Politika

Kılıçdaroğlu’na siyasi yasak! Dava tarihi belli oldu

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında "suç ve suçluyu zincirleme şekilde övme" suçlamasıyla dava açıldı.

Abone Ol

MHP milletvekillerinin şikayeti üzerine CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında "suç ve suçluyu zincirleme şekilde övme" suçlamasıyla dava açıldı. Kılıçdaroğlu için 2,5 yıldan 3,5 yıla kadar hapis ve TCK 53 kapsamında siyasi yasak istendi. İddianame ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edildi ve ilk duruşma 3 Aralık 2024'te yapılacak.

Soruşturma, MHP milletvekilleri İzzet Ulvi Yönter, Feti Yıldız ve İsmail Faruk Aksu'nun Şubat 2022'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdikleri dilekçeyle başladı. Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı kalkar kalkmaz şikayet işleme konuldu.

İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun 2014'te İstanbul Üniversitesi'nde yaptığı söyleşi, 2015'te katıldığı televizyon programları ve toplantılardaki demeçleri suçlama konusu yapıldı. Ayrıca, 25 Eylül 2019'da Moda Deniz Kulübü'nde gazetecilerle yaptığı toplantıda Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğunu eleştiren ifadeleri de iddianameye dahil edildi.

Kılıçdaroğlu'nun 20 Haziran 2019'da Gazete Duvar'a verdiği söyleşide Demirtaş'ın mahkemede söylediği sözlere ilişkin değerlendirmeleri de suçlama konusu oldu. İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun barış sürecinde yaptığı konuşmalar ve FETÖ'cüleri bildirmediği iddiaları da yer aldı.

MHP milletvekilleri, Kılıçdaroğlu'nun iptal edilen İstanbul seçimlerine ilişkin YSK üyelerine yönelik "çete" ifadesini kullanmasını ve 25 Temmuz 2017'de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı da şikayet konusu yaptı. Ancak, Kılıçdaroğlu'nun TBMM Grubunda yaptığı açıklamaların yasama sorumsuzluğu kapsamında olduğu belirtildi.