Politika

MHP'den, AYM'nin Can Atalay kararına ilk yorum

MHP'den TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına ilk yorum geldi.

Abone Ol

MHP Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Bahadır Alperen, Gezi Davası kapsamında hapis cezası verilen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğuna ilişkin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını eleştirdi. Alperen, AYM'nin yetki sınırlarını aşarak hukuka aykırı bir karara imza attığını iddia etti. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Alperen, "Anayasa Mahkemesi'nin önünde on binlerce başvuru sırada beklerken, jet hızıyla verilen bu karar hukuk ilkelerini hiçe saymaktadır," ifadelerini kullandı.

Alperen, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 84. maddesinin 2. fıkrasının açık ve amir bir hüküm içerdiğini belirterek, AYM'nin yetki sınırlarını aşarak hukuka aykırı bir karara imza attığını savundu. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Yüksek Mahkeme'nin kararlarına yönelik eleştirilerini hatırlatarak, Anayasa Mahkemesi'nin ya kapatılması ya da yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

AYM'nin Can Atalay kararıyla ilgili olarak, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve işlemin iptali talebiyle yapılan başvuruda, "karar verilmesine yer olmadığına" dair hükmün gerekçesi açıklanmıştı. Kararda, Atalay'ın bireysel başvurularında "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine karar verildiği belirtilmişti.