Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleştirilen BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi'nin (COP16) Taraflar Konferansı'na katıldı. Bu toplantıda kuraklık ve çölleşme ile mücadelede uluslararası iş birliğinin gerekliliğini vurguladı. Bakan Kurum, "Kuraklığa karşı dayanıklılık, yalnızca ulusal çabalarla değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel iş birlikleriyle sağlanmalıdır" dedi.
Kurum, toplantıda yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Sekretaryası'nın 'entegre kuraklık yönetimi' konusundaki çalışmalarını takdirle karşıladığını belirtti. Ayrıca, Cenevre'de düzenlenen 'Kuraklığa Dayanıklılık+10' toplantısının sonuçlarının Riyad’daki müzakerelere ışık tutacağına inandığını ifade etti.
Türkiye’nin kuraklıkla ilgili olarak aldığı önlemleri aktaran Bakan Kurum, ülkenin coğrafi konumu ve iklim değişikliği nedeniyle kuraklıktan en fazla etkilenen ülkeler arasında olduğunu söyledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü aracılığıyla meteorolojik kuraklık durumunun anlık olarak izlendiğini ve kamuoyuna aktarıldığını belirtti. Ayrıca, tüm havzalarda kuraklık yönetim planlarının hazırlandığını vurguladı.
Bakan Kurum, Türkiye'nin 2024-2030 yıllarını kapsayan 'Ulusal Çölleşmeyle Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı'nı revize ettiklerini ve yerel düzeyde 'Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları'nın hazırlanacağını duyurdu. Bu süreçte, bilim insanları ve sektör temsilcilerinin katkılarının önemli olduğunu belirtti.
Son olarak, Türkiye’nin uluslararası toplantılarda insanlığın geleceğini ilgilendiren konularda etkin bir katılım sağladığını söyleyen Kurum, Afrika ve Orta Asya gibi bölgelerde arazi restorasyonu ve kapasite geliştirme çalışmalarına verdikleri desteği örnek gösterdi.