Politika

MHP’den büyükşehire ‘yetki’ salvosu

MHP tarafından önerilen ve veto edilen "Merih Demiral" heykeli ile ilgili tartışmalar devam ediyor. İşte detaylar...

Abone Ol

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde MHP tarafından önerilen ve veto edilen "Merih Demiral" heykeli ile ilgili tartışmalar devam ediyor. MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, komisyonların "belediye meclisinin heykel yapma yetkisi yoktur" gerekçesiyle heykelin yapılmasını reddettiğini belirtti. Şahin, "Heykeller yaptı, heykel sayma ihalesi yaptı bu belediye. Bunlar hangi kanunla yapıldı, hangi kanunun, hangi maddesine dayanarak parayı ödediniz, nereden ödediniz, yoksa şirketlerinizin parasından mı ödediniz? Çıkın açıklayın" dedi.

MHP ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ı karşı karşıya getiren "Merih Demiral" heykeli ile ilgili tartışmalar sürüyor. Komisyonların "belediye meclisinin heykel yapma yetkisi yoktur" gerekçesiyle heykel önerisini reddetmesi üzerine MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin açıklamalarda bulundu.

Egedesonsöz'e konuşan Şahin, belediye tarafından birçok heykel yapıldığını ve bunların belediye meclis kararı ile alındığını vurguladı. Şahin, yakın zamanda Smyrna heykeli için ihaleye çıkıldığını ve Karaburun'da yapılması planlanan ancak teklif verilmemesi nedeniyle iptal edilen Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal heykeli girişimlerini de hatırlattı.

Başkan Şahin, "Hadisenin itiraz ve engelleme aşamaları, olayın kendisinden daha vahim bir sonuca vardı. Olayın içinden nasıl çıkacaklar bilmiyorum. 'Büyükşehir belediyesinin heykel yapma yetkisi yok' dediler. Soyer döneminde 10 Ekim Gar saldırısı ile ilgili heykel yapıldı. Deprem oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi depremden sonra 3 yılda hiçbir şey yapmadı. Yaptığı tek şey var: deprem heykeli. Yine geçen sene Smyrna heykeli için ihaleye çıkıldı. Belediye geçtiğimiz yıl Karaburun'da Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa, Torlak Kemal heykeli yaptırmak istedi. Bedreddin heykelinin Türk milleti üzerinde, Türk milleti hafızalarında neleri çağrıştırdıklarını biz çok iyi biliyoruz. Aralık 2023'te de mutlaka bitecek talimatıyla ihaleye çıktılar. Ancak ihaleye giren olmadı. Şimdi bunları nereye koyacaklar? Hangi yetkiyle yaptırdınız heykelleri? Hangi ihale ile yaptınız? Devletin neresinin parasını ödediniz, nasıl ödediniz, bu suç değil mi şimdi? Dese ki hayır kardeşim Torlak Kemal'in heykelini yaptırırız ama bozkurt işareti yapan bir futbolcunun heykelini asla yapmayız tamam derim. Ama heykel yapma yetkimiz yok diyor" dedi.

Başkan Şahin, "Büyükşehir Belediyesi 'onları Tunç Soyer yaptı, bana ne mi?' diyecek, yoksa 'bu CHP zihniyetidir, onun yaptıklarının biz de arkasındayız, yanındayız mı?' diyecekler? Heykeller yaptı, heykel sayma ihalesi yaptı bu belediye. Bunlar hangi bütçeyle yapıldı, hangi kanunun, hangi maddesine dayanarak nereden ödediniz, devletin parasından mı ödediniz, yoksa şirketlerinizin parasından mı ödediniz? Çıkın açıklayın" şeklinde konuştu.