Ekonomi

Merdiven Altı Emlakçı Dönemi Sona Eriyor

Kiralık ve satılık konutlarda 'Doğrulanmış ilan' sistemi 15 Eylül itibarıyla hibrit olarak başlıyor. Sistem 1 Ocak 2025 itibariyle zorunlu hale gelecek.

Abone Ol

Kiralık ve satılık konutlarda "Doğrulanmış ilan" sistemi 15 Eylül itibarıyla hibrit olarak başlayacak ve 1 Ocak 2025'te zorunlu hale gelecek. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren, bu sistemin yetkisiz ilanları engelleyeceğini ve sahte ilanların ortadan kalkacağını belirtti. Tren, "Yetkisiz ilan girilemeyecek. Bu sistem E-devlet üzerinden mal sahibi, arzulanan gayrimenkul danışmanını yetkilendirecek. Yani sahte ilanlar ortadan kalkacak" dedi. Ayrıca, sistemin kiralarda büyük bir düşüş öngördüğünü ifade etti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın duyurduğu bu yeni sistemle, konutunu emlakçı veya gayrimenkul yoluyla satışa sunmak veya kiraya vermek isteyenler E-Devlet üzerinden yetki verecek ve aynı gayrimenkul için sadece bir ilan verilebilecek. Sahte ilanların önüne geçilirken fiyatlarda düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Gayrimenkulünü aracı olmadan kiralamak veya satmak isteyen kullanıcılar için ise sınırlama getirilmeyecek. Uygulamanın konut kiralama ve satışının ardından araç satışında da hayata geçirilmesi planlanıyor.