Politika

MHP'den CHP'ye 'Can Atalay' itirazı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, CHP'nin Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı için Meclis Genel Kurulu'nu yeniden olağanüstü toplantıya çağırma açıklamasına tepki gösterdi.

Abone Ol

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, CHP'nin Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı için Meclis Genel Kurulu'nu yeniden olağanüstü toplantıya çağırma açıklamasına tepki gösterdi. Yıldız, "Toplantıyı gerektiren konu görüşüldükten sonra, aynı konuda Gazi Meclis tekrar olağanüstü toplantıya çağrılamaz. Bir hakkın suistimalini anayasa da, kanun da himaye etmez" dedi.

CHP, Can Atalay hakkında AYM tarafından verilen son kararın Meclis'te doğrudan okutulması için TBMM Genel Kurulu'nu yeniden olağanüstü toplantıya çağıracaklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından MHP cephesinden itiraz geldi.

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, tatil sırasında toplanan Meclis'in toplantıyı gerektiren konu görüşüldükten sonra aynı konuda tekrar olağanüstü toplantıya çağrılamayacağını belirtti. Yıldız, X hesabından yaptığı açıklamada, "Bir hakkın suistimalini anayasa da, kanun da himaye etmez" ifadelerini kullandı.

Yıldız'ın açıklaması şu şekilde:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi, her yıl Ekim ayının ilk günü kendiliğinden toplanır. Meclis, bir yasama yılında en çok üç ay tatil yapabilir; ara verme veya tatil sırasında Cumhurbaşkanınca toplantıya çağrılır. Meclis başkanı da doğrudan doğruya veya üyelerin beşte birinin yazılı talebi üzerine, Meclisi toplantıya çağırır. Ara verme veya tatil sırasında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, toplantıyı gerektiren konu görüşülmeden ara verme veya tatile devam edilemez. (Anayasa Hükmü) Toplantıyı gerektiren konu görüşüldükten sonra, aynı konuda Gazi Meclis tekrar olağanüstü toplantıya çağrılamaz. Bir hakkın suistimalini anayasa da kanun da himaye etmez."

NE OLMUŞTU?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 16 Ağustos'ta Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen tahliye edilmeyen Gezi davası tutuklusu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için olağanüstü toplandı. Genel Kurul'da vekiller arasında yaşanan tartışmalar nedeniyle oturum defalarca kesildi ve herhangi bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine CHP, Can Atalay hakkında AYM tarafından verilen son kararın Meclis'te doğrudan okutulması için TBMM Genel Kurulu'nu yeniden olağanüstü toplantıya çağıracaklarını açıkladı.