Antalya'da Şiddetli Yağışlar Hayatı Olumsuz Etkiledi Antalya'da Şiddetli Yağışlar Hayatı Olumsuz Etkiledi

2024 Kasım ayı itibarıyla Türkiye'de kira artış oranı yüzde 60.45 olarak belirlendi. Bu oran, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine dayanıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Ural, kira sözleşmelerinde bu oranın nasıl uygulanacağına dair önemli bilgiler paylaştı.

Kira artış oranının belirlenmesinde Türk Borçlar Kanunu'nun (TBK) 344. maddesi esas alınıyor. Dr. Ural, “Taraflar, kira sözleşmelerinde belirledikleri artış oranının, bu maddede belirtilen ‘bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerli olduğunu” ifade etti.

Dr. Ural, kiracıların belirlenen oranın altında bir zam talep etmeleri durumunda, kiraya verenin TBK m. 315 gereğince 30 veya 10 günlük ödeme süresi tanıması gerektiğini vurguladı. Bu süre zarfında kira bedelinin ödenmemesi durumunda ise kiraya verenin sözleşmeyi feshedebileceğine dikkat çekti.

Ayrıca, kiracıların yasal haklarını korumak adına, ev sahiplerinin enflasyon oranının üzerinde bir zam talep etmesi durumunda, bunun kabul edilmediğini belirten Dr. Ural, “Kiracılar, kanuni artış oranı üzerinden zam yaparak kira bedellerini ödeyebilirler” dedi.

Yeni kira sözleşmeleri için e-Devlet üzerinden işlem yapılabileceğini de belirten Ural, bu uygulamanın sözleşmenin geçerliliği açısından önemli olduğunu, ayrıca ispat kolaylığı sağladığını ifade etti.