Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, GATA Başhekim Yardımcılığı görevinden alınan Ali Edizer’in doktorluk görevine Güldür Devlet Hastanesi’nde devam ettiğini belirterek, bir kişinin doktor olarak çalışıp çalışmayacağına Yüksek Sağlık Şurası’nın karar verebileceğini söyledi.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, sosyal medyada Medeni Kanun ile ilgili sözleri nedeniyle GATA Başhekim Yardımcılığı görevinden alınan Ali Edizer’in daha sonra açıklandığı gibi doktorluk görevinin sonlandırılmadığını yazdı.

Öztürk, bir kişinin doktor olarak çalışıp çalışmayacağına Yüksek Sağlık Şurası’nın karar verebileceğini belirterek, Edizer’in Güldür Devlet Hastanesi’ne pratisyen hekim olarak atandığını söyledi.

Saygı Öztürk’ün “3 bin dolara ‘peygamberimizin soyundandır’ şeceresi” başlıklı yazının ilgili bölümü şöyle:

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ali Edizer'in, başta çok önemli sağlık sorunları olan eski Başbakan Mesut Yılmaz'la ilgili yakışıksız sözlerinin yanı sıra çok evliliği özendiren açıklamalarından sonra hakkında soruşturma açıldı. Soruşturma konusu sadece devlet büyüğüne hakaret etmek. Edizer'in Gülhane'de sözleşmesinin feshedildiği, Güdül Devlet Hastanesi'ne verildiği belirtildi.

Yapılan açıklamalarda, bu kişinin doktorluk mesleğinin de sonlandırıldığı söylendi. Ama bu gerçek değil. Çünkü, Sağlık Bakanlığı'nın böyle bir yetkisi yok. Sözleşme feshi, başhekim yardımcılığı için. Güdül'e ise pratisyen doktor olarak 657 Devlet Memurları Kanunu'na göre atandı. Orada, yönetici değil, doktor olarak görev yapacak.

DOKTORLUĞA ALINMADI

Doktor olarak çalışıp çalışmayacağına Yüksek Sağlık Şurası karar verir. Bunun için önce Sağlık Bakanlığı'nın kişi hakkında soruşturma sonucu C. Savcılığı'na suç duyurusunda bulunması, savcılığın da iddiaları yeterli bulması durumunda iddianame düzenleyip dava açması gerekiyor.

Dava açılırsa, mahkeme bu konuda Yüksek Sağlık Şurası'ndan kişinin mesleki yetersizliğinin kanıtlarla ortaya koymasını ister. Şuranın görüşü dikkate alınıp kişinin mesleğini yapıp yapamayacağına mahkeme karar verir. Bununla ya yetinilmez. Doktorun karara itiraz hakkı da var. Yani, “Doktorluktan alındı” yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını biliniz. Yani, Ali Edizer halen doktor. İlginç bir bilgi daha aktarayım: 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Dr. Ali Edizer'in, Menzilci olduğu bilinen Dr. M. B. tarafından “FETÖ üyesi” diye şikayet edildi, Edizer'in bilgisine başvuruldu ve bu iddianın doğru olmadığı sonucuna varıldı.

YEMİN ETTİLER

Dr. Ali Edizer'in değişimine en çok onu yakından tanıyanlar şaşırdı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrenciliği döneminde “Reis” olarak bilinirdi. Bazen, yüksek makam ve mevki elde edebilmek için insanlar değişebiliyor. Bunun çok somut örnekleri de Sağlık Bakanlığı'nda yaşandı.

Yakın döneme kadar “Menzilci” olduğu bilinen bürokratlar, bakan değişikliğinden sonra görevlerinde kalabilmek için ‘Menzilci olmadıklarına dair Kuran-ı Kerim'e el bastıkları'nı öğreniyorum. Bu yolla makamını koruyanlar da oldu. Dr. Ali Ediz'i, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcılığı'na, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Müsteşar Eyüp Gümüş döneminde atandığını öğreniyorum. Gülhane'de sözleşmesinin uzatılması da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca döneminde gerçekleşti.