İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’te bulunan İngiliz Başkonsolosluğu önünde toplanan Filistinliler, ellerinde Filistin bayrakları ile İngiliz hükümetini özür dilemeye ve "Filistin halkının çektiği acıların sorumluluğunu üstlenmeye" çağıran pankartlar taşıdı.

BALFOUR DEKLARASYONU NEDİR?

2 Kasım 1917'de, Birinci Dünya Savaşı sürerken, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı olan Arthur Balfour tarafından yapılan açıklama her iki halkın ulusal tarih öğretisinde önemli ama çok farklı birer yer taşıyor.

İngiltere, Balfour Deklarasyonu'nun içinde 67 kelimeyle, o sırada Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan Filistin topraklarında bir "Yahudi ulusal anayurdu" kurulmasını destekleyeceğini bildirdi.

Deklarasyon, İsrail-Filistin Sorunu'nun başlangıç noktasını oluşturuyor.

BAŞ AKTÖR İNGİLTERE!

Filistinliler deklarasyon sebebiyle İngiltere'den Filistinlilerden özür dilemesi, Filistin devletini tanıması ve İsrail işgalini kınamasını isterken, İngiltere bu talepleri reddediyor. İngiltere, 2012'deki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin oylamada da çekimser oy kullanmıştı.

İNGİLTERE GURUR DUYUYORUZ DEMİŞTİ!

Hatta 2017’de, dönemin İngiltere Başbakanı Theresa May, deklarasyonun 100'üncü yılı dolayısıyla yaptığı bir açıklamada, "İsrail devletinin kurulmasında sahip olduğumuz rolden dolayı gurur duyuyoruz ve kesinlikle deklarasyonun 100. yılını gururla kutlayacağız" demişti.