Büyükşehirlerde artan hava kirliğiline çözüm sığırkuyruğu (verbascum) bitkisinden geldi. Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ulvi Erhan Erol, havadaki kötü gazları tutma özelliğine sahip sığırkuyruğu bitkisinin çevre peyzajı çalışmalarında kullanılarak temiz hava çalışmalarına katkı sağlayabileceğini söyledi.

Egzoz gazları ve diğer ağır gazları yapraklarında tutma ve kökleriyle toprağı temizleme ve daha verimli hale gelmesini sağlama gibi birçok özelliği bulunan Sığırkuyruğu bitkisinin özellikle büyükşehirlerde yol kenarlarında kullanılarak kaliteli hava çalışmalarına destek vereceğini vurgulayan Erol, bu nedenle yerel yönetimler başta olmak üzere peyzaj çalışmalarında sığırkuyruğu bitkisinin tercih edilmesini önerdi.

Çok sayıda bahçe tasarımı projesi ile birçok ödülle layık görülen Erol, insanlar ve doğa için savaşan sığırkuyruğunun doğanın kendisini onarması açısından önemli bir bitki olduğunu belirtti. Koyu yeşil ve sarı yaprakları ile çok sıcak alanlarda sıcaklığı tutarak, kurak alanlarda suya ihtiyaç duymadan yetişen sığırkuyruğunun, atmosferi ve oksijeni koruyan, trafiğin yoğun olduğu yerlerde egzoz gazlarını tutan ve kendi kendine yetişen bir bitki olduğuna dikat çeken Erol, şunları söyledi:

"Sığırkuyruğunu kent içlerinde yol boyunca kullanırsak, egzoz gazları ve diğer ağır gazları yapraklarında tutar. Kökleriyle toprağı temizler ve daha verimli hale gelmesini sağlar. İnsanlar ve doğa için savaşan bir bitki. Peyzaj için kullandığımız mevsimlik bitkiler yerine sığırkuyruğunu tercih etmeliyiz. Restore etme kabiliyetine sahip. Bu bitkiler su istemezler, sadece yağmur sularıyla idare ederler. Budama, gübreleme, çapalama istemezler. Böylece hem toprağı koruma altına almış hem de trafiğe yakın alanlarda egzoz gazlarındaki ağır materyallerden korunmuş oluruz. Peyzajda bu bitkiyi kullanırsak ülke ekonomisine de katkıda bulunmuş olacağız. Sığırkuyruğu bitkisini ekonomimize kazandırmalıyız."

Sığırkuyruğu bitkisinin havayı egzoz gazlarından temizleyici özelliği nedeniyle sağlık açısından da önemli olduğunu vurgulayan Erol, bu nedenle bitkinin bütün park sistemlerinde kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Türkiye, ABD, Almanya, Meksika, Irak ve Kazakistan'da peyzaj projeleri geliştiren ve uygulayan Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ulvi Erhan Erol, Almanya'da yaptığı "Ters Türk Bahçe tasarımı" ile 81 ülke arasında gümüş madalya, 2013 yılında da Dünya Bahçeleri Yarışması'nda "Uluslararası Tanınırlık ve Hamgurg Valisi Özel Ödülü"ne layık görüldü.

Erol, 2010 yılında geliştirdiği "Akıllı Park Projesi" ile de "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Jüri Özel Ödülü"ne layık görüldü.

Sığırkuyruğu bitkisi projesiyle ise 2019 Çevre Özel Ödülü aldı.