Edirne ve İstanbul için sarı, Kırklareli ve Tekirdağ için ise turuncu uyarı yayımlandı.

Bu uyarılar doğrultusunda, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ genelinde, ayrıca İstanbul’un Çatalca, Silivri, Arnavutköy ve Büyükçekmece ilçelerinde gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli, Kırklareli’nin Demirköy ve Vize ile Tekirdağ’ın Saray ilçelerinde ise yer yer çok kuvvetli olacağı öngörülüyor.

Bu bölgelerde ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına gibi risklere karşı dikkatli olunması ve önlem alınması gerekiyor.

Meteoroloji tarafından kullanılan renk kodlarının anlamları ise şöyle:

TÜİK'ten ortalama yaşam süresi açıklaması TÜİK'ten ortalama yaşam süresi açıklaması

Yeşil: Meteorolojik olarak tehlikeli bir durum öngörülmüyor.Sarı: Hava durumu potansiyel olarak tehlikeli olabilir. Beklenen meteorolojik olay olağandışı olmamakla birlikte, bu koşullardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalı.

Turuncu: Hava durumu tehlikeli bir hale gelebilir. Bu tür olaylar genellikle nadir görüldüğünden, hasar ve kayıplar yaşanabilir. Bu yüzden çok dikkatli olunmalı ve güncel meteorolojik bilgiler takip edilmelidir.

Kırmızı: Hava durumu son derece tehlikelidir. Beklenen meteorolojik olay büyük hasar ve kayıplara yol açabilir ve geniş bir alanı etkileyebilir. Bu nedenle, sürekli olarak meteorolojik gelişmeler izlenmeli ve gereken tedbirler alınmalıdır.

MGM’nin yağış şiddeti sınıflandırması ise şu şekildedir:

Hafif: 1-5 kg/m²
Orta Kuvvette: 6-20 kg/m²
Kuvvetli: 21-50 kg/m²
Çok Kuvvetli: 51-75 kg/m²
Şiddetli: 76-100 kg/m²
Aşırı: 100 kg/m² üzeri

Kaynak: Haber merkezi