Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Eyyüp Yılmaz, sokak lezzetleri arasında ilk sıralarda yer alan kokoreçin  Türkiye’ye iplik sanayisine uygun bir mevzuatla hijyenik olmayan koşullarda getirildiğini, bunu öğrendiğinden beri kendisinin de kororeç yemediğini söyledi.

Daha önce doğru ve uygun pişirildiğinde tercih ettiği kokoreçi kendisine gelen bilgilerden sonra yiyemediğini vurgulayan Yılmaz, “Kokoreç Türkiye’ye uygunsuz koşullarda getiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bir an önce buna denetim getirip, sağlığımızın tehdit edilmesini önlemeli” dedi.

Türkiye’deki bağırsak miktarının kokoreç yapmaya yetmediğine değinen Yılmaz, “Peki bu kadar bağırsak nereden geliyor? Nahcıvan ve Bulgaristan’dan geliyor. Ama hiç birisi gıda mevzuatına uygun değil. İplik sanayisine uygun bir mevzuatla geliyor. Dolayısıyla nakliye süreci tamamen kişinin vicdanına kalmış durumda. Yani Tarım Bakanlığı’nın kontrolünde, denetiminde ülkemize girse belli kriterler vardır. Ama bu kontrol sistemi maalesef yok. Buradaki risk beni düşündürüyor. Bakanlığımızın bu konuya el atmasını bekliyorum” diye konuştu.

Türkiye’deki kokorecin yüzde 60-70’i denetim ve herhangi bir standart olmadığı için ithal bağırsak kullanılarak yapılıyor. Günlük işlenmesi gereken, aksi taktirde bakteri ürettiği için risk taşıyan kokorecin bilinen yer ve markalardan alınarak tüketilmesi öneriliyor.