Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Rahmet Güner, Türkiye'de 2022-2023 yıllarında sınırlı sayıda maymun çiçeği vakası görüldüğünü belirterek, "Bugün de vaka görülmez diye bir iddiada bulunmak mümkün değil; tabii ki vaka olabilir, ama önlemlerimizi alarak korunacağız. 1980 yılı öncesinde doğanlar, çiçek aşısı oldukları için büyük oranda koruma altındalar" dedi.

Prof. Dr. Güner, Afrika'da ortaya çıkan ve Sağlık Bakanlığı tarafından 'M-Çiçeği' veya 'Mpox' olarak adlandırılan maymun çiçeği virüsüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Güner, maymun çiçeği virüsünün ilk kez 1958 yılında tespit edildiğini ve virüsün 'pox' virüs ailesine ait olduğunu belirterek, "Bu virüs ilk olarak laboratuvar deneylerinde kullanılan maymunlarda tespit edildiği için 'maymun çiçeği' olarak adlandırıldı. Ancak daha sonra hastalığın sadece maymunları değil, kemirgenleri de etkilediği görüldü. Günümüzde bu virüs 'M-pox' veya 'M-çiçeği' hastalığı olarak adlandırılmaktadır" diye konuştu.

"Virüsün 2 Farklı Alt Tipi Var"

Prof. Dr. Güner, virüsün Orta Afrika ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı alt tipi olduğunu belirterek, "Batı Afrika tipinde ölüm oranı daha düşük. Orta Afrika tipinde ise ölüm oranı biraz daha yüksek ancak bu oran bile binde 1 civarında. Virüsten korunmak için yakın temas ve uzun süreli temaslardan kaçınmak gerekiyor. Kovid pandemisinde yaşananlar burada tekrarlanmayacak; bu nedenle endişe etmeye gerek yok" dedi.

"Temas Önlemlerine Dikkat Edelim"

El hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Güner, "Özellikle seyahat öyküsü olan, ateş gibi belirtiler gösteren kişilerle temaslardan kaçınmak önemli. 2022'deki yayılım büyük oranda korunmasız ve uzun süreli cinsel temas yoluyla oldu. Bugün de vaka görülmez diye bir iddiada bulunmak mümkün değil; tabii ki vaka olabilir, ama korunacağız. 1980 yılı öncesinde doğanlar, çiçek aşısı oldukları için büyük oranda korunmuş durumdalar" dedi.

"Sınırlı Gruplara Önerilen Bir Aşı Var"

Güner, aşı ve ilaç çalışmaları hakkında da bilgi vererek, "Şu anda sınırlı gruplara önerilen bir aşı mevcut. Etkili bir antiviral ilaç da var; ancak bu ilaç henüz herkes için kullanıma uygun değil. Tedaviler, semptomlara yönelik olarak ön plana çıkıyor. M-çiçeği aşısı yurt dışında uygulanmakta, ancak Türkiye'de uygulanıp uygulanmayacağı belli değil. Bu konuların daha fazla veriyle ele alınması gerekiyor" dedi.

"Bir Grubu Yaftalamak Doğru Değil"

Prof. Dr. Güner, Afrika'dan Türkiye'ye seyahat eden kişilere karşı ön yargılara dikkat çekerek, "Bir grubu yaftalamak doğru değil. Pandemi dönemi de dahil olmak üzere birçok yerde hastalık görüldü. Sadece belirli bir grubu hedef almak yanlış. Aynı hatayı Kovid-19'da Çinli bireyler için yapmıştık. Önemli olan temas zincirini izlemek ve genel önlemleri almaktır" diye konuştu.