Bodrum'daki mavi bayrakTorba Koyu'nda, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen deniz bölgesine döşenen atık su borusu görenleri şaşkına çevirdi. Bodrum Belediyesi ve MUSKİ ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Torba Mahallesi Koyu'ndaki Manastır Mevkii'nde, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen bölgede denizin içine atık su borusu döşenmesi büyük tepki topladı. Kurul ve Müze tarafından konulan uyarı levhalarında, "Kumsal ve deniz alanı 1. derece arkeolojik sit kapsamında Manastır sınırları içerisine dahil edilmiştir ve koruma altındadır. Bu alanda teknelerin demirlemesi, bağlanması, denize girilmesi, dalış yapılması ve kumsalda fiziki işlem yapılması yasaktır" denmesine rağmen borunun nasıl döşendiği bilinmiyor.

Denizin içine döşenen atık su borusunun dalgaların etkisiyle ortaya çıkması, oteller ve lüks villaların bulunduğu bölgede yaşayanları şoke etti. Borudan gelen pis su ve kokular üzerine vatandaşlar, Bodrum Belediyesi ve Muğla Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü (MUSKİ) ekiplerine haber verdi. Ekipler olay yerine gelerek inceleme başlattı ve atık su borusu açığa çıkarıldı.

Borudan su gelmeye devam ettiği görüldü. MUSKİ ekipleri, deniz suyundan numune alarak tahlile gönderdi. Durumu gören vatandaşlardan emekli tarih öğretmeni Ali Ceylan, "Denizin içinde manastır kalıntıları var. Bu boruyu döşeyenler hem doğaya hem tarihe zarar veriyorlar. Mavi bayraklı koyda tarihin içine döşenen bu borunun acilen iptal edilerek halk sağlığı ile ilgili sorun olup olmadığı araştırılmalı ve yapanlara en ağır ceza verilmeli" dedi.

İBB’den Kadıköy'e bir öğrenci yurdu daha İBB’den Kadıköy'e bir öğrenci yurdu daha

Kaynak: sözcü- yaşar anter