Ekonomi

Kira Ödemelerinde Yeni Dönem Başladı

Yeni yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile elden kira ödeme dönemi sona erdi. Buna göre, kira ödemeleri sadece banka veya PTT aracılığıyla yapılabilecek.

Abone Ol

Yeni yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile elden kira ödeme dönemi sona erdi. Buna göre, kira ödemeleri sadece banka veya PTT aracılığıyla yapılabilecek. Elden kira ödemesi yapanlar, hem kiracı hem de ev sahibi, ceza alacak. Kesilecek cezaların alt sınırı 5 bin lira olup, üst sınırı ise 20 milyon liraya kadar çıkabilecek. Bu değişiklik, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle, mükellefiyeti olmayan kiracılar ve ev sahipleri için düzenlenmiş durumda.

Önceden iş yeri kiralarında banka üzerinden ödeme zorunlu iken, konut kiralarında 500 lirayı aşan ödemeler için bu zorunluluk bulunuyordu. Yeni düzenleme ile bu sınır kaldırıldı ve tüm kira ödemeleri banka veya PTT üzerinden yapılacak. Ayrıca, kısa süreli konut kiralamaları da bu düzenleme kapsamında olacak.

Yeni tebliğ, hem kiracıya hem de ev sahibine ceza kesilmesini mümkün kılıyor ve elden kira ödemesi yapanlar, kira tutarının %10’u oranında ceza ile karşılaşacak. Bu ceza 5 bin liradan düşük olamayacak ve bir takvim yılı içinde uygulanacak ceza miktarı 20 milyon liraya kadar çıkabilecek. Ancak, kiracı ödemeyi elden yaptığını beyan ederse, bu durumda kiracıya ceza kesilmeyecek.