İyi Parti genel seçimlerden sonra çok sayıda deprem atlattı. Her kademeden binlerce mensubunu kaybetti. Hem Meral Hanımın hem de partinin imajı sarsıldı. Fakat Kasım ayından beri parti toparlanma sürecine girdi. Anketlerde %4’lere kadar düşen oy oranı tekrar %8-9 bandına yükseldi. İyi Partinin son dönemde yaptığı en doğru hamle partilerinin aday göstermediği popüler isimlere kucak açması oldu. Bu sayede hem oy oranları arttı hem de bazı il ve ilçeleri kazanabilir hale geldi.
İyi Parti Uşak, Nevşehir, Ordu, Edirne ve Denizli gibi illeri az farkla ya kazanacak ya da kaybedecek. Benzer durum başta Fethiye, Çukurova, Seyhan ve Ceyhan olmak üzere çok sayıda ilçede de var. Anketlere göre İyi Partinin Adana’daki durumu da beklenenin fevkinde. Üçüncü durumda fakat ilk iki partiyle arasındaki fark her geçen gün azalıyor. İyi Parti 2019 yerel seçimlerinde, çok sayıda ili ikinci olarak az oy farkıyla kaybetti. 1 Nisan sabahında aynı travmayı yaşamamak için İyi Partinin iki partiyle iş birliği yaparak güçlenmesi lazım.
Bu partilerden ilki Zafer Partisi. İki partinin tabanları aynı frekansta olduğundan, her iki partinin mensupları da diğer partiye rahatlıkla oy verebilir. Zaferin, İyi Partinin güçlü olduğu kentlerde iddiası yok. İyi Partide Zafer Partisini iddialı olduğu bazı ilçelerde destekler. Zaferin destek olduğu iller kazanılırsa belediye başkan yardımcısı Zafer Partili olur. Bu iş birliği yapılırsa İyi Partiye iddialı olduğu illerde %2-5 aralığında ilave oy sağlar.
İyi Partinin yapacağı ikinci hamle Yeniden Refah ile sınırlı iş birliği tesis etmektir. Normalde bahse konu iki partinin tabanları birbirlerine oy vermez. Bırakın oy vermeyi hazzetmez bile. Fakat bu seçimde özel bir durum var. İyi Partinin iddialı olduğu illerde Refah, Refahın iddialı olduğu illerde İyi Parti iddialı değil.
İyi Partinin iddialı olduğu kentlerden Adana ve Edirne dışındakilerin adayları Refah tabanının rahatlıkla oy verebileceği milliyetçi ve muhafazakar isimler. Refahta Urfa, Yozgat, Elazığ ve Malatya’da iddialı. Bu illerdeki adayları klasik milli görüşçü çizgiden gelmiyor. Milliyetçi, muhafazakar isimler. İyi Partililer rahatlıkla oy verir. İki partinin oyları iddialı olan partide toparlanırsa, bu illerin çoğu kazanılır. Teşkilatları motive etmek için belediye yönetimi bölüşülmelidir.
Ak Parti ile MHP otuz büyükşehrin tamamında ve çok sayıda kentte ittifak kurdular. Bununla beraber ayrı ayrı girdikleri on kadar kentte riskli durumdalar. Eğer iş birliği yapmazlarsa bu kentlerin bir kısmını kaybedecekler. Örneğin Uşak. ORC anketine göre kazanma ihtimali olan iki partiden Ak Partinin oy oranı %32,5’ken, İyi Partinin oy oranı %30,9. Nevşehir’de, vaziyet daha da kötü. İyi Parti %30,6, Ak Parti %24,1 ve MHP %19,8. Isparta’da da kazanan, kıl payı farkla kazanacak.
Ak Parti %28,8, İyi Parti %27,2 ve MHP %19,2. Makul olan Isparta ve Uşak’ta MHP’nin Nevşehir’de Ak Partinin diğer partiye destek vermesi. Nevşehir de Ak Parti önde diye itiraz edenler olacaktır ama MHP adayını çekerse, seçmeninin önemli bir kısmı İyi Partiye yönelir. Oysa Ak Parti adayını çektiğinde fire yok denecek kadar az olur. Kaldı ki her yerde MHP’nin destek veren parti olması tabana izah edilemez. Fedakarlık karşılıklı olmalı. Bu makalede dile getirilenlerden en kolay gerçekleştirilebilecek olanı bu önerimizdir. İki lider buluşur, anlaşır ve süreç başlar. On riskli ilin tamamı cumhur ittifakında kalır.
Ak Partinin yapması gereken bir başka hamle, Yeniden Refahla ittifak kurmasıdır. Bu her geçen gün zorlaşıyor. Taraflar birbirlerini suçluyor. Oysa Ak Parti, İstanbul ve Bursa’da CHP ile başa baş durumda. Riski azaltmasında fayda var. Aksi halde 1 Nisan’da büyük pişmanlık yaşanabilir. Siyasette tek taraflı fedakarlık olmaz. Bazı ilçeleri Refaha verilebilirler. İstanbul ve Bursa’da ilçelerde başkan yardımcıları Refah Partili olabilir. Hatta iddialı olduğu dört kentten birinde ikisinde Refah desteklenebilir. Yani yapılması gereken Refahla didişmek yerine ittifak tesis etmek.
CHP’nin seçimlerde başarılı olması için Dem Partiyi susturması lazım. Dem Parti yetkilileri konuştukça CHP oy kaybediyor. Kent uzlaşısı yapmalarının amacı seçimleri kazanmak. Dem Parti beyanat verdikçe CHP zarar görüyor. Yani amaçlarından uzaklaşıyorlar. Cuma günü Dem Parti yetkilileri, Ankara’da kent uzlaşısı yaptıkları için üç ilçede aday göstermediklerini ilan ettiler. Bu beyanatın verilmesi, Mansur Yavaş’ın seçim karargahının bombalanmasından farksız. Ankara’da iki ülkücü yarışıyor. Dem çok güçlü değil. Hal buyken CHP neden Dem ile uzlaşır? Bu uzlaşı neden duyurulur? CHP, sürekli kriz üretiyor ama krizleri yönetemiyor. Burcu Hanım’ın ifadesi bir kriz doğurdu.
Özer Beyin, söz konusu ifadeyle ilgili sürçü lisan demesinin ardından Burcu Hanımın genel başkanına dilim sürçmedi diye yanıt vermesi krizi büyüttü. Ekrem Beyin Burcu Hanımı partiden kovması ise tam bir skandal. Bu kriz CHP’ye her iki kesimden de oy kaybettirdi. Oysa Burcu Hanım ‘’Belediyelerin kapısı Dem Partisi dışındaki partilere açık olacak.’’ demişti. Cümlede Dem Partililer ifadesi geçmiyor yani bu beyan rahatlıkla ‘’Belediyeyi Dem Parti dışındaki partilerin yetkilileriyle istişare ederek yöneteceğiz.’’ şeklinde anlatılabilirdi. Dem Partililer konuştukça ve parti içindeki başıbozukluk devam ettikçe CHP’de kriz eksik olmaz.
3 Mart itibariyle partilerin aday listeleri kesinleşti. Partiler birbirleriyle anlaşsalar dahi adayların ismi pusulalarda olacak. Aynı Muharrem İnce’nin olduğu gibi.