genel olarak bir haftalık civcivlerde her metrekare için yavruların standart sayısı, 14 - 20 adet ve 2 haftalık yavrular için ise 14 - 7 adet ve 3. Haftadan bir metere karede 5 - 4 adetten fazla olmaması gerekmektedir.

Yavru kaz yemi :

İlk kaz veya başlangıç su kuşu üreme dönemindeki yemlerinin Krambıl yem veya pelet şeklinde olması ve yavruların serbestçe verilmesi tavsiye edilir. Kaz yavrusu konsantresi de yemlerin hazırlanmasında kullanılabilir.

Yeni Yıl Ruhunu Yaratmanın Yolları Yeni Yıl Ruhunu Yaratmanın Yolları

Başlangıç ​​diyetleri tipik olarak %18-16 protein içerir ve kg başına 2.900-2.600 kcal metabolik enerjiye sahibiz . Bir kaz başlangıç ​​diyeti mevcut değilse, benzer protein ve enerji seviyelerine sahip bir tavuk başlangıç ​​diyeti veya kaz konsantresi kullanılabilir.

Ayrıca, Krambıl yem ve topak şeklinde mevcut değilse, yumuşak bir un veya kaz civcivi konsantresi kullanabilirsiniz.

Bazı ülkelerde insanların gelirinin düşük olması nedeni ile pelet veya Krambıl yem temin etmek zor olmaktadır ve bu yüzden kazlara gerekli besinleri sağlamak için tam tahıllar ve taze doğranmış yemler gibi yerel yiyecekleri kullanmalıdır.

Bununla birlikte, bu tür sistemlerde, kaz civcivleri rasyonu genellikle protein açısından yetersizdir ve bu da kazların büyümesini azaltır. Mümkünse, diyet protein eksikliği, yemek veya soya fasulyesi, keten tohumu veya yer fıstığı gibi protein açısından zengin takviyelerle giderilmelidir.

Kaz civcivlerinin ilk rasyondan toplam yem alımı, cinsine bağlı olarak, büyümenin ilk 3 haftasında 2,7 - 2,5 kg arasında olacaktır. Kaz civcivleri bu süre zarfında 7-8 litre arasında su tüketecektir.

Kaz civcivleri, yetiştirmenin ilk 4 haftasında yüksek kaliteli yemlere (çavdar otu, beyaz yonca, lahana ve hatta ısırgan otu) erişebiliyorsa, tam yem alımları %20 oranında azaltılabilir.

3 haftalıkken, kaz civcivleri gönüllü alımlarının %75 inden fazlası ile sınırlandırılabilir; Ancak, kaz yemlerinde başlangıç ​​rasyonunun yetersiz olması veya kaz yemlerinde besin kısıtlaması yüksek olan tahıl dane karışımının olması gibi durumlarda, doğrudan veya elle otlatma için yeterli miktarda genç gevrek yem sağlanması daha sonra denenmelidir. Mutfak yemek artıkları veya bahçe atıkları da bu dönemde kullanılabilir.

Kaz civcivlerinin otlatılması gerekiyorsa, ilk yem veya tahıl karışımı gece veya gündüz aç olduklarında beslenmelidir. Bu yöntem tavukların yem tüketimini artırır. Tavuklar bu yaşta gıda kısıtlaması alırlarsa, kaz civcivlerinin mükemmel sağlıkları için özenle bakılmalıdır.

Sonuç :

Kaz yetiştiriciliği için düşük kapasiteli kuluçka makineleri ile başlayarak deneyim kazanabilirsiniz. Hobi kuluçka makineleri olarak piyasada bulunan ürünler sadece süs kuşları için değildir ve kümes hayvanları için ise mümkün olmaktadır.

Bu makineler genel olarak muhabbet kuşu, ve diğer evcil kuşları üremesi için kullanılırsa da, çok amaçlı viyolleri sayesinde tüm kuşardan çıkım almak mümkün olmaktadır. Ve hatta bazı modellerde %100 çıkım oranı garanti olmaktadır.

Kaz yavrusu bakımı ile alakalı detaylı bilgiler için sadece biraz zaman ayırmanız ve internette araştırmanız gerekmektedir.

Editör: TE Bilişim