Canlı deniz kaynaklarının yenilenebilir olması balıkçılığın sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Balıkçılıkta sürdürülebilirliği sağlamak için yapılan çalışmalarda; avlanan balık miktarı kadar, balık türleri ve büyüklükleri, balıkçıların ve balıkçı teknelerinin sayıları, avlanmada kullanılan yöntemler ve kullanılan malzemelerin özellikleri de önemlidir.

Küçük ölçekli balıkçılık, 12 metreden küçük tekneler ile kıyıya yakın bölgelerde pasif av araçları ile yapılan günübirlik balıkçılık faaliyeti olarak tanımlanmaktadır. Bu tür balıkçılık faaliyeti, özellikle geçimini balıkçılıkla sağlayan kıyı topluluklarının refahı açısından önemli bir yere sahiptir.Türkiye’de küçük ölçekli balıkçı tekne sayısı 12.000’in üzerindedir. Bu da binlerce insan için ekmek kapısı demek. Bu tip balıkçılık, bazı kıyı bölgelerinin tek geçim kaynağı. Ancak küçük ölçekli balıkçılığı tehdit eden aşırı avcılık, iklim değişikliği ve istilacı türler gibi bazı sorunlar var.Bütün bunların yanı sıra küçük ölçekli balıkçılarımız ekonomik zorluklarkla da mücadele etmek zorunda kalıyorlar.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü küçük ölçekli balıkçıların ekonomik olarak korunmasına yönelik destek başvurularının 30 Ocak 2023'te başlayacağını ve 10 Mart 2023 tarihinde sona ereceğini duyurdu.

WhatsApp Image 2023-01-26 at 08.40.47

Ekran Alıntısı-8

Bakan Nebati sosyal medya üzerinden yaptığı açılamada;

"0-4,99 metre balıkçı gemileri için 3 bin 500 lira, 5-7,99 metre balıkçı gemileri için 4 bin 250 lira, 8-9,99 metre balıkçı gemileri için 5 bin 250 lira ve 10-11,99 metre balıkçı gemileri için ise 6 bin lira ödeme gerçekleştirilecek. Kadın gemi sahiplerine veya ortaklarına birim destekleme tutarının yüzde 25 daha fazlası verilecek. Üreticilerimize, ülkemize hayırlı bereketli olmasını temenni ediyorum." demişti.